Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20160928_193304.jpgWitam. Zakładam pomału akwa 240l. Jak odpowiednio ułożyć wylot no i jakie wkłady polecacie żeby był odpowiedni przelot no i na chwile połączyc biologa z mechanikiem. Filtr używany 2 lata hw303b. Tło strukturalne. Zamówiłem nową ceramikę i gąbki. Co jeszcze bym na start musiał  kupić. No i czy lampa uv będzie potrzebna?

Opublikowano

Po 2 latach ani gąbki ani tym bardziej wkłady nic a nic nie straciły na swoich właściwościach.

Uważam że nawet takie co pracowały 2 lata mogą być znacznie lepsze od nówek - możliwe że część nitryfikacji zachowały - takie nówka-sklep na pewno nie.  Nie chodzi by były czyste i nowiutkie.

Otwórz ten kubeł i zrób remanent - co ile i jak wygląda -focie jak nie wiesz co tam jest :D.

Lampa UV to tylko dla kolegów roślinnych.

Wiesz że jak wlejesz bakterie startowe to ta lampa je z mety zabije zanim zdążą się ceramiki złapać a potem to już zupełnie zbędne bo tobie glony będą potrzebne a nie zabijane te w wodzie przez lampę.

Wyłącz ją na stałe a najlepiej usuń to chyba przepływ przez kubeł wzrasta? - nigdy nie miałem więc teoretyzuję.

Temat mechanika na razie zostaw - zobaczymy ile i jak kamienie ułożysz bo może nic nie trzeba będzie dawać bo są w kuble gąbki najwyżej na drobniejsze zmienisz albo falownik jvp101 -102B dasz ale to jak ryby będą pływały i zobaczyszz jak wciąga kubeł odchody . I tak na zasys prefiltr trzeba założyć bo ci kotnik w kuble pyszczaki założą:D

Opublikowano
40 minut temu, deccorativo napisał:

Po 2 latach ani gąbki ani tym bardziej wkłady nic a nic nie straciły na swoich właściwościach.

Uważam że nawet takie co pracowały 2 lata mogą być znacznie lepsze od nówek - możliwe że część nitryfikacji zachowały - takie nówka-sklep na pewno nie.  Nie chodzi by były czyste i nowiutkie.

Nawet jak całe złoże było płukane pod kranówą? :D 

Bo z tego co wiem to kolega zakupił zbiornik z całym sprzętem i pytając go na Facebooku w pewnej grupie na temat naszego biotopu napisał że poprzedni właściciel wszystkie wkłady wypłukał w kranówie...

Opublikowano

Miałem go dopytać o szczególy jak zapoda co i ile jest w tym kuble.

Sam wiesz że wypłukanie wkładów w kranówie to pewnego rodzaju ruska ruletka. Możesz trafić na chlor lub akurat nie.

Z info podanych przez forumowego wodociągowca Grzegorza wynika że nawet jak u mnie leją podchloryn sodu w rury  to jestem tak daleko na końcu 2-kilometrowej nitki sam z niej korzystając że zapewne woda do mojego kranu płynie ze 2 miesiące więc chloru nigdy u mnie nie powinno być ale ustrojstwo i tak stosuję bo pozostaje sprawa innych francy w kranówie - pestycydy, metale ciżkie, pochodne ropy naftowej i mechaniczny syf.

Podejrzewam też że te wkłady stały jakiś czas suche - ile czasu nie wiem. Wiem że bakterie nitryfikacyjne mogą spokojnie przetrwać nawet 3 lata bez wody. Zobacz na dowód takie bakterie Azoo w proszku - mają 3 letni okres gwarancji więc zapewne 3 lata to minimum. Miałem takie i stosowałem skutecznie nawet ponad 3 lata.

Myślałem że jak uruchomi ten baniak to da dawkę testową WA i w kilka dni wszystko się wyjaśni -czy i co przetrwało z biologii w tym kuble.

I tak dołoży Prodibio Biodigest lub Seachem Stability więc nawet jak nic nie przetrwało to i tak będzie start od zera, a nóż się okaże że w kilka dni baniak będzie dojrzały bo wszystko przetrwało.

Ważne by zaczął od budowy ustrojstwa a nie od wlania uzdatniacza Tetry czy Sery.

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

Podejrzewam też że te wkłady stały jakiś czas suche - ile czasu nie wiem.

Z tego co z nim pisałem to kubeł był cały czas w użytkowaniu u poprzedniego właściciela przez sprzedażą...

Obstawiam że kubeł stał suchy góra 2 tygodnie...

Najlepiej niech sam kolega to potwierdzi...

6 minut temu, deccorativo napisał:

Ważne by zaczął od budowy ustrojstwa a nie od wlania uzdatniacza Tetry czy Sery.

Dokładnie ;) 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Sory że dawno nie odpisałem.  Więc do filtra dałem część starej ceramiki i część nowej no i gąbkę na samą górę. Oprócz tego mam jeszcze filtr wew i falownik.

14695333_1174456719267426_6497461500247276628_n.jpg