Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z powodu dzisiejszej awari w moim akwa (zepsul sie filtr zewnetrzny kaskadowy) wpadlem na pomysł zrobienia sumpa. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:

1.Czy do 118l moznaby było zamontowac sumpa o pojemnosci 11l?(chciałbym tam tylko 3 warstwy dac, ale jeszce nie wiem jakie)

2.Czy wogóle sie opłaca robic sump dla takiego "malego baniaka"(118l)

3.Jakie rzeczy musiałbym kupić aby go zrobic i uruchomic?

Akwarium juz mam jest to 11litrowe akwarium (34x22x15cm dlug/wys/głeb.)

Oprócz sumpa w akwa działał by filtr wewnetrzny Aquael FAN Mini (słuzy mi juz 2 lata i bardzo go sobie cenie, wiec nie bede go wywalal z akwa)

Opublikowano

Można, ale po co :?:

Ludzie nie przesadzajcie :wink: . Czekam tylko, aż ktoś w słoiku zrobi sumpa :wink: . Kup lepiej kubełek i nie kombinuj :lol: .

A poważnie, gra nie warta świeczki. Po pierwsze komin i wiercenie otworów w dnie (możesz próbować z syfonami i innymi przelewami, ale zabawy przy tym raczej niewspółmiernie dużo do efektów), po drugie, jak zrobisz tam komorę z pompą, to może zostanie Ci z 5 litrów wkładów- praktycznie każdy kubełek ma większa pojemność. Koszt pompy, połączeń i wspomnianych otworów zapewne przerośnie koszt nowego filtra...

Opublikowano

Miałeś chyba na myśli filtr przelewowy... o tym poczytaj - to odpalisz na zwykłej głowicy ...

potrzebujesz:

- to małe akwa

- 3 krótkie rurki i 2 kolanka

- głowicę

- wkłady (media)

- podstawkę pod małe akwa wyrównującą krawędzie górne (ze zbiornikiem głównym

- trochę czasu na poszukanie w necie i skopiowanie rozwiązań

bo bez jaj ale wiercenie w dnie to nawet ja powiem że przesada :mrgreen:

Opublikowano

Daj sobie spokój z tymi kaskadami... kup nawet używanego zewnętrzniaka i nie kombinuj;) Fluvala czy eheim'a classic za mniej niż 100 dostaniesz.

Co do turbo 1100 to śmiało możesz kupować tylko potem nie zdziw się gdy ryby będą tyłem na około pływać, jeśli jakimś cudem głowice i gąbke wsadzisz do takiego małego akwarium...

Poważnie to o wiele za mocny filtr i za duży jak na twoje szkło.