Skocz do zawartości

Zmiana ze 112 na 350l

Zielak

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Pleziorro napisał:

Fajny baniaczek, choć kamień nie w moim guście. 

Mi sie podobają ze względu na dużo jamek:)

Co do obsady to mi MatiK doradzał:) saulosi harem

Acei harem

Labeotropheus harem

( dzięki MatiK, żona się przekonała ;) )

I myśle jeszcze o Maingano haremik

Edytowane przez Zielak

15 godzin temu, Pleziorro napisał:

Fajny baniaczek, choć kamień nie w moim guście.

:) 

14 godzin temu, Zielak napisał:

Mi sie podobają ze względu na dużo jamek:)

To poczekaj kolego aż w tych jamkach nazbiera się dużo brudu ;) 

Mimo sprzecznych opinii że cyrkulacja załatwi problem syfku który zapewne się pojawi,to z czasem przekonasz się o tym na własnej skórze ile syfu w późniejszym czasie znajdzie się pod podniesieniu kamieni...

Także ja bym się zastanowił nad tym posunięciem :) 

Oczywiście decyzja należy do ciebie,podałem tylko problem który może cie spotkać...

Syfek może się jakiś nazbierać, ale dopóki jest nie widoczny, to nie ma się czym przejmować. Biologii, ani chemii w akwarium nie rozreguluje. Kierując się takimi kryteriami, można dojść do wniosku, że może żadnych kamieni nie wkładamjy? Podporządkowywanie wystroju temu, że jakiś syfek może się odkładać, jest przesadą i nie ma sensu.

Edytowane przez pozner

31 minut temu, pozner napisał:

Syfek może się jakiś nazbierać, ale dopóki jest nie widoczny, to nie ma się czym przejmować. Biologii, ani chemii w akwarium nie rozreguluje. Kierując się takimi kryteriami, można dojść do wniosku, że może żadnych kamieni nie wkładamjy? Podporządkowywanie wystroju temu, że jakiś syfek może się odkładać, jest przesadą i nie ma sensu.

Wiedziałem i czekałem aż się odezwiesz :D 

Nie chodzi tu o to że wogóle nie mamy wkładać żadnych kamieni do zbiornika,bardziej miałem na myśli o osadzanie się syfku w wapieniu a dokładnie w jego otworach...Dawno temu miałem taki kamień w zbiorniku i wiem co było...Tobie to nie przeszkadza a mnie tak ;)...Mimo wszystko niewidoczny syfek w tych otworach może dla ciebie jest przesadą i nie ma się czym przejmować,to w moim przypadku według mnie to co zobaczyłem nie ma prawa bytu niż w przypadku posiadania innych kamieni między którymi jest praktycznie zero syfku...

Napisałem tylko o problemie który może kolega napotkać...

24 minuty temu, Zielak napisał:

Będę skrupulatnie latal z cienkim odmulaczem i wciągał to co się da ;)

No i ok ;) 

Edytowane przez egon44

Godzinę temu, egon44 napisał:

z czasem przekonasz się o tym na własnej skórze ile syfu w późniejszym czasie znajdzie się pod podniesieniu kamieni...

Napisałeś o tym co zbiera się pod kamieniem, więc stąd moja reakcja. 

13 minut temu, egon44 napisał:

bardziej miałem na myśli o osadzanie się syfku w wapieniu a dokładnie w jego otworach

To co innego

30 minut temu, egon44 napisał:

Mimo wszystko niewidoczny syfek w tych otworach może dla ciebie jest przesadą i nie ma się czym przejmować,to w moim przypadku według mnie to co zobaczyłem nie ma prawa bytu

Jeśli sama świadomość tego, że tam się gromadzi syfek, Ci przeszkadza, to ok. Każdy ma inną wrażliwość na te sprawy.

54 minuty temu, pozner napisał:

Syfek może się jakiś nazbierać, ale dopóki jest nie widoczny, to nie ma się czym przejmować.

Ja mam taką wrażliwość :)

19 minut temu, pozner napisał:

Napisałeś o tym co zbiera się pod kamieniem, więc stąd moja reakcja. 

No ale to chyba wiadome jeśli taki kamień jak wapień ma otwory to syfek i tak dojdzie do dna czyli pod kamień :) 

Więc mój wpis jak najbardziej trafny ;) 

23 minuty temu, pozner napisał:

Jeśli sama świadomość tego, że tam się gromadzi syfek, Ci przeszkadza, to ok. Każdy ma inną wrażliwość na te sprawy.

Ja mam taką wrażliwość :)

No widzisz każdy ma inną wrażliwość :) 

Także nie ma co brnąć dalej w ten temat...Poznałeś moje zdanie na ten temat,a ja Twoje ;) 

Pozdrawiam :D