Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Post_Mortem napisał:

Panie Przemku - proszę zwrócić uwagę czego dotyczy ten wątek i to uszanować.

Najlepiej się odnieść, jako wykonawca bo chciałbym w końcu zakończyć temat i podjąć działania, aby korzystać ze zbiornika.

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z kolegą Dedccorativo. Nawet gdyby ten przelew był jak należy to bez komór taka filtracja moim zdaniem raczej byłaby słaba. Kaseciak wsunięty w tą jedną komorę plus dodatkowy otwór w grodzi to optymalne rozwiązanie.  

Przy okazji: obejrzałem projekt całego zbiornika (dostępny w innym temacie) który wysłałeś do wykonawcy. Moim zdaniem przelew został wykonany zgodnie z tym projektem, niestety został źle zaprojektowany. 

Edytowane przez robertj1
Opublikowano

A może wystarczy dołożyć fajkę przelewową, która zwiększy przepływ wody? Bez kombinacji: wiercenia i szlifowania... W dodatku w zależności od długości tej fajki pozwoli to na zasys wody z dowolnej głębokości zbiornika.

Opublikowano

Też o tym myślałem Krzysztof ale nie wiem czy jak wyłączy pompę na chwilę i poziomy się wyrównają to czy "fajka nie zgaśnie":D i nie będzie jej miało co zapalić - ale tego nie wiem do końca - no i po szybkości ubywania tej wody w panelu myślę że tam siedzi nie zły motorek więc i faja musiałaby być grubaśna.

Poza tym widać że kolega jest perfekcjonistą i estetą w każdym calu - żeby nie zrozumiał że to wada to od razu zaznaczam że zaleta.

Więc jakieś faje widoczne w akwarium raczej go nie zadowolą nawet jakby działały.

Ale może dodatkowa pompa umieszczona w tym panelu nad gąbkami taka np AqC1000 i zasys jej wężykiem z akwarium, wtedy na pewno by wspomogło przelew bez wiercenia i szlifowania szkła.

Cały czas nurtuje mnie pytanie jaką filtrację z tym panelem zamyślał zrobić autor projektu.

Wiem że miały być gąbki ale tak rozbudowany i tak drogi tylko mechanik na gąbkach - nie do wiary.

Opublikowano
12 godzin temu, robertj1 napisał:

Moim zdaniem przelew został wykonany zgodnie z tym projektem, niestety został źle zaprojektowany. 

Robert, nie obraź się, ale już miałem niemal identyczny system filtracji i byłem z tego tak zadowolony, że postanowiłem zrobić stałą komorę to odnośnie projektu.

Trochę dziwne, że uważasz iż przelew został wykonany zgodnie z projektem, jak nawet wykonawca sam stwierdził nieprawidłowość:

Dnia 6.11.2016 o 18:32, przemek wieczorek napisał:

Ponieważ krawędz przelewu jest zbyt krótka nie jest w stanie odebrać wody . 

ale oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii.

Nie wchodzą w grę żadne rurki ponieważ od samego początku był zamysł pozbycia się WSZYSTKIEGO obcego z akwarium. Będzie jedynie w nim wylot wody.

Bardzo dziękuję wszystkim za sugestie, jednak po kolejnej nieprzespanej nocy podjąłem decyzję i spotkam się z rzecznikiem, aby poradzić się w jaki sposób załatwić najlepiej obecną sytuację. Wykonawca ma w poważaniu problem, nie udziela się w tym temacie, a każde moje działanie na własną rękę wiązałoby się z utratą gwarancji na zbiornik.

Opublikowano

Proszę Administrację o zamknięcie tematu. Temat jest już nieaktualny. Nie będę wykonywał tego we własnym zakresie, a także odnosił się już do kłamstw pracownika firmy, od której nabyłem akwarium. Rozpoczynam drogę formalną.

Opublikowano

Kolejny raz trzeba było posprzątać wątek.

Czy muszą posypać się bany aby co poniektórzy zrozumieli? Ile razy jeszcze będziemy poruszali ten temat?

Na prośbę autora zamykam temat.

• Dziękuję 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.