Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Tak się po cichu zastanawiam jakby przed żywicą umieścić złoże z węgla. Może wtedy węgiel zaadsorbowałby ten syf "zapychający" purolite. Co zwiększyłoby skuteczność "wyłapywania" NO3.

Nie zauważam większej skuteczności adsorbowania NO3 przez złoże Purolite w zależności od spadku przepływu. Równie skutecznie działa przy 3l/h jak i 300l/h natomiast przy dużych przepływach zwyczajnie szybciej się zapcha bo więcej syfu zatrzymają te drobinki żywicy. Moim zdaniem trzeba iść w kierunku jak najczystszej wody wlotowej do bloku czy to będzie narurowiec czy kubeł czy też rura fi75 kanalizacyjna. Tak jak ma lufa to przed korpusem z Purolite na tym baypasie można pomyśleć o korpusie z wkładem 1um ale to dodatkowy koszt.

Na rurę fi75 i pompkę 250l/g zrobię taką nasadkę z gąbki tapicerskiej - zobaczymy efekt ale u mnie długo będziemy czekać:D

Opublikowano

U mnie korpusy z purolite są za pompą czyli teoretycznie czysta woda przez nie przelatuje. To są 2 korpusy jeden za drugim. Do tej pory regulowałem zaworem za ostatnim korpusem ale złoże szybko się zapychało. Od miesiąca ponad reguluje pierwszym zaworem przed korpusami i to chyba jest lepsze bo woda wpada do korpusu w małej ilości przez co nie wywiera nacisku na złoże i nie zbija go. Ostatni zawór odkręcony na full. Tak czy siak mi poziom NO3 rzędu między 1 a 5 nie przeszkadza tylko dziwi, że u innych NO3 przy tej żywicy jest większe. Jeżeli chodzi o czystość to priorytet u mnie. Na karmach też nie oszczędzam.

Opublikowano
6 godzin temu, lufa555 napisał:

Pytanie do Was. Ile czasu u Was purolite usuwa z wody NO3? Dodam, że od lutego nie zanotowałem ani razu wzrostu NO3 powyżej 5mg/l. 

......od  11 czerwca mam w 240 litrach 0.4 litra . Przerybienie spore . Karmie dwa razy dziennie  a NO3 od początku stosowania mam między 1-5. Umieszczone w kubełku NCF1500. Do tej pory nie regenerowałem.

Opublikowano
7 godzin temu, lufa555 napisał:

Pytanie do Was. Ile czasu u Was purolite usuwa z wody NO3? Dodam, że od lutego nie zanotowałem ani razu wzrostu NO3 powyżej 5mg/l. 

U mnie w kubełku purolite działa od 6 sierpnia bez żadnej regeneracji a poziom NO3 do 22 września(wszystko notowane,gdzie pomiary robiłem średnio co 5-6dni) utrzymywał się miedzy 1-5...

Dzisiejszy pomiar testami pokazał wynik NO3 miedzy 5-10(bardziej na 5)...