Skocz do zawartości

Problem z karmieniem mrożonkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎11‎-‎13 o 09:08, suricade napisał:

Taki artykuł powinien być częścią FAQ.

Witaj, nic to nie zmieni zawsze te ryby będą zasypywane pokarmem w nadmiarze. Z tego co zaobserwowałem najbardziej przekarmiana jest grupa Mbuna. Mimo że artemia to pokarm polecany dla ryb charakteryzuje się dużą kalorycznością, 30% takiego dodatku będzie miało czterokrotnie więcej kalorii niż 30% popularnej krewetki. Nie ja dostrzegłem zalety lekkiego mięsa krewetki w karmieniu tych ryb, odkryto to już dawno. :)
pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie Piotrze. Kluczem do zdrowych ryb jest podawanie rozsądnych ilości pokarmu i bez znaczenia czy to będą mrożonki czy pokarmy premium. 

Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎11‎-‎13 o 11:20, michal_j napisał:

Bardzo ciekawy artykuł :-)

Odnośnie moich obserwacji, chodzi mi o to że dwa gatunki karmione tym samym pokarmem po karmieniu miały bardziej i mniej okrągłe brzuchy np. Socolofi i Mphanga, socolofi były smukłe Mphanga spasiona.. (może po prostu były szybsze w pobieraniu pokarmu)

Następnym razem zrobię mix z nori i krewetek - zobaczę jak wpłynie to na ryby

Skoro po 4 miesiącach jedzenia "mięsa" (dwa razy na tydzień - raz krewetki, raz oczlik) demasoni nic nie było to chyba nie powinno się nic dziać?

Może niech wypowie się ktoś kto miał ten gatunek przez czas dłuższy (2-3 lata i więcej), zaszkodzi czy nie?

Może długofalowe podawanie skróci długość ich życia?

Ryby roślinożerne dobrze znoszą dodatek mięsny od 10-30 % trzeba tylko pamiętać jakiego używa się mięsa. Tak jak wcześniej napisałem krewetka ma 60 kcal a artemia  to 229 kcal, widać że przy procentowym dodatku tego drugiego składnika pokarm będzie zbyt kaloryczny dla grupy Mbuna. Stosując krewetki w pokarmach roślinnych nie musisz obawiać się o swoje ryby. Miałem sporo ryb roślinożernych i na tak bilansowanym pokarmie ryby miały się dobrze. Innym ważnym składnikiem jest ilość białka, trzeba wiedzieć ile tego składnika powinno znajdować się w pokarmie dla tej grupy ryb. Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
pozdrawiam

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwip7t3C87HQAhVCCywKHU1MBWQQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.petpublications.pl%2Fcomponent%2Fcontent%2Farticle%2F159-akwarium-sodkowodne%2F1107-serce-i-wtroba-jako-skadniki-diety-ryb.html&usg=AFQjCNHikSFEzxN0atUaG-lSmcKQgCQI5g

[ 6 ]  :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Skład mięsa i białka już znasz ,brakuje tylko węglowodanów. Pomysł z Ulva petrusa (nori) to dobry plan jako dodatek, podobnie jak spirulina zawiera sporo białka i charakteryzuje się dużą zawartością minerałów. Moim zdaniem dla grupy Mbuna potrzebne i ważne są wypełniacze, te stawne i niestrawne. Mimo że niestrawne nie dostarczają energii ale odpowiadają za prawidłowo działającą florę bakteryjną jelit.

pozdrawiam :)