Skocz do zawartości

Fotografia Jack - Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1/100

f9

60mm

iso 200

bilans bieli AUTO

ostrość manual

tutaj to ja zastosowałem skrót myślowy bo nie chodziło mi o AF w manual bo pysie są za szybkie, ja Af mam zawsze "aparatowy" i w dodatku najczęściej stawiony na śledzeniu

Z tym manualem mi chodziło że na kółku nastawczym nie dajesz preselekcji przesłony lub czasu czyli nie ustawiasz na A lub S ale na M czyli i przesłone i czas wklepujesz ręcznie

Potestuj jeszcze troche przesłonach tak pomiedzy f 6-8 a bo powinnieneś zyskac jeszcze trochę światła a i ostrość w tym zakresie Twoje szkło powinno miec dalej bdb, ja ustawiam f minimum na 8 ale przy obiektywach makro jak się foci z bliska to głębia troche inaczej się rozkłada.

i masz 100% racji z tą lampą - widać że nie mogłem doświetlić ryby w "jaskini" bo przeszkodził głaz - lampa na kablu by to rozwiązała...

Czasami jak przyjeżdza do mnie kumpel i walczymy na dawie lampy to dopiero jest jazda, daje tyle różnych kombinacji malowania światłem i to dosłownie

tu jest fotka własnie robiona na dwie lampy, coprawda robił ją własnie ten mój kolega u mnie w akwa [daję ta fotkę bo wiem na 100% że własnie tak była robiona bo to były nasze pierwsze próby tej techniki] i mimo że były to pierwsze próby to strasznie mi sie podoba i mam do niej sentyment i przy tej okazji dziękuje jej autorowi "hesji" http://www.hesja.pl który coprawda nie jest akwarystą, ale świetnym fotografem oraz moim przyjacielem, za wszystkie jego porady i wskazówki jakich mi udzielił.

R008.jpg

foty... :roll: to zupełnie inny wymiar :lol:

dzięki :oops: widzisz ...... Nikonem też się da :wink::lol:

Opublikowano

hehe sobie pogadaliśmy :D

załapałem że pod manual masz na myśli tryb, a nie focus :lol:

i na tym też zrobiłem drugą fotę

natomiast autofocus (AF) jest u mnie za wolny w tym obiektywie, żeby focić ryby... dlatego kręcę ręką...

jakie fajne szkiełka na M42 byście mi polecali do focenia rybek... powiedzmy z dostępnych obecnie na allegro... bo przejściówkę mam...

na lampę przyjdzie mi jednak trochę dłużej poczekać... chyba że ktoś kupi to co mam w stopce :mrgreen:

Opublikowano

A ja za to co w stopce dorzucę jeszcze topowe body Canona, powiedzmy 1V. ;) Makok nie wiedziałem, że ty masz obszarniczy rodowód! :)

Swoją drogą ja jakiś czas temu na forum pytałem, czy ktoś nie ma starych szkieł na M42, ale jakoś bez odzewu... Niestey dobre ruskie szkła do Zenita skoczyły w ostatnich 2 latach o jakieś 200/300 procent. Sam chciałbym nabyć Jupitera 80mm albo 135mm, do tego wiem, że dobre są również Industary (kopie zeissowskich odpowiedników).

Z dobrych, a niedrogich szkieł polecano mi również Canona 50mm 1.8 (ze światłem 1.4 lub 1.2 to już zbyt wysoka cena) w USa kosztuje on chyba ok. 70 baksów (nowy!), a jakość optyczna jest za tą cenę trudna do pobicia (podobno trochę abberuje, ale nie powinno być to problemem w naszym zastosowaniu), jest b. ostry, polecał mi go znajomy fotograf.

Opublikowano

ta 50-tka w pl kosztuje jakieś 300zł więc nie ma tragedii...

w sumie za 300 bym mógł dwa na m42 kupic, ale zupełnie nie wiem jakie....

nie mam obszarniczego - na ten gruncik się zrzuciliśmy w kilka osób jakiś czas temu :D

Opublikowano

Najlepiej będzie wejść na forum właśnie o systemie M42 - jest takie, nie pamiętam adresu ale wrzuć w google i wyskoczy - jest to nieoceniona baza danych o tym systemie, wypowiada się tam wielu pasjonatów, są odnośniki do źródeł i specyfikacji po rosyjsku nawet. Swego czasu intensywnie przeglądałem to forum i polecam.

Ogólnie Jupitery, Industary z tego co pamiętam można polecić w ciemno. Jest to jednak trochę rosyjska ruletka i b. wiele zależy od danego egzemplarza - zależy czy robiony był na trzeźwo, na kacu czy na cyku ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi o M42, najlepsze są jasne szkła Zeissa, Takumary, Industary itp. Przydaje się tutaj jednak przejściówka z dandylionem czyli z potwierdzeniem ostrości w body, bo ciężko jest ustawić ręcznie ostrość na zwykłej matówce Canona czy Nikona. Używam takiej - na prawdę pomaga. Większość swoich fotek zrobiłem industarem macro 2.8 i heliosem 2.0 od zenita. Kitowe obiektywy się nie umywają do tych szkieł, a helios kosztuje 30zł.

Dla bardziej napalonych na M42 pozostaje wymiana matówki (tylko Canon) i wtedy można ostrzyć z mikrorastrem tak jak w starych practicach i zenitach. Niestety jednak body z serii 300,35 czy 400 nie ułatwia wymiany matówki, trzeba zrobić to samemu, a zestawienie drżącej ręki i drogiej matrycy to nie najlepsze rozwiązanie.

Ale generalnie system M42 polecam, świetny sposób na zgromadzenie dobrych szkieł za ułamek ceny oryginalnych

Opublikowano

Cieszę sie że nagle tylu chętnych się znalazło do opisania swoich doświadczeń i podzielenia się swoimi wiadomościami. W tym momencie powstaje pytanie czy jest jeszcze sens coś dodawać i opisywać skoro generalnie wszystko jest zawarte w tym temacie.

Opublikowano

opisywać, dodawać... hmmm

na pewno fajnie by było zebrać to w artykuł, uporządkować, pouzupełniać, jeśli coś przyjdzie do głowy i wrzucić na serwis z przykładowymi fotami...

nawet jako "praca zbiorowa" :lol:

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.