Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie posiadam akwarium 100x50x50, a w nim Pseudotropheus saulosi 1+5 oraz Iodotropheus sprengerae 1+3. Za około pół roku planuję przeprowadzkę, a co za tym idzie przesiadkę na większe akwarium. Czy gdybym postawił akwarium 150x50x50 to mógłbym dodać do obecnej obsady drugiego samca P. saulosi oraz harem Melanochromis auratus?

Opublikowano
31 minut temu, Kamil_M napisał:

Czy gdybym postawił akwarium 150x50x50 to mógłbym dodać do obecnej obsady drugiego samca P. saulosi

...jeżeli  chodzi o samca  "Saulosi " jest to możliwe. Ale nie musi to być proste i nie zawsze się udaje. Ja w  240 litrach mam dwa samce które podzieliły sobie akwa dokładnie po połowie. Jeden drugiego nie zdominował..są w pełni wybarwione..Ale zanim dobrałem takie dwa samce robiłem wiele prób aż dobrałem takie które zachowują się jak wyżej. Próbuj ...warto!

Opublikowano

Szczerze mówiąc to nawet w dotychczasowym zbiorniku miałem dwa samce saulosi, także podzieliły zbiornik na pół, dopiero latem jeden dostał jakichś dolegliwości i padł. 

Myślałem nad różnymi gatunkami, wiem że auratusy są bardzo agresywne, ale bardzo podoba mi się ta ryba. A widzicie jakąś bezpieczną wielkość zbiornika, w której dotychczasowa obsada powinna w miarę bezpiecznie egzystować z tym gatunkiem?

Opublikowano

Kamilu odpowiedź jest tylko jedna... Największy na jaki możesz sobie pozwolić :D;) i to nie ze względu na Auratusy, ale w ogóle ;) a tak już na poważnie to zawsze będzie loteria, ale jeśli zrobisz konkretne gruzowisko z kamieni tak, żeby ryby miały swoje rewiry to może jakoś to będzie. W końcu wbrew pozorom samce Saulosi do "miętkich" nie należą, a z doświadczenia wiem, że i Rdzawe nie dadzą sobie tak łatwo wejść na głowę.

Opublikowano
4 godziny temu, Kamil_M napisał:

Myślałem nad różnymi gatunkami, wiem że auratusy są bardzo agresywne, ale bardzo podoba mi się ta ryba.

Jeśli podobają ci się auratusy to je bierz. A ich agresja jest różna, trafiają się osobniki bardzo agresywne i takie "lebiegi". Mam z nimi styczność od ponad 30 lat, u siebie i u znajomych. Zauważyłem, ze im bardziej pokolenie hodowlane tym więcej agresywnych osobników. I trzeba pamiętać o minimum 4-5 samicach na 1 samca, wtedy agresja powinna się rozłożyć. O saulosi się nie martw, mój roczny samiec tłucze trzyletniego, większego od siebie samca auratusa przy każdej okazji :). I kto tu jest agresywny :) ?

Opublikowano
5 minutes ago, Bezprym said:

Sorki że tak trochę nie na temat ale jak to jest z dietą auratusów bo raz piszą że wszystkożerne a gdzie indziej roślinożerne.

Czytalem, ze roslinkami chyba, ze akwarium male, wtedy wszystkim co sie rusza :).