Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie miałem inaczej, więc trudno mi porównać do sytuacji, gdyby wiatraków nie było. Z temp. problemu latem nie mam, nie wiem na ile one się do tego przyczyniają, ale dmuchają równolegle do tafli, wydmuchują ciepłe powietrze, woda szybciej paruje, więc pewnie ma to jakiś wpływ na obniżanie temp. Przy największych upałach podnoszę dodatkowo obie klapy pokrywy. Montując wiatraki w pokrywie bardziej chodziło mi o usuwanie wilgoci i efektu skraplania się wody na pokrywie. Tą rolę spełniają znakomicie.

Opublikowano

No właśnie kurde też tak kiedyś testowałem .... Wcześniej dmuchało bezpośrednio na taflę i różnicę było widać. A takie rozwiązanie jak Twoje może nie obniżać temperatury, jedynie wydmuchuje ciepłe powietrze a przy upałach to nic nie zmienia bo temperatura w pomieszczeniu jak bedzie duża to i w akwarium będzie duża :P A wiatraki wiejące bezpośrednio na taflę zawsze coś schładzają. Jeszczę myślę zeby wiatraki dać pod pokrywę i przymocowac je do belki z oświetleniem. Wtedy będą wiały na taflę a otwory wentylacyjne zrobić od boku. Jak myślicie ?

Opublikowano

Ja mam podobnie. Dwa nawiewające 6x6 z tyłu a w klapie dwa otwory wentylacyjne.

Sterowane poprzez Zalman Fan Mate.

W zimie na minimum aby woda się nie skraplała. W lecie, w upały na maks. Chłodzi wystarczająco :)

Opublikowano
Teraz, Paulstick napisał:

Albo po prosto wrzuc butelke z zamrozona woda do akwarium kiedy trzeba...

To nie wchodzi w grę bo to ma chłodzic i utrzymywać stałą temperaturę.

Opublikowano

Pumba po pierwsze mysle, ze zrzuc z tonu z lekka. Moja porada byla powazna, sam stosuje ten sposob kiedy nadejdzie potrzeba. Proponuje nastepnym razem dokladniej opisac swoja sytuacje, bo nikt tu w myslach nie czyta, a temperatura 29 stopni w domu w zimie nie jest czyms spotykanym na codzien. 

Opublikowano

Nie mówie że w domu tylko w akwarium ;D Pokrywa jest na tyle szczelna + światło i podbija temperaturę. Chyba jednak nie zostaje mi nic innego jak te wiatraki. Tylko odpowiednio je rozmieścić