Skocz do zawartości

No2 ma 3.3mg/l.Tragedia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam woda dojrzewala 4tyg.po wpuszczeniu pysi i pierwszej podmiany No2 skoczylo jak w temacie do 3.3mg/l!No3 wynosi 20.Jak to jest możliwe i co teraz zrobić. W ciągu 3 dni padły mi 4 socolofi =/, a reszta ryb nie zareagowała na ten potężny skok parametrów. Co się dzieje? Reszta parametrów jest utrzymywana w normie i się nie zmieniła.

Opublikowano
15 minut temu, Adik87 napisał:

Tak mierzylem dlatego zdecydowalem juz zarybic akwa.No3 zoolek, a No2 Tropical. Tylko takie dostałem w najbliższym sklepie.

A jaką wartość miały NO2 i NO3 przed wrzuceniem ryb? NO3 zooleka to loteria wyników.

Opublikowano

No2 było między  0.1-0.4, a No3 mniej niż 5.Dlatego nie wiem skąd te skoki i co mogę teraz zrobić? Dlaczego tylko padłoi kilka ryb, a reszta jest w świetnej kondycji? 

Opublikowano

Nie wiem ile jeszcze razy będę pisał że dojrzewanie baniaka nie robimy na zegarek czyli na 4 tygodnie tylko na wyniki testów które to potwierdzą. Miałeś nie dojrzały baniak i wpuściłeś ryby - i to wyłącznie twoja wina.

Pierwsze to zrób podmianę natychmiast ale  minimum 50%  a potem takie same podmiany  - codziennie.

Po drugie kup dwa test - JBLa NO2 i NO3  tym co masz obu nie wierzę

Po trzecie masz wlać jutro uzdatniacz kranówy  pod nazwą Kordon Amquel Plus - dawka na ilość wody w akwarium - i nie interesuje mnie jak ten preparat zdobędziesz  - może w Częstochowie a może w Katowicach.

Jak tego nie zrobisz to te w doskonałej kondycji w co nie wierzę też będą za kilka dni martwe.

Azotyny NO2 zabijają powoli niszcząc organy wewnętrzne ryb. Nawet takie które wydaje się że przeżyły kryzys zazwyczaj padają póżniej.

Opublikowano (edytowane)

Teraz jak najszybciej podmień z 50% wody i zrób pomiar. Jak nic się nie zmieni, to znaczy, że masz testy do bani, a jak spadnie, to miałeś niedojrzałe akwa. Ratunkiem będą częste podmiany wody, a jak masz gdzie, to kup coś na zbiajanie NH , NO2 i NO3. .Seachem Prime   wyjdzie najtaniej, bo jest bardzo wydajny.

Edytowane przez kado
Opublikowano

2 dzień robie podmiany 50% a testy pokazują to samo.Jutro kupie test Jbla i te uzdatniacze, o których wspomnieliscie i odezwę się za kilka dni co i jak 

Opublikowano
8 godzin temu, Adik87 napisał:

2 dzień robie podmiany 50% a testy pokazują to samo.Jutro kupie test Jbla i te uzdatniacze, o których wspomnieliscie i odezwę się za kilka dni co i jak 

Bo jak się wpuści ryby do niedojrzałego baniaka i NO2 razem z NH3 zabija ryby, to nawet jak zrobisz podmiankę 100% wody to za kilka godzin i tak już będzie NO2 takie jak przed tą podmianką, nie wiem dlaczego tak jest ale jest . Na pewno z podmienianą wodą wywalasz te trucizny ale niemal natychmiast powstają nowe.  Z jednej strony świadczy to jak wiele tych trujących związków powstaje z rybami, a z drugiej gdy biologia ruszy - jaka to ogromna siła niszczenia trucizn drzemie w tych bakteriach nitryfikacyjnych.

Latwiej ci będzie znależć Seachem Prime ale Kordon Amquel Plus działa o wiele silniej detoksykując i NH3 i NO2 a nawet nieco NO3  -  albo jeden albo drugi kup.

Opublikowano
10 godzin temu, Adik87 napisał:

No2 było między  0.1-0.4, a No3 mniej niż 5.Dlatego nie wiem skąd te skoki i co mogę teraz zrobić? Dlaczego tylko padłoi kilka ryb, a reszta jest w świetnej kondycji? 

Prawdopodobnie te NO3 to wynik kranówki (przy zooleku wartość 5 może doskonale być wartością 1 lub 10 a nawet 20). Biologia w Twoim baniaku nawet jeszcze dobrze nie ruszyła. Dopiero jak wpuściłeś ryby bakterie dostały sporą ilość papu i zaczęły wszystko przerabiać na  NO2. Kolejnym etapem będzie przerabianie NO3 ale może to potrwać kilka dni. Do tego czasu ryby mogą nie przeżyć.

Bardziej dostępny jest Prime. Przy codziennej podmianie wlewaj zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj również o dolewaniu bakterii (absolutnie bez pożywki) np. Stability Sachema.