Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, chciałem się podzielić moim spostrzeżeniami odnośnie stosowania siatki po warzywach.

Po dwóch miesiącach od zalania akwarium, przy normalnym karmieniu i dorosłych rybach wyjąłem złoże do czyszczenia, gdyż byłem ciekawy czy nie przytkały się oczka siatki, wcześniej Decco ostrzegał mnie, że takie siatki się zapychają. Doszliśmy wspólnie do wniosków, że on stosował inną siatkę (węzełkową) do pakowania ziemniaków, ja zaś zastosowałem (bez węzełkową) gładką do pakowania warzyw. 

Przepływ po dwumiesięcznym czasie testowania nie spadł, a lustro wody w komorze biologii jest około 2-3cm niżej poziomu wody w akwarium.

Siatkę rozerwałem i wysypałem złoże do wiadra gdzie wypłukałem je w wodzie z podmiany! woda była dość brudna czyli sporo syfu się wytworzyło w złożu, niemniej siatka jak pisze wyżej nie spowalniała przepływu, a parametry w zbiorniku są na stałym poziomie i wynoszą tuż przed podmianą wody:

No2 - 0,05 mg/l 

No3 - ~20-30mg/l

Siatka ma także swoje minusy, aby wymusić dobry przepływ przez złoże w komorze o wymiarach 210x100mm musimy ją rozpłaszczyć, to niestety wiąże się z ryzykiem pęknięcia takiej siatki gdyż jest bardzo delikatna (w przeciwieństwie do tej po ziemniakach - węzełkowej).

Drugim minusem jest pozyskanie dobrej siatki, te w marketach są często różnej gradacji i średnicy, zależy co producent włoszczyzny miał pod ręką.

Napisałem w tej sprawie do firmy produkującej siatki, czy jest możliwość zamówienia 20-30m siatki o oczku 8mm i szerokości rękawa 46cm. W takiej siatce złoże spoczywało by swobodnie i nie było by zbite i ściskane. Jak tylko dostanę odpowiedź, to dam tutaj znać.

Podsumowując posta, test wypadł pozytywnie, siatkę polecam do stosowania w kaseciakach, wygoda przy płukaniu złoża rekompensuje trud upychania ziarenek biologii w tejże siatce. 

ps. Gdyby jakiś moderator uznał, że jednak trzeba dać to do DIY albo scalić z megatematem o kaseciakach to proszę przenosić :)

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

A nie wygodniej jest używać siatek przeznaczonych do tego celu? Sam używam siatki, która dostałem ze złożem. Ma ona suwak i jeśli potrzebuję to wyciągam, rozsuwam i wysypuję. Kosztują one grosze więc nie rozumiem skąd pomysł na takie kombinacje?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Te kupne albo są bardzo drobne - co wydaje mi się hamuje przepływ, a te JBL niczym nie różnią się od tych na warzywa (tak wynikało ze zdjęcia Rosy). Z tym że JBL już troszkę kosztuje.

Poza tym jaką pojemność masz w tej na suwak ?