Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, calderaro napisał:

spuszczanie wody - odmulacz, wiaderko, i za balkon a napełnianie - w łazience odlaczam  pralkę,  przykrecam wąż ogrodowy i tak leje wodę do akwarium:)

Tylko w ten sposób będziesz wlewał zimną wodę, najlepiej podłącz wąż do baterii.

9 godzin temu, deccorativo napisał:

Ta koncepcja nalewania wody i podmianek to też taka archaiczna ze średniowiecza gdy Rzymianie jeszcze nie chlorowali wody w akweduktach :o ale już wtedy woda płynęła sama do nich i nie kubłowali tak jak ty zamierzasz, ale wolna wola - kubłuj.

Nie przesadzaj, raz na tydzień czy raz na dwa parę wiaderek wody to żaden nadmierny wysiłek, a jak jeszcze kolega "zainstaluje" Purolite czy TMBT czy NGBC lub jeszcze inne cudo redukujące NO3 to podmianę będzie robił raz na miesiąc.  Ja np. mam ogródek za domem i ta woda z podmianek najlepsza do podlewania ( pół-hydroponika :) ).

Opublikowano
2 godziny temu, MarcinKoz napisał:

Czy ktoś mógłby mi to w miarę logicznie wytłumaczyć bo zawsze myślałem że więcej złoża oznacza lepiej :(/

Chodzi tutaj o to, że:

1. Spowalnia się przepływ pompy. Woda płynąć przez większa ilość złoża, spotyka więcej oporu na swojej drodze, co przykłada się na jej wydajność.

2. Przy większej ilości ceramiki itp. więcej syfku może się miedzy nimi zbierać, co może być przyczyna niekontrolowanych skoków NO2/NO3 i innych parametrów.

3. Oszczędność :D Po co kupować cos, czego i tak nie zużyjemy, a pieniądze zawsze można na cos innego przeznaczyć :)

Taka jest moja interpretacja tej tezy :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zrobię tak, patrząc od spodu koszy:

2 kosze nie do pełna z ceramiką

1 kosz zeolit

1 kosz gąbka 1o, 20, 30ppi i wata perlonowa

Mam nadzieję, że tak będzie ok?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, calderaro napisał:

1 kosz zeolit

..jeżeli startujesz dopiero z akwa to nie dawaj zeolitu.

Dnia 26.12.2016 o 12:13, calderaro napisał:

Do kibla wejdzie mi ok. 18 litrów

..tu chyba więcej Ci wejdzie:) Literówka...

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Witam , mam pytanie odnośnie filtrów do 200l , posiadam jbl e901 oraz chce dokupić aquael fan 3 plus , czy taki zestawie mi wystarczy do tego baniaka? Czy złoże ceramiczne wystarczy w filtrze czy dodać zeolit? Ph mam 8-9

Opublikowano (edytowane)

posiadam jbl e901 oraz chce dokupić aquael fan 3 plus , czy taki zestawie mi wystarczy do tego baniaka?

Zamiast aquael fan 3 plus, myślę że lepiej zainwestować choćby w aquael circulator 1000 + gąbka. Większy przepływ, z dobrą gąbką lepiej wyłapie pływające zanieczyszczenia i zużycie prądu nieco mniejsze. Ew. Aquael circulator 1500

Edytowane przez mareckee