Skocz do zawartości

Fotografia Jack - Pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W międzyczasie tworzenia mini poradnika wpadłem na pomysł utworzenia tego tematu. Jeśli ktoś ma jakieś pytania to proszę je tu wpisywać a ja postaram się na nie odpowiadać, ze swojego doświadczenia jak ja to robie. W poradniku wiadomo, że nie będzie wszystkiego. A jeśli są pytanie to może powstać też całkiem ciekawy swego rodzaju "poradnik".

Opublikowano

Gratuluje zdjęc, do robienia takich fotek jak ty poza sprzętem potrzebny jest pewnie jeszcze talent, ale mam pytanie – czy zwykłą starą wysłużoną cyfrówką (mam canon a75 http://www.e-pasaz.pl/x_C_I__P_24810931.html ) można zrobic w miarę dobre zdjęcie? Jak na razie wykonałem ich kilkadziesiąt, ale bez zadowalających efektów. Także nie wiem czy to wina sprzętu czy moje.

Opublikowano

Jack super, że się za to wziąłeś - naprawdę rewelacyjna inicjatywa.

Mnie tak na szybko na początek nasuwają się pytania

1) jak mierzyć światło (punktowy, ważony pomiar) i na czym je mierzyć (na rybke, dno, tło?). Chodzi mi o sytuacje mocno kontrastowego wystroju. czy mierzyć starą sprawdzoną zasadą na jakiś element w kolorze pośrednim, np. jeśli mamy czarne skały i biały piasek, to czy mierzyć światło na szarą kartkę?

2) jak z ustawieniami balansu bieli? czy wybierasz po prostu fluorescencyjne światło (tungsten) czy też modyfikowałeś jakoś nastawy?

Na razie to chyba tyle. a jak mi się coś przypomni to będę dopisywał :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Meth - Generalnie nie będzie łatwo zrobić coś doskonałego, zawsze można próbować. Problem jest tego typu, że te "wczesne" aparaty mają dość mało opcji ustawiania, nie za duże matryce (wiec nawet wykadrować) jest problem i najważniejsze opóźnienie po wciśnięciu spustu. Ja zaczynałem robienie zdjęć w akwarium od Canona G5, jakoś dawał rade, ale też sporo trzeba było się nakombinować.

Romekjagoda - Pomiar światła zależy od tego, jaki efekt chce uzyskać. Jeśli ryba ma sie wyłaniać z ciemności (ostatnie moje zdjęcia w galerii) to robię pomiar punktowy i lampa lekko skierowana w stronę obiektywu od góry. Trzeba dodać, że używam kabla shoe cord do lampy, więc światło można ustawiać jak się chce. Jeśli ryba jest ustawiona bokiem i ma być cała widoczna to w lampie rozpraszam światło (nasadka zmiękczająca) wtedy jest ładne miękkie światełko. Ja generalnie stosuje zasadę, aby jak najlepiej doświetlić rybę, czyli główny obiekt, i w miarę możliwości rozmyte tło.

Co do balansu bieli to powiem wprost nie zawracam sobie tym głowy jest ustawiony automatycznie. Nie wiem, dlaczego ale kilka osób juz mnie pyta o balans bieli, jeśli kiedyś dojdę do perfekcji to zacznę się zastanawiać nad tymi ustawieniami. Na razie więcej uwagi poświęcam na światło i kadr.

Opublikowano

Właśnie opóźnienie to jest masakra. Dzięki za odpowiedz. Zostają dwa wyjścia – wytresowac rybki albo kupic aparat. :) Jaki aparat polecasz? (tylko nie te z najwyższych półek :wink: )

Opublikowano

Co do balansu bieli -- Ci co maja RAW, moga sobie pozniej balans bieli spokojnie ustawic wolajac RAWa, tak aby np. zniwelowac jakis zafarb w stylu zdjecie wpada w zolc, pomarancz etc.

Ci co nie maja - a maja problemy, moga sobie kupic np. cos takiego jak WhiBal http://www.rawworkflow.com/products/whibal/index.html

Osobiscie tego nie uzywam, ale dolar tani i sie przymierzam czy nie kupic sobie ;)

Opublikowano

Dzięki Jack za te cenne porady odnośnie światła, lampy i kadrowania. Obecnie niestety nie dysponuję zewn. lampą, co jest wielkim ograniczeniem. Może jak kiedyś wpadnie więcej gotówki to zafunduję sobie taką, gdyż noszę się z tym zamiarem już długo. Do tego obiektym Canona 50mm 1.8 II (na 1.4 lub 1.2 mnie nie stać) i będzie git zestaw. Ale to na razie marzenia. Niemniej lampa chyba na pierwszym miejscu.

VDR odnośnie RAWa to słuszna uwaga - wszystko można w nim wyciągnąć, a ja na szczęście mam możliwość focenia w tym formacie. Co do WhiBalla to jestem sceptyczny - jeśli poszukać w sieci, to można znaleźć tablice referencyjne i sobie je wydrukować do kalibracji balansu. Osobiście, te zdjęcia jakoby ze skopanym balansem w 5d mnie nie przekonują - przypuszczam, że albo zostały podciągnięte w kierunku żółci, albo światło faktycznie nie było tungsten. Nie zapominajmy, że 5d to profesjonalna lustrzanka i gdyby dawała takie przekłamania, to nie znalazłaby takiego uznania wśród profesjonalistów. Przypuszczam więc, że zaprezentowane w linku zdjęcia są wynikiem złego operowania aparatem, a nie błędnych algorytmów balansu bieli w 5d.

Do Meth'a: wydaje mi się, że jeśli chcesz DSLR czyli lustrzankę cyfrową, to dobre ceny teraz sa na 350d. Po premierze 40d ceny na 400d jeszcze nie spadły na tyle znacznie, by się tym aparatem szczególnie interesować, tym bardziej, że jest znacznie droższy niż 350d, a oferuje niewiele więcej. Ja osobiście rok temu kupiłem 350d i gdyby nie jego małe gabaryty byłbym b. zadowolony.

Pozdrawiam

Opublikowano

To ja zadam pytanie bardziej sprzętowe.

POsiadam Panasonica FZ50 nie narzekam na jakość zdjęć ale powolutku z niego wyrastam i chcę zrobić krok do przodu więc jaki aparat polecili byście juz nie amatorowi ale osobie która jeszcze profesjonalistą nie jest ?

Canon 350d wydaje mi się jednak zbyt ubogi, ale również proszę nie przesadzać w drugą stronę bo wiem gdybym wydał 10 tys to kupię już fajne body :)

Opublikowano

Canon 350d wydaje mi się jednak zbyt ubogi, ale również proszę nie przesadzać w drugą stronę bo wiem gdybym wydał 10 tys to kupię już fajne body :)

A czego Ci w nim brakuje ? Puszka jak puszka - manualne tryby ma, jest szybka, matryca moze byc, nie szumi za bardzo. A moc tkwi w szkle... a te potrafia kosztowac... jasne obiektywy (pomijajac staloogniskowego 50mm f/1.8) to wydatek nierzadko ceny 350d i wielekrotnosci... samo body bez szkla zdjecia nie zrobi... Jak nie masz duzych funduszy, to lepsze tansze body a lepsze szklo niz na odwrot...

Co do WhiBalla to jestem sceptyczny - jeśli poszukać w sieci, to można znaleźć tablice referencyjne i sobie je wydrukować do kalibracji balansu.

Wydrukowac tablice referencyjna - gdzie i na czym ? Profile dla drukarek dostarczane przez producenta pozostawiaja wiele do zyczenia ;k Whibal to o tyle fajna rzecz, ze jest dosyc trwala, wersja portable jest mala i mozna ja zabrac wszedzie. To co mi sie podoba to, ze strzelam jedna fote z whibalem, robie sobie pozniej serie a nastepnie jednym kliknieciem ustawiam balans bieli dla calej serii...

http://www.whibalhost.com/_Tutorials/Wh ... index.html

I to nie chodzi o przeklamania od strony aparatu -- jednak AWB nie zawsze sobie radzi, inne ustawienia typu swietlowka, zarowka tez pozostawiaja wiele do zyczenia czasami, dlatego mamy tez opcje Custom -- i wtedy whibal tez sie moze przydac ;)

noo ale to watek Jacka wiec znikam ;)

Opublikowano

VDR wiem, że kalibracja drukarek to osobny temat rzeka. Nie chciałem się mądrować, bo być może faktycznie ten WhiBall jest dobrym rozwiązaniem.

Natomiast również zastanawia mnie Yaro, czego Ci w 350d brakuje? Ja mogę napisać co mi się w nim nie podoba, ale nie zauważyłem wad w wyposażeniu. Także napisz, dlaczego uważasz, że jest za ubogi podając argumenty, do czego ewentualne brakujące funkcje wykorzystujesz, bo mnie to zaintrygowało. Zastanawiam się, czy w wielu takich przypadkach nie działa tak zwany efekt "WOW" - czyli wychodzi coś nowszego, i wszystko co przed tym, to be. Ja twierdzę, że dobry sprzęt pozostanie dobrym nawet w miarę upływu czasu.

Przepraszam za ten OT, ale to w sumie też związane z foceniem rybek ;)

Pozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.