Skocz do zawartości

Dojrzewanie 240l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

długo to trwało ale wreszcie i NO3 jest mierzone właściwie i nawet zgadza się z warszawskimi wodociągami.

Teraz i kolory się zgadzają i są do odczytania i zawartość fiolki nie mętna - co ty tam robiłeś że takie fusy pływały - przyznaj się bo będę wiedział na przyszłość -wszystko sypałeś i wlewałeś na raz a potem wstrząsałeś?

Wszystko co było wcześniej się nie liczy bo bzdury wychodziły.

Reasumując

HN4 masz poniżej wykrywalności

NO2  ok 0,6 ale 24h temu a teraz mogło się wiele zmienić - mierz teraz tylko NO2 i NO3  - amoniaku już nie mierz wcale.

NO3 z kranie 5 a w baniaku 1 dzień po podmianie 70% wody 20ppm:D

Oznacza to że biologia ci cała chodzi i II etap nitryfikacji czyli zamiana NO2->NO3 zasuwa jak rakieta pozostaje poczeka aż NO2 spadnie do 0,05ppm i wpuszczać ryby ale na pewno przed tym podmianka by utrzymywać NO3 podmianami w zakresie 10-20ppm

Obsada wybrana - ryby zaklepane???:D

Jak NO2 spadnie do 0,05 to temperatura na 25-26C światełko na full - 50 % podmiana wody i rybcie wpuszczaj byle nie kundelki:(

Opublikowano

W poprzednich pomiarach sypałem i wlewałem tak samo. Może to była czasu, może nie odczekiwałem tych 10 minut.

Ponieważ w mojej turbo kasecie cały czas mam problem z niskim poziomem wody, chciałbym sprawdzić jak będzie z gąbką ppi45 o grubości 4cm (teraz mam 5 cm).

Czy uważasz, że zmiana gąbki na nową będzie ryzykowna na etapie dojrzewania baniaka ? Czy lepiej z tym poczekać ?

Opublikowano

W czasie dojrzewania nic nie zmieniamy nawet łap do wody nie pchamy . Zawsze to wszyscy młodziankom:D piszemy a oni furt kombinują .

Tym bardziej złóz biologicznych nie ruszamy - a gąbka to takie ogromne złoże na równi z ceramiką i piaskiem.

Jedyne co możesz to dwie sprawy :

1/ Miarką na pracującym kaseciaku  pomierzyć ile jest cm od krawędzi kasety do poziomu wody w:

na zewnątrz w akwarium

w komorze śmieciowej

za gąbką w komorze eljota ( jeśli w ogóle ją masz bo często o niej zapominamy ) albo jak z miejscem na blok

w komorze pompy.

To pozwoli się zorientować  o tym o co prosił od razu kolega Plezi - czyli czy grubość kasety nie za mała, okno wlotu wody dobre, itd.

Ogólnie gdzie masz największe spadki lustra.

Z gąbką nie kombinuj bo ta jest optymalna.

2/ Ty lepiej wklej fotkę tego turbo kaseciaka bo często z fotki widać co dolega konstrukcji - może dalej gąbka popychana przez złoże zasłania otwór wlotowy wody.

Opublikowano

O moich problemach z niskim poziomem wody w filtrze opisywałem w poniższym wątku. Przyczyną tego jest nacisk złoża i pomy na gąbkę, także mimo włożenia ścianki z pcv szczelinami (jest giętka). Najprostszym rozwiązaniem będzie gąbka o grubości 4 cm którą już posiadam tylko wstrzymuje się z jej podmianą. Czy jak poziom NO2 spadnie do 0 to będzie dobry moment na zamianę gąbki ?

Opublikowano

Wymienię gąbkę w takim razie później.

Wracając do parametrów wody, przed chwilą zrobiłem kolejne pomiary (minęły 3 dni od ostatnich).

NO2 zdecydowanie spadło. Teraz wynosi mniej niż 0,1 (kolor bledszy niż na zworniku dla wartości 0,1).

NO3 natomiast wynosi 5 i tego kompletnie nie rozumiem. Poprzednio było między 10 a 20 a teraz wynosi tyle co poprzednio w kranówce. Testy NO3 wykonywałem 20161207_175220.jpg, zgodnie z instrukcją.

20161207_175307.jpg

Opublikowano

wiem jedno

:Djak ci do jutra NO2 spadnie do 0,05 ppm to wpuszczaj ryby:D

sprawa nagłego i tajemniczego zniknięcia NO3 z dojrzewającego baniaka jest do wyjaśnienia. Mam swoje podejrzenia o zamianę nakrętek w odczynnikach:(

Masz dwie opcje:

- wysłać mi swoją wodę z akwarium w pojemniczku na mocz

- kupić test Salifert NO3  bo w nim nie da się cokolwiek spartolić - każda nakrętka jest inna i pasuje wyłącznie do swojego pojemnika. No ale kolor wychodzi różowy więc ci z zadatkami na daltonizm nie odczytają wyniku - natomiast każda kobieta odczyta kolor doskonale bo to kolorek taki  damski

ATT00097.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, MatiK napisał:

Nie bardzo rozumiem jaki wpływ na pomylenie odczynników mogą mieć nakrętki... Przecież oznakowane są buteleczki więc jak można to pomylić?

Może być tak że przy omyłkowej zamianie nakrętek jedna była mokra od wody i proszek z odczynnika może pod wpływem wilgoci,wody z nakrętki podawać potem w testach złe wyniki ;)