Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam RW8 i DCT4000, przez półtora roku czyściłem je raz, ale przy okazji, jak zmieniałem baniak na większy, bo działały normalnie, nigdy nie miałem z nimi problemu. Spadku przepływu gołym okiem nie zauważam. Ale to już druga taka opinia jaką słyszę o falownikach RWx, może wyszła jakaś partia słabych, teraz wszystko chinole robią to nie wiadomo co się trafi :(.

Opublikowano

Może zależy od zmiany ;-) ale widząc gro ludzi zadowolonych i kilku nie to może tylko jakaś seria słabych poszła...

Opublikowano
14 godzin temu, crav napisał:

Taka refleksja.... Mam rw 15 od około dwóch lat i w międzyczasie kilka razy stanęła, kilka razy coś się dostało do środka i dostała wibracji (dźwięk taniego agregatu z lat 90;)) dzięki znajomości w sklepie wymieniłem ją na nową w międzyczasie...dziś w nocy poraz kolejny zaczęła chodzić głośno...W drugim końcu akwarium mam koralie 5 od 450l czytaj ponad 10 nigdy nie czyszczona, rozbierana chodzi bezprzerwy... Dodam że jebao muszę co dwa trzy tygodnie myć bo spada wydajność znacząco. Moje zdanie jest takie,że to złom... Oczywiście to tylko moje zdanie... 

Potwierdzam powyższą opinie.  Kupując to jebao miałem nadzieję że w rozsądnej cenie będzie fajne mieszadło. Po dwóch latach pierwszy RW15 zepsuł się. Oddałem go na gwarancji i oczywiście po 10 miesiącach znowu to samo czyli spadek mocy non stop nie startuje po wyłączeniu prądu. Znowu leci na gwarancję. Naprawili ten złom po czym mijają 3 miesiące i znowu to damo. Cyrkulator jest wręcz wycyckany z brudu.  To samo dzieje się z jebao wp25. 

Głośność,  do momentu kiedy normalnie pracuje jest ok,  ale kiedy         ,, kończy" się to chodzi jak SU22. 

Konkluzja - totalny szajs nie warty żadnych pieniędzy. Szkoda czasu i nerwów no to G.......

Tym razem kupuje Tunze i kończę z pół środkami. 

Opublikowano

heh, a nie mówiłem... :P może w większych baniakach inaczej to działa ? mocniejsze modele ? 

generalnie Stachu moje zdanie znasz...

albo tanio, albo dobrze ...  

Opublikowano
21 minut temu, crav napisał:

heh, a nie mówiłem... :P może w większych baniakach inaczej to działa ? mocniejsze modele ? 

generalnie Stachu moje zdanie znasz...

albo tanio, albo dobrze ...  

No przyznam Ci rację. Ale Zbychu ja mam i mocniejszy i słabszy cyrkulator oba nic nie warte. Nawet ten rw15 przez te ostatnie miesiące chodził na 3 biegu, a i tak go szlak trafia. ZŁOM i tyle.

Opublikowano

Panowie, pytanko czy falownik sobo wp-300,  będzie odpowiednio dobry do zbiornika 375l 150x50x50,  będzie dobrze mieszał nie robiąc przy tym ostrej pralki? Bo tak też myślę o sobo wp- 400 ale ten falownik będzie chyba za mocny? 

Opublikowano
21 godzin temu, kil84 napisał:

Panowie, pytanko czy falownik sobo wp-300,  będzie odpowiednio dobry do zbiornika 375l 150x50x50,  będzie dobrze mieszał nie robiąc przy tym ostrej pralki? Bo tak też myślę o sobo wp- 400 ale ten falownik będzie chyba za mocny? 

Mam Sobo WP-300 w dokładnie takim akwarium i w górnej granicy zastosowania. Ładnie miesza

Mocniejszego bym nie dawał

Opublikowano (edytowane)

witam
a czy ktos ma lub testowal już Hydor Koralia Evo 5000 Third Generation http://www.hydor.com/eng/prodotti-tecnici/movement-pumps/koralia-3g-third-generation.php
ok 4W tylko..do tego porządna marka.
co oznacza kompatybilny "z timerem"?..piszą tez ze ma start elektroniczny..oznacza to że nie będzie kłopotów z zalaczaniem się?
mam zamiar zastosować wyłącznik czasowy np10 min na karmienie.

Zastanawiam się czy powyższy model 5000 będzie odpowiedni do akwarium 160x55x60 (520l)..teoretycznie do słodkowodne 300-600l producent przewidzial
nie mam regulatora wiec obawiam się ze model wyższy 7000 byłby za mocny. dodam tylko ze będę miał narurowca z grundfosem 26-40 wiec problemu z krążeniem wody nie będzie..razem z modelem 5000 powinno dać radę chyba..

a czym się różni hydor ten 3 gen od modelu 
HYDOR KORALIA EVOLUTION 5600..wydajność podobna..cena tego jest wyższa bo ok 330zl. 
a ten Koralia Evo 5000 Third Generation 250zl.. który lepszy?

myślę też nad Aquael Reef Circulator 10000..ale to już 4x większa moc bo aż 20W.

do Jebao rw15 jakos mnie odstraszyliscie..

Edytowane przez fenster
Opublikowano
21 minut temu, fenster napisał:

do Jebao rw15 jakos mnie odstraszyliscie..

Bo na naszym rynku pojawiło się wiele podróbek tych oryginalnych Jebao RW  i nawet potrafią dać oryginalny sterownik z logo firmy oraz magnes też oryginał z logo , ale motorek już nie jest oryginal - no i problemy występują, a odróżnić nie idzie.

Ja na samym początku kupiłem oryginalny Jebao WP25 i nigdy żadnych problemów nie miałem a minęło dwa lata jak lata:)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tak, jak napisałeś, mniejsza mbuna. I niezbyt agresywna. Może któraś z Cynotilapii, chociaż tu samice są niezbyt urodziwe. Może rdzawy, może Pseudotropheus interruptus, może saulosi (z pewnego źródła). Estherki mogą przełamać kolor i nie są nazbyt agresywne. 
    • Akwarium 832 litry, spora powierzchnia dna, jest sump 270 litrów więc filtracji nie zabraknie. Ameryka Południowa ostatecznie mi się znudziła, poszukiwania nowych domów dla dotychczasowych mieszkańców są w toku, więc pora pomyśleć o nowej obsadzie. Sprawcą całego zamieszania jest @pozner, który w innym temacie podrzucił pomysł pseudotropheus acei z gałęziami. Jako główna ryba widziałbym większą grupę właśnie ww. gatunku.  Do tego jakaś mniejsza mbuna w skały i właśnie nie wiem co dołożyć, żeby trochę urozmaicić obsadę. Można liczyć ryby z grubsza na 1000 litrów wody w obiegu.
    • Co prawda odpowiadam sam sobie, ale dużo mi pomogliście w wyborze obsady to czuje się zobowiązany żeby domknąć temat 😉 Ostatecznie po weryfikacji dostępności ryb będzie: Fossorochromis rostratus  Mdoka white lips  Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus Copadichromis kadango Labidochromis caeruleus  Melanochromis parallelus  Ryby kupuje małe i planuje redukcję w miarę jak będą rosły. Od działającego akwarium lepiej odejmowac niż dokładać 😁 Zarybiam równo za 2 tygodnie, w czwartek 20 sierpnia. Ryby już zamówione, więc temat do zamknięcia (otwieram kolejny😉).
    • Tomek @Aqua-Dreams zaniedbuje forum  A potencjalni klienci są .
    • Na FB kolega Bartek  z Torunia  szukaj profil  "Pyszczaki Toruń" i kolega Tomek  Studio Akwarystyki Aqua Dreams Bydgoszcz
    • Wszystko się przeciągnęło, niestety niespodziewana delegacja w pracy, potem okres urlopowy i wyszło jak wyszło, ale ostatecznie zalane i za 3 tygodnie będą ryby🙂 Skały są na 25-30% dna. Na zdjęciu wydaje się, że mało piasku z przodu, a jest pewnie szerzej niż niejedno całe akwarium... Ostatecznie prawdopodobnie polecane wcześniej acei też trafią do obsady, ale w innym baniaku 160x80x65 😄 Coś nie dodało się zdjęcie, poprawka
    • Pisz i pytaj  śmiało. Po to jest forum. Żadnych regulaminów nie łamiesz. Skoro nigdy nie miales akwa z biotopu Malawi to tym bardziej pytaj aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Mając inne zbiorniki z innych biotopów masz też doświadczenie dlatego dziel się nim . Jest też na naszym forum wiele tematów które są niejako gotowcami i tam też warto zaglądać. Powodzenia.
    • Każdy kiedyś zaczynał. Lepiej, gorzej, średnio. Każdy popełnia gafy, a nie myli się ten kto nic nie robi. Może nie miałeś kolego najlepszego startu, a i tak witamy Cię w naszym gronie. Pisz, poczytaj, regulaminy czasami również.  Na ludzi się nie obrażaj, pomimo różnych charakterów, to jednak fajni ludzie. Z moderatorami raczej nie staraj się kłócić, bo to starzy wyjadacze, może nie wszystkim zjedli rozumy, ale w przypadku utrzymywania porządku na forum, znajomości regulaminów to nikt im w drogę nie wchodzi, bo zazwyczaj mają tę wiedzę w jednym palcu. Gdy coś przeszkadza Ci w forum masz prawo do swoich uwag i możesz śmiało pisać, zawsze ktoś z Zarządu się wcześniej czy później nad tym pochyli i Ci odpowie. A teraz życzymy Ci korzystania z forum, tak jak chcesz, byle by zgodnie z regulaminem i pamiętaj, że inni również mogą pisać tak jak chcą, byle by zgodnie z regulaminem. Pozdrawiam  
    • To jest pewien problem, choć na razie nie aż tak duży. Aktualna obsada ma około roku, więc nie są to ryby  duże i pewnie składają mniej ikry. W mojej ocenie pływa około 10 sztuk drobiazgu i kilka podrostków w wielkości już niekonsumpcyjnej. Generalnie, to chyba mimo takiego zagruzowania spora część narybku jest zjadana. Te mniej gapkowate udaje mi się odłowić siatką, ale to było dosłownie kilka sztuk. Te nieco bystrzejsze uciekają do komina, skąd czasami udaje mi się je odłowić, albo dalej do sumpa, gdzie na pewno je wyłapuję, choć czasami trochę gonienia z tym jest.  Włożyłem do sumpa kotnik  otworem do boku i część uciekinierów tam włazi - wtedy odłowienie nie stanowi żadnego problemu. U mnie komin i sump są główną metodą eliminacji narybku, pomijając oczywiście wyjadanie przez starsze ryby, bo tego nie jestem w stanie ocenić. Myślę, że około 50  rybek odłowiło się tą drogą. Kombinowałem różne pułapki na narybek, ale żadna się nie sprawdziła. To znaczy pułapki były świetne, tylko narybek nie dorasta do mojego geniuszu. Odłowiony narybek trafia do żłobka - jak mnie najdzie wena, to go opiszę, a potem, jak rybki trochę podrosną,  do sklepu.  
    • Kolega trochę jak ksiądz udzielający nauk małżeńskich 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.