Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. 

Posiadam od około 3 miesięcy zbiornik z Malawi jak na załączonych foto. 

Z chęcią i z Waszą pomocą rozbuduję go, doprowadzę do naprawdę dobrego wyglądu i stanu.

Póki co problem jest taki, że mimo dobrej filtracji, cały czas w wodzie zawieszony jest pył, pływają jakieś stałe elementy brudu.... Będę wdzięczny za wsparcie.

IMG_0037.JPG

Opublikowano

Ładne akwarium .

Jak rozumiem"Malawi 1200l | 300x60x60 | Skały z lawy i korzenie. Na dnie piasek kwarcowy.Filtracja: Fluval FX 6 + Aquael Turbo 1000"

Co siedzi w tym fluwalu? Jaka jest obsada?

Opublikowano

We Fluvalu są fabryczne gąbki takie wokół koszyków, w najniższym koszyku znajduje się zeolit, w środkowym ceramika - takie walce z dziurami w środku, a w ostatnim najwyższym koszyku włożyłem watę filtracyjną JBL.

Co do obsady to tak jak widać :) Szczegółowo spiszę i dopiszę pod wieczór .

Zastanawiam się, czy zbyt duża ilość skał nie jest przyczyną moich problemów z filtracją. 

Opublikowano

Hej! 

Świetny zbiorniczek, ale niestety mało opisałeś swój baniak, czy to już wszystkie urządzenia ?

Na pewno rzuca się w oczy brak falownika, przy takim wielkim akwarium masz praktycznie stojącą wodę, bo filtry nie dają rady kręcić 3 metrami wody. To może być główną przyczyną.

Możesz nagrać filmik jak powoli ciągnąc kamerę przez całą długość baniaka ? 

Te kamienie to jakaś lawa wulkaniczna ? Jest ich sporo, ale jeśli podniesiesz przepływ wody to dopiero zobaczysz czy tam nie zalegają gówienka. 

Opublikowano

Zaraz nagram wideo, nie ma problemu.

Wczoraj usunąłem kilka kamieni, przebudowałem aranżację i powiem tak: za kamieniami, pod kamienia KUPA i to dosłownie, dobre pół godziny odmulałem .

Opublikowano

Rozmiar zbiornika robi wrażenie.

W 100% się zgadzam iż dołożenie falownika np. Jecod RW-15 albo dwoch RW-8 poprawilo by znacznie ruch wody.

Opublikowano

Woda zdecydowanie stoi w miejscu. Nie widać silnego nurtu wody, który zapewniałby cyrkulację. Tę sprawę załatwi falownik/falowniki. Prawdopodobnie potrzebny będzie też dodatkowy filtr mechaniczny wyłapujący pływające drobinki.

Obsada to już inna kwestia...

Opublikowano

Wejście na forum konkretne jeśli chodzi o wymiary :D baniaczek niczego sobie, wystrój fajny, ale tak jak Ci już napisano trzeba zainwestować w cyrkulator i coś co załatwi filtrację mechaniczną... Nie myślałeś o ogarnięciu tego za pomocą filtracji narurowej? 

No i wszystko pięknie ładnie, tylko powiedz proszę, co tam robią te Frontosy....?

Opublikowano

Pomijając obsadę, tak jak pisałem wyżej i jak stwierdzili koledzy, woda stojąca jak w stawie. Mierzyłeś ostatnio stężenia Azotanów ? 

Rozwiązaniem będzie ustalenie cyrkulacji i porządny falownik, nie mniej niż Jebao RW-15 albo nawet dwa RW-8. Drugą kwestią pozostaje sama filtracja która może nie dać rady, ale tu o pomoc proszę kolegów narurowców. 

Ja osobiście pewnie bym się pokusił o filtr kasetowy :) i porządną cyrkulację. Ale masz jak masz i na razie musisz wykorzystać to co jest + ruszenie wodą.