Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, anonimus napisał:

Witam,chce dołączyć do kubełka dwa moduły narurowe jeden przed kubełkowe z wkładem mechanicznym i drugi za. I mam takie pytanie czy ten wkład z linku nadaje się? 

http://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/filtry-do-wody/wklady/wklad9-3-4-poliprop-wegoczysz.html

Dwa korpusy narurowy spowolnią tobie przepływ w kubełku a nie o to chodzi...

Spokojnie starczy jeden korpus przed kubełkiem,a jako wkład mechaniczny możesz zastosować to co kolega Stan proponuje na tym filmiku 

Opublikowano
15 minut temu, anonimus napisał:

Oglądałem filmik Stana i właśnie taki chce dać przed kubelkiem. A może tak jak mówisz żeby nie spowolnić kubeł to lepiej wkład z węglem dać do kubełka 

Tak wogóle to w jakim celu chcesz podłączyć pod kubełek ten korpus?

Ma się rozumieć jako prefiltr mechaniczny ?

Opublikowano

Jako filtr mechaniczny,no i myślałem na temat wkładu węglowego żeby usuwać chlor i też czytałem gdzieś że po 4-5 tygodniach taki wkład węglowy zaczyna krystalizowac wodę. 

Opublikowano
6 minut temu, anonimus napisał:

Jako filtr mechaniczny,no i myślałem na temat wkładu węglowego żeby usuwać chlor i też czytałem gdzieś że po 4-5 tygodniach taki wkład węglowy zaczyna krystalizowac wodę. 

W akwarium nie masz chloru. A węgiel krystalizuje wodę przez 2-4 tygodnie,a nie po 3-4 tygodniach. Są wątki w tym temacie na forum.

Opublikowano

Wczoraj czytałem na innym forum ale już nie mogę znaleźć chciałem wkleić link do postu i tam pisał gościu że do 4 tygodni węgiel usuwa chlor,leki z wody a po tym czasie niby zaczyna działać jako wkład biologiczny i krystalizowac wodę. Piszę to co przeczytałem więc może i się mylił. Kiedyś jak miałem akwa z innym biotopem to węgiel cały czas był w kubełka. 

Opublikowano
42 minuty temu, anonimus napisał:

Jako wkład mechaniczny użyj watoliny w korpusie,a osobno zrób sobie ustrojstwo z wkładem węglowym do nalewania wody do zbiornika...Patrz tutaj jak to zbudować

A jeśli chcesz ograniczyć podmianki wody,oraz mieć krystaliczną wodę to poczytaj ten dział kolezanki suricade