Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz podać wymiary akwarium i jaka masz filtrację ( nazwa filtra/ filtrów , wkłady). Faktyczny problem , który widać to źle dobrane pod względem gatunków ryby i jest ich po prostu za dużo.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gepard28 napisał:

Odpowiadając na pytanie to ryby wpuściłem do akwarium po przeszło 2h od wlania wody

A powinieneś niestety nie 2h po a przynajmniej 3tyg :(

Czy dawno zakupiłeś ryby ? Jeżeli masz mozliwość leć do Zoologa gdzie je kupileś, powiedz sprzedawcy, że jest naciągaczem i oddaj mu ryby. I na spokojnie zaczniemy wspolnie tworzyc Twoje akwarium od A do Z tak jak powinno być. :)

Zeby Cie trochę pocieszyc ja sam kilka lat temu dałem się nabrać sprzdawcy na 4 pyszczaki do zbiornika 56l ...

Edytowane przez Merlot
Opublikowano

To masz ogromny problem. Jeżeli nic nie zrobisz to prawdopodobnie wszystkie ryby padną. Najlepiej oddaj ryby do miejsca z którego je masz. Przeprowadź prawidłowy start akwarium i zakup odpowiednie ryby do twojego litrażu. Możesz też zainwestować w dość drogie uzdatniacze, które uratują życie ryb, ale ich koszt może znacznie przekroczyć wartość ryb , które już masz. Większość gatunków , które masz nie może żyć w tym litrażu więc i tak będziesz musiał znaleźć im nowe lokum.

W górnym pasku forum jest dział FAQ koniecznie przeczytaj.

Opublikowano

W woli uściślenia nie jest to tworzone od początku akwarium czyli dopiero co kupione w sklepie zoologicznym tylko takie które zmieniło jednego właściciela na innego :) 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, gepard28 napisał:

Odpowiadając na pytanie to ryby wpuściłem do akwarium po przeszło 2h od wlania wody

kolega ma na imię Tomek i do mnie napisał na pw - pogadaliśmy sobie także przez telefon.

Wyjaśniło się wiele.

Całe akwarium wraz z wystrojem , filtracją i taką obsadą zostało zakupione od innego akwarysty więc wszystko tam chodziło i chodzi .

Przeniósł kubełek nie ruszany , piach i kamienie także te same i po 2h wpuścił ryby.:D

Wymieni piasek na grubszy gradacji 0,8-1,2 jednocześnie da podkładki pod kamienie i je inaczej ustawi .

Pozostaje kwestia wyprowadzenia na właściwe tory tej obsady - coś mu doradzcie w tej mierze i to by było na początek tyle.

Karmi to towarzystwo tylko spiruliną forte w granulkach.

Jako młodziankowi zaproponowałem płatki spiruliny Ocean Nutrition oraz Tropical Astacolor  ale chyba problem jest  w doborze obsady tak żywieniowo jaki i ilościowo.

trzeba mu zaproponować kierunki zmian i tyle.

Kupi testy JBLa NO2 i NO3 więc technicznie temat ogarnięty bo akwarium opiekuje się stary gepard ale i gepardziątko :Dco karmi już rybki.

Na szczęście wszystko bez większych problemów.

Edytowane przez deccorativo