Skocz do zawartości

Naprawa wody :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zdjęcia były tylko po to żeby uzmysłowić że brak podmiany przez 3 tyg to nie moja bezmyślność czy lenistwo ale usunołeś i jest oki.

Na walizce jest naklejka inf. Tylko kto jest importerem bez daty. Co do kartoników uzupełnień to sam bym ich nie trzymał bo po to jest walizka ( chociaż osobiście zapisałbym sobie taką informacje )

Nie zmienia to faktu że zakupie nowe testy.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, maruda123 napisał:

Gdybym był ignorantem to bym tu nie pisał i nie prosił o pomoc zwłaszcza Ciebie.

Maruda123 wiesz kto to jest ignorant?
To ktoś kto nie posiada wiedzy w danym temacie.
Ja np. jest ignorantem w tańcach latynoamerykańskich.
Zamiast się obruszać słuchaj lepiej Henryka.

Opublikowano

I znalazł sie kolejny który komentuje zachowanie innych osób ale nie wnosi nic do tematu,

Czy naprawde ludzie krytyka innych osób przynosi Wam satysfakcje ?

Myśle że zamiast krytykować jest lepiej pomagać

Czy ja się nie słucham Henryka??

Opublikowano

Ja się zastanawiam czy Twój test na NO3 prawidłowo pokazuje wyniki. Mało chce mi się wierzyć, że NO3 masz w baniaku na poziomie około 100mg/l.

Nie rozumiem, też zachowania kolegów, dlaczego nazywają kogoś ignorantem. Ignorant nie zalogował by się na klubie malawi i nie zadał pytań o wodę.

Na chwilę obecną jeżeli jednak Twoje parametry w akwarium są jak podałeś pozostaje tylko podmiana wody. Pamiętasz może jak wyglądał wynik NO3 w poprzednich tygodniach, miesiącach?

Opublikowano

Dziś popołudniu będzie podmiana wody , testy dokładniej uzupełnienia postaram się dziś zamówić.

No3 w poprzednich miesiącach były w granicy 30-50 ale testy były robione wtedy zoolkiem a nie JBL więc nie wiem na ile wiarygodne to było.

Dodam tylko że ten temat jest nawiązaniem do mojego temu w dziale podstawy. I tam zaznaczyłem że mam obsade do du... wciśnięta przez sprzedawce w zoologicznym, i z tąd też biorą się napewno problemy z wodą. Bo mam ryby które w życiu nie powinny się u mnie znaleźć to jest opaczek, malutki sum, i 2 małe glonojady. Próbowałem je gdzieś oddać ale żaden z zoologicznych nie chciał ich przyjąć , miałem ogłoszenie na olx że oddam za darmo też się chętny nie znalazł myślałem o drugim akwa ale niestety mam bardzo ograniczony budżet ale za tydzień będeu mojego wujka który ma akwa z glonojadami itp może on je przygarnie bo kurcze ryb nie będe wyrzucał i ich uśmiercał. Pewnie powinnienem był pisać o tych rybach na początku ale patrząc że w każdym temacie znajduje się ktoś kto z chęcią wylewa słowa krytyki dlatego chciałem jej uniknąć bo zanim zaczołem czytać to forum sądziłem że ktoś kto pracuje w dużym sklepie tylko obsługuje dział akwarystyki ma jakieś pojęcie a okazuję się że ani troche go nie ma. Ale zaraz wszyscy wytkną że mój bład itd itd no cóż chce to naprawić

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To nie jest tak, że ludzie pracujący w dziale akwarystyki nie mają zielonego pojęcia. Czasem może i nie mają ale nawet gdy mają to liczy się dla nich sprzedaż a nie fachowe doradztwo. Wcisną wszystko aby grosik wpadł do kasy sklepu.  Choć nie powiem, że nie zdarzyło mi się złapać gości z zoologów na paplaninie głupot.

Moje pierwsze akwarium o ile można kulę nazwać akwarium też było z polecenia pana ze sklepu. Na szczęście ogarnąłem temat kuli w tydzień po przejrzeniu internetu. Każdy jak zaczyna to popełnia błędy, ważne że potrafi się do nich przyznać. Na chwilę obecną życzę powodzenia bo akwarystyka jest bardzo ciekawym hobby o ile kogoś w ogóle to interesuje.

Opublikowano

Wlewam 10ml ale za pierwszym pomiarem ( nie wpisywałem go tutaj) zrobiłem byka i wsypałem tylko jedną łyżeczke proszku.

Ale na forum podałem prawidłowy pomiar ,
Ale dziękuje za czujność, podstawowe uzupełnienia nowe powinnienem mieć we wtorek.

Jeszcze dziś zanim podmienie wode tylko i wyłącznie z ciekawości zrobie pomiar zoolkiem.

Uprzedzam już wszystkich testy zoolkiem są tylko dla mojej niezaspokojonej ciekawości i dla.sprawdzenia jak duże są rozbieżności.

Obiecuje że możecie być spokojni nię będe się na nich ani ciut ciut opierać.

Opublikowano

Henryku tak jak obiecałem podmianka ok 50% i rybcie już zadowolone a pojutrze znowu dostaną świeżej wody.

2bc8dffdc98afb50907289c0871cfd19.jpg

A test no3 zoolka wyszedł też poza skala czyli ponad 100 przed podmianką oczywiscie ale to tylko jako ciekawostka

Opublikowano
3 minuty temu, maruda123 napisał:

A test no3 zoolka wyszedł też poza skala czyli ponad 100 przed podmianką oczywiscie ale to tylko jako ciekawostka

Zrób jutro pomiar NO3 tym testem Zooleka dla czystej ciekawości w celu sprawdzenia wyniku czy nastąpiły jakieś zmiany,co nie zmienia faktu że najbardziej wiarygodny wynik da tobie test JBL...