Skocz do zawartości

Pierwsze Malawii - pytania Laika

ostek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono forumowiczów,

Od jakiegoś czasu po głowie chodzi mi przesiadka z roślinniaka na słodkowodne Malawii. Ponieważ z tym biotopem nie mam absolutnie żadnego doświadczenia chciałbym zasięgnąć kilku porad w nurtujących mnie kwestiach. Zanim jednak  przejdę do meritum opisze baniak jakim dysponuję:

- akwarium 112 l

- oświetlenie standardowe 2x18W w pokrywie plus dołożone 12 modułów LED o łącznej mocy ok 8W

- filtracja zewnętrzna: kaskada Aquael FZN-2

Teraz to co mnie interesuje:

1. Jak wygląda temat glonów w Malawi??

Wiadomo, że w akwarium typowo roślinnym nadmiar związków azotowych jest pochłaniany przez bogatą roślinność. W Malawii gdzie roślin jest niewiele bądź nie ma ich wcale domyślam sie, że stężenie azotanów utrzymuje się na wysokim poziomie.  Czy to nie przysparza kłopotów z wysypem wszelkiego rodzaju glonów? Czy wymagane są jakieś specjalne zabiegi pielęgnacyjne utzrymujące stabilizację zbiornika? Wiem, że często zmagacie się z problemem okrzemek, ale to podobnie jak w przypadku akwarium roślinnego raczej temat naturalny.

2. Oświetlenie

Czy oświetlenie jakim dysponuję będzie odpowiednie do biotopu Malawii?

3. Filtracja

W moim przypadku filtr kaskadowy sprawdza się nieźle. Czy kaskada wystarczy do Malawii czy może wymagana jest wydajniejsza filtracja realizaowana przez filtr kaskadowy?

4. Nawożenie

Z tym zawsze miałem największy problem. Dawkowanie nawozów mikro i makro do roślinniaka, dbanie o odpowiednie stężenia potasu i innych pierwiastków żeby rośliny prezentowały się pięknie i zdrowo wymaga nie tyle odpowiedniej wiedzy co sporej ilości wolnego czasu na wykonywanie testów, analizy i szukanie złotego środka. Czy w przypadku Malawii konieczne jest jakiekolwiek nawożenie słupa? O jakie parametry należy dbać (gH, kH itp.)

5, Podmiany wody

Jak często i w jakim stosunku? Rozum podpowiada, że jednak częściej niż w przypadku typowego akwarium jakie obecne posiadam

Z góry dziekuję za odpowiedzi. Wiem, pewnie wszystko jest na forum, ale uwierzcie mi przyjaciele, że po 8 godzinach w pracy i kolejnych kilku na etacie w domu z małymi dzieciakami nie pozostaje wiele czasu na nic innego poza snem, dlatego przekopywanie się przez skarbnicę wiedzy na forum w moim przypadku jest niezwykle trudne :)

pozdrawiam

Witaj. Na początek dobrze by było gdybyś poczytał sobie FAQ to takie vademecum początkującego Malawisty. Pomoże znaleźć ci odpowiedzi na większość dręczących cię pytań. Dobrze by było gdybyś wygospodarował trochę miejsca na większy bandaże bo z tym co masz to wiele nie zdziałać, ot mały haremik najmniejszej mbuny. Co do glonów to jest nieodzowna część naszego biotopu i raczej z nimi nie walczymy no może z wyjątkiem okrzemek. Wręcz przeciwnie czekamy z utęsknieniem aż się pojawią. Dobrze by było gdybyś odwiedził galerię zobaczyłbyś jak mamy urządzone zbiorniki może coś by cię zainspirowało.

Wysłane z mojego telefonu.

Witaj.

Ad1/ Glony w akwarium Malawi są porządane i jeśli Ci się wysypią, to powinieneś się cieszyć, nie martwić. Nadmiar azotanów pochłaniają bakterie nitryfikacyjne i rególarne podmiany wody. Okrzemki i sinice są "chorobą" młodych baniaków, więc jeśli zmienisz tylko wystrój i obsadę, to nie masz co sobie tym zawracać głowy.

Ad2/ Oświetlenie jak najbardziej pasuje. Jeśli chodzi o oświetlenie, to jest tu duża swoboda i wynika z czysto estetycznych, lub ekonomicznych względów. 

Ad3/ Wydaje mi się, że Twój filterek wystarczy do filtracji biologicznej, ale przydałby się nieduży filtr mechaniczny, zapewniający też odpowiednią cyrkulację na poziomie 1000-1500l/h. Ograniczy to zbyt częstą i niepotrzebną ingerencję w filtrze biologicznym.

Ad4/ W Malawi nie ma żadnego nawożenia. Twardość jest nieistotna, powinieneś pilnować kwasowości, ale z tym u nas nie ma problemu, gdyż Ph w kranach jest na ogół odpowiednie, 7,4 i w górę jest ok.

Ad5/ Przy odpowiedniej filtracji biologicznej podmienia się 20-30% wody co 7-10 dni (tak średnio)