Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, luki174 napisał:

Oczywiście wszystko mierzone testem JBL 7.4-9 :)

Dawać dzis troszkę jedzonka, spiruliny, czy jeszcze dzis im głodówkę zrobić?

Ja bym sugerował jeszcze dziś głodówkę,a od jutra połowa dawki którą dotychczas karmiłeś ryby...

Opublikowano

To nie jest narybek a niemal dorosłe ryby, na dodatek tak spasione że mamy wątpliwości czy to nie objaw bloatu.

Możesz je nawet tydzień zupełnie nie karmić i niewiele im brzuchy spadną ale jak radzi Karol - dawaj połowę tego co dawałeś i dopiero zacznij po weekendzie.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli już karmić i to porcją bardzo małą i tylko z rana pokarmem roślinnym, na noc niech sobie żołądki odpoczywają. 

Mam dziwne wrażenie, że nie trawią dobrze pokarmu. W przyszłości tak na wszelki wypadek bym dorzucił pokarm z czosnkiem, który ma wpływ na odkażanie jelit jak i wspomaga trawienie. 

Edytowane przez Mortis
Opublikowano
43 minuty temu, Mortis napisał:

Jeśli już karmić i to porcją bardzo małą i tylko z rana pokarmem roślinnym, na noc niech sobie żołądki odpoczywają. 

Mam dziwne wrażenie, że nie trawią dobrze pokarmu. W przyszłości tak na wszelki wypadek bym dorzucił pokarm z czosnkiem, który ma wpływ na odkażanie jelit jak i wspomaga trawienie. 

Rozumiem, czyli ten tydzień nadchodzący, to będę podawał tylko spiruline rano. Dzis bądź jutro zamówię Tropical D-allio, bedzie odpowiedni jeśli chodzi o pokarm z czosnkiem?

Opublikowano

Podobnie też wyglądają ryby, które podtruły się amoniakiem. Bardzo niski poziom NO2 i NO3 może również wskazywać na "martwą" biologię. Dla świętego spokoju zbadał bym jakie jest stężenie amoniaku.

Jak możesz napisz jeszcze jak uzdatniasz wodę laną przy podmiankach.

Opublikowano

Wodę leje przez ustrojstwo do nalewania wody, wkład węglowy +Purolite.

Biologia raczej martwa być nie może, kubełek działał wcześniej w tym samym baniaku, tylko z innymi rybkami przez rok czasu :) A woda, z której korzystam nie jest chlorowana, bo jak pisałem mam ja z własnej, wykopanej studni :)

Opublikowano
1 minute ago, luki174 said:

Wodę leje przez ustrojstwo do nalewania wody, wkład węglowy +Purolite.

Biologia raczej martwa być nie może, kubełek działał wcześniej w tym samym baniaku, tylko z innymi rybkami przez rok czasu :) A woda, z której korzystam nie jest chlorowana, bo jak pisałem mam ja z własnej, wykopanej studni :)

Mimo to zalecałbym zrobienie testów na amoniak. Wtedy na pewno moglibyśmy wykluczyć złe parametry wody.

Jeżeli lejesz przez węgiel to nie powinien dostać się związki chlorowe. Mimo to coś mogło uszkodzić biologię.

Opublikowano
10 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Mimo to zalecałbym zrobienie testów na amoniak. Wtedy na pewno moglibyśmy wykluczyć złe parametry wody.

Jeżeli lejesz przez węgiel to nie powinien dostać się związki chlorowe. Mimo to coś mogło uszkodzić biologię.

Aaa i nw czy widziałeś, ale napisałem tez, ze mam Purolite w kibelku, także i ten poziom NO3 jest niski, chociaż już i tak wzrosl od czasu, kiedy go wsadziłem :)

Dzis już tego testu nie dostane nigdzie :/ Bo sklepy pozamykane...

Opublikowano
2 minutes ago, luki174 said:

Aaa i nw czy widziałeś, ale napisałem tez, ze mam Purolite w kibelku, także i ten poziom NO3 jest niski, chociaż już i tak wzrosl od czasu, kiedy go wsadziłem :)

Dzis już tego testu nie dostane nigdzie :/ Bo sklepy pozamykane...

Teraz jest pytanie czy Purolite tak sobie dobrze radzi i zbija NO3 prawie do zera czy coś jest z biologią. Może spróbuj wyciągnąć purolite i zobacz czy wartość NO3 nie wzrośnie do poniedziałku. W sumie tak najłatwiej będzie ocenić czy działa biologia.