Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj na forum!

Szczerze to wszystkie filtry kubełkowe są dobre czyli spełniają swoje zadanie,a który jest najlepszy to raczej nikt tobie nie odpowie ;) ważne żeby był odpowiednio dobrany pod dany litraż(w naszym biotopie nad filtracja wskazana)

Przeważnie każdy poleca to co ma sprawdzone u siebie w zbiorniku :) 

Jeśli chcesz zaoszczędzić kaski to mojej strony mogę tobie polecić do twojego litrażu HW-302A lub HW-303A 

Ale tu dobre pytanie tobie zadała koleżanka,czy to ma być filtr biologiczny,mechaniczny czy 2w1?

Jeśli to ma być filtr typowo biologiczny to przykładowo HW-302A ogarnie spokojnie biologię...

A jeśli to ma być filtr mechaniczny to zakupiłbym HW-303A 

A jeśli myślisz o filtrze 2w1(mechanik+biolog) to zakupił bym HW-304A i do niego podłączyłbym jako prefiltr korpus narurowy z wkładem mechanicznym...Mając podłączony korpus nie musisz często otwierać kubełka a to też wpływa na jego dłuższą żywotność...

Dokładnie chodzi mi o takie podłączenie korpusu do kubełka 14tlqm9.jpg

Opublikowano

o kurde egon34 ,zaskoczyłeś mnie tym zdjeciem...

Już tłumaczę chciałbym mieć jeden filtr do akwarium roślinnego czyli 2w1 , miałem już hw hanza i nie chcę już tego filtra to chińczyk ,przeznaczyłem większe specjalnie na to środki ,ok.400 zł myślałem o unimaxie aquela 250 ,co o tym myślicie i jak taki prefiltr zamontować do tego filtra ,skad go wziac i wytlumacz mi prosze egon34 po co to montować do czego am służyć ?

Opublikowano

Jak zamontować taki prefiltr i skąd go wziąć wytłumaczy egon44, chociaż na zdjęciu to doskonale widać.

5 godzin temu, dejwidson777 napisał:

o kurde egon34 ,zaskoczyłeś mnie tym zdjeciem...

Idąc za wieszczem Adamem..."A imię jego będzie czterdzieści i cztery." Ta liczba może być istotna dla egona, więc nie zmieniaj jej :) 

Ja pozwolę sobie wytłumaczyć po co to. Nie jest dobre dla żywotności filtra kubełkowego wykorzystywanie go jako filtra mechanicznego (częste otwieranie w celu wyczyszczenia) Do tego przeznaczony jest ten korpus/prefiltr mechaniczny. On zbiera większość zanieczyszczeń, co ogranicza obsługę kubełka i ogranicza jego rolę do filtracji biologicznej.

Filtr Aquaela może być, tylko powinieneś dokupić cyrkulator. U ciebie wystarczy z przepływem 1000l/h.

Opublikowano
7 godzin temu, dejwidson777 napisał:

Już tłumaczę chciałbym mieć jeden filtr do akwarium roślinnego czyli 2w1

Raczej wszystkie dotychczasowe nasze rady dotyczyły akwarium z  Malawi a nie roślinnego bo na takim forum jesteś.

Pomyliłeś kolego fora.

Akwarium roślinne z HW czy Unimaxem 2000l/h  na korpusie jako mechanik i do tego jeszcze falownik ktoś proponuje - to roślinkom łby pourywa a neonki wessie do tego korpusu.:(.

Odkup od kolegów z tego forum BioFlow 6.0  moim zdaniem do roślinnego akurat no i Niemiec a nie Chińczyk.

Jak chcesz tu rad o roślinniaku to tylko  pytaj na priv. np kolega  Andrzej Wałb ma taką wiedzę.:D

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Pomyliłeś kolego fora.

Akwarium roślinne z HW czy Unimaxem 2000l/h  na korpusie jako mechanik i do tego jeszcze falownik ktoś proponuje - to roślinkom łby pourywa a neonki wessie do tego korpusu.:(.

Nie zwróciłem uwagi, że chodzi o roślinne.

Nie wiem skąd wziąłeś te 2000l/h. Kolega wyraźnie napisał, że chce Unimaxa 250. Co do falownika, to wszystko zależy od tego, co będzie pływać w tym akwarium. Są tzw. roślinniaki, w których ryby lubią silny nurt. A o roślinki się nie martw, bo nie mają łbów ;) i dobrze sobie radzą w naszym biotopie, więc w roślinniaku też sobie dadzą radę. Jeśli zwrócisz uwagę to zaproponowałem falownik 1000l/h.

Ale fakt faktem, moja rada dotyczyła akwarium Malawi.

Edytowane przez pozner
Opublikowano
3 minuty temu, pozner napisał:

Nie wiem skąd wziąłeś te 2000l/h. Kolega wyraźnie napisał, że chce Unimaxa 250.

Kolega wyrażnie to tylko napisał że chce do  370 zł:D

i Andrzej się w tym zmieścił - sam tak samo bym podpowiadał.

Dnia 9.10.2016 o 09:26, egon44 napisał:

A jeśli myślisz o filtrze 2w1(mechanik+biolog) to zakupił bym HW-304A i do niego podłączyłbym jako prefiltr korpus narurowy z wkładem mechanicznym...Mając podłączony korpus nie musisz często otwierać kubełka a to też wpływa na jego dłuższą żywotność...

więc stąd wziąłem te 2000l/h :D

ale teraz myślę że mod powinien ten temat zamknąć z racji że nie tyczy się Malawi i naszego forum.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Akwarium roślinne z HW czy Unimaxem 2000l/h

To nie wiem, po co tu umieściłeś Unimaxa? I spójrz na ceny Unimaxów 250 ;)

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Panowie, chciałem po prostu poradzić się tutaj ze względu że jestem tutaj już pare lat i dodatkowo porwadze akwa malawi , 

unimax250 ma przeplywnosc 650/l i ma regulacje wylotu wiec duzy nurt wcale nie musi byc ,chcialem tylko sie was poradzic ,jedyny pożytek z zalozenia tego tematu byl taki ze dowiedzialem sie o prefiltrze ,gdzie moge kupic taki kubel do niego? a cena unimaxa to ok.300 zł