Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, iquitos68 napisał:

Po ustabilizowaniu biologi wymiana 80% wody w akwarium, nalewając tym razem wodę o temp 26 st przepuszczoną przez ustrojstwo wersja 2.

Ja po ustabilizowaniu biologi wlaczylem purolite i dolalem odparowana wode,

nic nie wymienialem. 

Opublikowano

Prace pomału dobiegają końca.

1. W pokrywie zamontowałem dławice na kable. Otwór w pokrywie zrobiłem piłą wiertarkową do robienia otworów w drewnie. W otworze zamontowałem przepust kablowy, a w nim dławice i peszel, które pozostały mi z części zamiennych od zlewozmywaka. Bardzo się starałem, żeby ten element był szczelny, gdyż przy nim znajduje się wylot z pompy i może kiedyś nachlapać.

2. W każdym rogu pokrywy wkleiłem parapety wykonane ze spienionego PCV. Teraz już nie ma prawa cieknąć w tych miejscach i pokrywa jest już w 100 % szczelna.

3. Na środku pokrywy wkleiłem dystanse co dodatkowo ją ustabilizowało.

4. Filtr kasetowy ukończony, wklejony i uruchomiony. JEST BARDZO CICHY :). Przy zamkniętej pokrywie słychać jedynie lekkie buczenie, które zanika zupełnie gdy włączy się tv. Rurę wylotową zrobiłem z rury PEX - łatwo ją się kształtuje. Spadek wody w kaseciaku to 4 cm, przy zasuniętej przegrodzie. Wylot z układu znajduje się w 1/3 długości akwarium i jest skierowany równolegle do tafli wody. Taki układ sprawie, że woda z dużym impetem uderza w lewą scianę u góry akwarium, opada w dół, i przy dnie powraca. Tak jak patrzę na to jak to dmucha to prawie na pewno ten układ pozwoli zrezygnować z falownika. Jak jeszcze uda się zasilić blok Purolite zwężką Venturiego to osiągnę cel zasilenia akwarium tylko jedną pompą i mimo że pompa nie jest ekonomiczna, to sumaryczny rachunek nie będzie najgorszy :)

Pozostało mi jeszcze zrobienie oświetlenia LED oraz zabudowa stelaża. 

Teraz woda ma 13 st. Jak się ogrzeje to startuję na WA.

DSC_4837.JPG

DSC_4839.JPG

DSC_4843.JPG

DSC_4846.JPG

DSC_4850.JPG

DSC_4818.JPG

DSC_4827.JPG

DSC_4828.JPG

DSC_4830.JPG

DSC_4834.JPG

DSC_4836.JPG

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziś pierwsze próby oświetlenia. 

dla porządku jest to kontynuacja tematu: 

Podwiesiłem moduły led Samsunga 25 x 11000 K  oraz 20 x RGB. Pierwsze wrażenia mieszane. Chciałem uzyskać mniej więcej efekt z postu #252 gdzie akwarium oświetlone jest świetlówkami (z przodu świetlówka Power glo a z tyłu jakaś niebieska Marine). Z przodu akwarium umieściłem moduły RGB a z tyłu białe. O ile z przodu można na modułach RGB uzyskać kolor jasnej purpury o który mi chodzi (taki jak ze świetlówki Power Glo), to tylna szyba oświetlona białymi ledami nie chce stać się niebieska (kolor Marine). No i tu pytanie jak zrobić by tylna szyba (tło strukturalne) była niebieska ? Zawsze uważałem, że niebieski kolor z ryłu akwarium tworzy fajną głębię. Niedoświetlone boki także mi się podobają bo powiększają akwarium.

I druga sprawa to bliki. Jak z nimi skutecznie walczyć? Niestety dyskoteka jest bardzo silna i jak mój dzisiejszy zmęczony wzrok nieakceptowalna.

Opublikowano

Co do blików są fajne ale jak się patrzy na akwarium przez 5 minut. Też z nimi walczyłem, w późniejszym czasie jak akwarium pokryję się glonem to bliki w większości znikną (przynajmniej tak było u mnie) 

Druga sprawa to im większy ruch wody to większy efekt blików. Także ja regulowałem ich poziom po przez przestawianie falownika. 

Opublikowano
11 godzin temu, iquitos68 napisał:

No i tu pytanie jak zrobić by tylna szyba (tło strukturalne) była niebieska ? Zawsze uważałem, że niebieski kolor z ryłu akwarium tworzy fajną głębię. Niedoświetlone boki także mi się podobają bo powiększają akwarium.

I druga sprawa to bliki. Jak z nimi skutecznie walczyć? Niestety dyskoteka jest bardzo silna i jak mój dzisiejszy zmęczony wzrok nieakceptowalna.

Obawiam się że już oprócz blików co jest sprawą indywidualną i jeden nie znosi a drugi bez nich nie wyobraża sobie baniaka to masz także efekt kameleona.

Ryba jak przepływa od białych do RGB będzie zmieniała kolor jak kameleon. I znowu jeden tego nie zauważy a nawet mu się to podoba a drugi nie akceptuje - ja nie akceptuję efektu kameleona od światła u ryb. Co innego jak same się wybarwiają.

Co mogę radzić ?

skupić wszystkie ale przemieszane diody białe i RGB z przodu by wyszedł efekt nie doświetlonych boków.

W kanał niebieski w RGB  dołożyć 4-8 modułów niebieskich przyklejonych wzdłóż tła  takie http://allegro.pl/modul-led-ip68-12v-amc-eco-lens-niebieski-0-72w-i6801564375.html

Walka z blikami jest trudna choć są tu na forum rozwiązania. Oczywiście nadal są trzy rozwiązania by usunąć bliki:

1/ przestać poruszać taflą wody co jest nie wskazane z innych powodów

2/ dać przed diody matową przesłonę

3/ zrobić podwodne oświetlenie i to likwiduje bliki bez utraty falowania lustra wody czy zmniejszenia ilości światła jak jest przy matowych przesłonach.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Gdzieś doczytałem na forum, że matowe szkło wygłusza bliki. Nie czekając zbyt długo wykręciłem drzwiczki z szafki kuchennej z matowym szkłem, położyłem na wzmocnieniu i położyłem na nich ledy. Wynik super - bliki zniknęły niemal zupełnie :e_biggrin:

DSC_4864.JPG

2 minuty temu, deccorativo napisał:

Co mogę radzić ?

skupić wszystkie ale przemieszane diody białe i RGB z przodu by wyszedł efekt nie doświetlonych boków.

W kanał niebieski w RGB  dołożyć 4-8 modułów niebieskich przyklejonych wzdłóż tła  takie http://allegro.pl/modul-led-ip68-12v-amc-eco-lens-niebieski-0-72w-i6801564375.html

To wydaje się załatwi sprawę. Tu pytanie. Czy te niebieskie diody z linku można podłączyć do lini białych modułów? Wtedy dałbym białe i te doklejone niebieskie z tyłu. A z przodu miałbym same RBG. Łatwiej byłoby sterować dokoloryzowaniem przodu akwarium myślę, no ale mogę się mylić.

6 minut temu, deccorativo napisał:

2/ dać przed diody matową przesłonę

Jaką przesłonę można zastosować, z jakiego materiału ? Drzwiczki jednak będę musiał wkrótce oddać do kuchni ;)