Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minutes ago, acer2244 said:

Dzięki za podpowiedź tak będę musiał zrobić dłuższe kątowniki zrobię te które będą przylegaly do ściany max.100 cm  a te na którym będzie leżało akwarium 60 cm i myślę że to powinno wystarczyć. Na odcinku 100 cm dam po 4 albo 5 kotew np. Fisher to chyba powinno wytrzymać. Znacie kogoś kto mogłby takie coś pospawac w Warszawie albo okolicach?. 

Czasem wiecej niekoniecznie znaczy lepiej. Jak pisalem wyzej tak naprawde wszystko trzyma sie jedynie na gornych kotwach, a reszta jesli pomaga to minimalnie, takze lepiej by bylo powiedzmy dac 3 katowniki z 1 kotwa na dole i na gorze (6 kotew), niz powiedzmy 2 katowniki z 4 srubami (8 kotew).

Opublikowano

Podaj mi dokładne wymiary tych kątowników i jakich profili użyłeś (materiał,  przekrój, gr. Ścianki) .

Policz maksymalną masę akwarium z całym osprzętem  (szkło,woda,podłoże,kamienie, itp.)

Jak będziesz miał komplet informacji dla mnie to zrobimy symulację i będzie wiadomo co i jak ;)

Opublikowano

Dzieki kolego za zainteresowanie moim tematem ale chyba odpuszczę sobie te dwa katowniki co mam i pospawam  sobie nowe 3 sztuki takie szerokie na 50cm i długie ma 60 cm i to powinno wystarczyć. Ale gdyby "cos" poszło nie tak :-) to chętnie się odeze do Ciebie w celu obliczeń.  Pozdrawiam 

Opublikowano
10 godzin temu, acer2244 napisał:

Ale gdyby "cos" poszło nie tak :-) to chętnie się odeze do Ciebie w celu obliczeń.

To już obliczenia nie będą miały sensu.

Opublikowano (edytowane)

Spokojnie zleciłem  juz pospawanie nowych mocowań tym razem 3 sztuki i będą trochę dłuższe i z większego profilu myślę że takie spokojnie wytrzymaja. Jutro lub pojutrze odbieram wiec zrobię fotki i wrzucę . Wymiary to szerokość 50cm, a długość ta która będzie przylegac do ściany to 60cm i oczywiście poprzeczka łącząca dwa profile zamknięte kwadrat 30x30 grubość ściankek 5mm. Akwarium to 200l ciężar myślę że będzie około 250 kg max.300. Na profilu tym długim 60cm będą 4 kotwy myślę że spokojnie wytrzyma.  Pozdrawiam.

Edytowane przez acer2244
Opublikowano

Witam koledzy kątowniki juz pospawane myślę że solidnie i zakotwione na 3 podwójne kotwy na każdym kątowniku  załączam fotki. Akwarium jeszcze puste ale w tygodniu startuje żwirek juz kupiony reszta jest także nic tylko zalewać . 

20161104_195944.jpg

Opublikowano

Jeśli kotwy dobrze "siedzą" powinno być ok.
Uważaj tylko na tę półkę ponad, żeby kartony w baniaku nie wylądowały ;)
Powodzenia :)