Skocz do zawartości

Akwarium 450L brak krystalicznej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeca to surowy baniak jak szczypiorek z Lidla i nie ma tam nic z tego co doszukujesz się Andrzeju a na pewno żadnej nitryfikacji ani ryb więc i nie ma czego szukać pod kamieniami..

Baniak nie dojrzały ale glony zielone fajne już powstają.

Mikrus bakterie Azoo 11in1 to nie są bakterie startowe do nitryfikacji tobie są potrzebne takie co na opakowaniu będzie napisane Nitrobacter, Nitrosomonas, Nitrispira - jak to będzie wymienione to te lej.. A dojrzewanie baniaka nie robimy na zegarek czyli na czas tylko na pomiary testami kropelkowymi JBLa - wszystko ci koledzy zapodali co wywalić łącznie z tymi pąklami, koralowcem i żwirkiem.

Widziałeś może to w Jeziorze Malawi??;) na razie zrobiłeś Morskie Malawi ale oczywiście to twój gust i może tak pozostać ale nie licz na oh-ah jak cudownie.

Może poczytaj temat szablon startu baniaka na WA  i zobacz co zrobiłeś nie tak.

Tam jest napisane - żadne lampy UV na start bo jak wlejesz jakiekolwiek bakterie nawet 133in1 to jak przelecą przez lampę to są trupy. A trup ma to do siebie że gnije i śmierdzi więc

Woda ci gnije bo cóś tam dałeś o czym zapomniałeś napisać,?? chyba że te 11in1 to wyciąg z szamba tajwańskiego i ta UV to zabiła od razu i to tak śmierdzi.

Opublikowano

W innym wątku drążysz temat samych samców, bo chcesz mieć kolorowo. Tutaj przedstawiasz nam hybrydę która wygląda jak skrzyżowanie morskiego z Malawi. Mam takie pytanie, czemu wybrałeś biotop Malawi ? nie lepiej było od razu się za morszczaka brać ?

Bez urazy ale obecnie wygląda to niezbyt ładnie i ciekawie, już pomijając kwestie techniczne o których wspomnieli koledzy powyżej.

A jeśli po 2 tygodniach masz takie glony, to zdradź nam jeszcze tajemnicę czym świecisz i ile ? bo na zdjęciu wygląda na baaardzo jasne.

Żeby nie było tylko nie na temat, to moim zdaniem woda się skrystalizuje jeśli ruszy w końcu biologia i ustalisz cyrkulację, co na początku troszkę jest kłopotliwe.

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Przeca to surowy baniak jak szczypiorek z Lidla i nie ma tam nic z tego co doszukujesz się Andrzeju a na pewno żadnej nitryfikacji ani ryb więc i nie ma czego szukać pod kamieniami..

Mój błąd bo nie doczytałem że zbiornik dopiero zalany...

Opublikowano

Dzięki za info i rady. 

Jeżeli chodzi o oświetlenie to świetlówka t5 Fluval power 80w + led dwa paski łącznie 24 W. 

Zaraz sprawdzę jaka chemie dałem i Wam wrzucę zdjęcia opakowan

Dzięki za info i rady. 

Jeżeli chodzi o oświetlenie to świetlówka t5 Fluval power 80w + led dwa paski łącznie 24 W. 

Zaraz sprawdzę jaka chemie dałem i Wam wrzucę zdjęcia opakowan

IMG_3595.jpg

Na zdjęciu  wszystkie produkty które aktualnie dałem do zbiornika. 

Prosze o info czy czegoś brakuje albo coś na tym etapie jest niepotrzebne...

Pozdrawiam 

Opublikowano

Sklep Zoologiczny i jego obsługa mają na pewno premię za sprzedaż :) Nie mieli więcej bakterii na stanie ?

Nie znalazłem w necie Fluval Power 80W ? Moim zdaniem zbyt mocna.

Jaki Ty masz w ogóle wymiar baniaka ?

Brakuje czytania FAQ o starcie akwarium, zapoznaj się z procedurą startu a potem dopiero pytania na forum, a na samym końcu wizyta w sklepie, a nie na odwrót jak do tej pory :)

Opublikowano

Oj mikrus zlituj się nad nami , wszystko co kupiłeś to nie to co trzeba na start - to ja też wkleję zdjęcie.

Zamiast tego wszystkiego na co cię w tym zoologu namówili wystarczyła taka jedna ampułka za 5 zł i masz adres gdzie ją kupić.

Prodibio Biodigest 1 ampułka

Opublikowano
6 minut temu, Pleziorro napisał:

Brakuje czytania FAQ o starcie akwarium, zapoznaj się z procedurą startu a potem dopiero pytania na forum, a na samym końcu wizyta w sklepie, a nie na odwrót jak do tej pory :)

No właśnie miałem napisać, że chłopak nie ma bladego pojęcia o podstawach akwarystyki, a Ty go na morszczaka wysyłasz... :D Mikrus, niestety musisz przysiąść i poczytać nie tylko faq, ale i konkretne tematy forumowe żeby z powodzeniem hodować ryby. Do czasu aż coś załapiesz za żadne skarby nie wpuszczaj ryb do swojego akwarium bo żadna chemia nie pomoże, ani Tobie ani, co gorsza tym rybom...

Opublikowano
2 minuty temu, mikrus2201 napisał:

Na zdjęciu  wszystkie produkty które aktualnie dałem do zbiornika. 

Prosze o info czy czegoś brakuje albo coś na tym etapie jest niepotrzebne...

Ty czytasz  co piszemy? bo tak jakby grochem o ścianę. My swoje a ty swoje.

Na tym etapie to wszystko co dałeś jest niepotrzebne poza Aquaguard.

omijaj wielkim łukiem ten zoolog a zakup to i tu bo cię znowu naciągną na kasę.

http://erybka.pl/product-pol-835-Prodibio-Biodigest-1-ampulka.html

tego 2 szt jedną wlej do akwarium a drugą zostaw na czarną godzinę

http://erybka.pl/product-pol-1546-JBL-Test-na-obecnosc-azotynow-NO2-.html

http://erybka.pl/product-pol-1547-JBL-Test-na-obecnosc-azotanow-NO3-.html

tylko nie kombinuj i nie pytaj czy mogą być inne. NIE MOGĄ:D

tym pomierz wodę w akwarium a potem w kranie i podaj wyniki.

Opublikowano (edytowane)

Oj kolego dalej nie dociera do ciebie co piszą koledzy...

Mącisz z wszystkim począwszy od startu zbiornika,a nie wspomnę o obsadzie...

Jeśli trafiłeś na to forum to raczej po rady no nie?

To słuchaj się kolegów i postępuj według ich zaleceń...

Czytaj,słuchaj a potem rób!!!

Edytowane przez egon44