Skocz do zawartości

Czy juz czas na ryby ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Około 18.09 zalałem zbiornik świeżą woda dodając od razu bakterie i uzdatniacz do wody. Po 5 dniach robiąc testy JBL'em uzyskałem takie wartości:

ph- 7.5-8.0
NO2 0.025
NO3 10

po jakims tygodniu, zgodnie z radą kolegów na forum, wymieniałem żwirek na drobniejszy, spuściłem jakies 1/3 wody, wrzuciłem nowy żwirek i dolałem wody. Dodałem jednocześnie nową dawkę bakterii.
W dniu dzisiejszym tj. 29.09 uzykałem następujące wartości:

ph 8.0
NO2 0.1
NO3 5

czy juz najwyższa pora na zakup ryb ? 

jestem początkujący wiec prosze o wyrozumiałość :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

witam cie kolego poczekaj jeszcze trochę 2 tygodnie ,jak  parametry  wody będziesz miał dobre wtedy zarybiaj ,ja czekałem koło miesiąca kiedy moje pyszczaki  trafiły do baniaka i jeszcze jedna sprawa cykl azotowy trzeba czasu lepiej poczekać 2 tygodnie niż mieć problem :)

Opublikowano

gajo start zbiornika robi jak kto chce ,ale ryby wpuszczamy nie na czas 2 tygodni tylko na parametry wody potwierdzające stan dojrzałości.

Zrobiłeś to chaotycznie i bez głowy.

Miałeś dokładny szablon startu baniaka w tym samym dziale wklejony jako pierwszy - chyba nie czytałeś?

Opisałem dokładnie co i jak robimy , co w jakiej kolejności wlewamy i jak wół napisałem że w czasie startu nic nie kombinujemy z wystrojem, filtracją , piaskiem - po kiego w czasie startu wymieniłeś ten żwirek na piasek?? wiesz że tam w tym żwirku zaczynała się także bakteryjna nitryfikacja no i poszła w cholerę.

Od 18 tego zaraz będzie 2 tygodnie a nic ci nie ruszyło nawet - więc o rybach po 2 tygodniach zapomnij.

1/ Podaj co jest filtracją i jakie media są nie wiem w kuble, kaseciaku - mamy zero info i czekamy na dokładny opis.

2/ Podaj jaki uzdatniacz wlałeś bo to bardzo ważne.

3/  Nalej szklankę wody zimnej z kranu poczekaj z godzinę jak się trochę sama ogrzeje i pomierz z tej szklanki NO2 i NO3.

pH masz zły zakres testu - więc nie mierz tylko wejdz na stronę swoich wodociągów odszukaj rejon SUW i odszukaj pH jeśli jest 7,3 lub powyżej to nie mierz pH  - będzie z biologią pod 7,6 i to w zupełności wystarcza.

4/ Nie znam tych bakterii Easystart  ( polecałem inne doskonale sprawdzone w naszym biotopie) i nie wiem czy zawierają pożywkę ale po wynikach po 2 tygodniach widzę że raczej nie. Nie dałeś pożywki dla bakterii to zdechły.

W zależności od tego co podasz albo będziemy reanimować ten start albo zaczynać wszystko od początku czyli od budowy ustrojstawa do nalewania nowej wody do baniaka.

Opublikowano

Easystart to takie dwa w jednym bo to zarówno bakterie (podobno z pożywką) jak i uzdatniacz wody. Dla mnie bez sensu bo po wlaniu do chlorowanej wody nie wiadomo czy najpierw uzdatniacz zadziała czy najpierw bakterie wyginą ;) Może dlatego każą lać co tydzień?

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 minut temu, deccorativo napisał:

Masz racje, nie doczytałem. Jeżeli chodzi o wymiane żwirku na ten piasek to chyba nawet Ty sie w tym temacie wypowiadałeś. "powrót do Malawi 260l". 

1/ Podaj co jest filtracją i jakie media są nie wiem w kuble, kaseciaku - mamy zero info i czekamy na dokładny opis.

Media to: 2 koszyki Aquael Bioceramax Ultrapro 1600 oraz 1 koszyk Seachem Matrix 1L

2/ Podaj jaki uzdatniacz wlałeś bo to bardzo ważne.
Tetra AquaSafe

3/  Nalej szklankę wody zimnej z kranu poczekaj z godzinę jak się trochę sama ogrzeje i pomierz z tej szklanki NO2 i NO3.

pH masz zły zakres testu - więc nie mierz tylko wejdz na stronę swoich wodociągów odszukaj rejon SUW i odszukaj pH jeśli jest 7,3 lub powyżej to nie mierz pH  - będzie z biologią pod 7,6 i to w zupełności wystarcza.

PH wg wodociągów to 7.7

4/ Nie znam tych bakterii Easystart  ( polecałem inne doskonale sprawdzone w naszym biotopie) i nie wiem czy zawierają pożywkę ale po wynikach po 2 tygodniach widzę że raczej nie. Nie dałeś pożywki dla bakterii to zdechły.
Fakt nic nie dałem, zostało mi ich jeszcze troche wiec może je warto jakoś wykorzystać ? 

Opublikowano

kolego każdy tu ci napisze że żwirek dla pyszczaków się nie nadaje i trzeba wymienić na piasek gradacji 0,8-1,2mm bo pyszczaki w tym kopią a w żwirku raczej trudno ale nikt ci nie napisze żebyś tą wymianę robił w czasie startu baniaka i biologii.

Wypełnienie kubłą/ów  prawidłowe choć na baniak 4000l :D   na razie tego nie tykaj tylko na czas wymiany wody wyłącz .

Uzdatniacz ten co wlałeś to taki zajzajer co chowa wszystko przed testami a i mam wrażenie przed bakteriami i oddaje powoli po wielu tygodniach. Jak bakterie nawet najlepsze nie widzą amoniaku to zdychają z głodu.

Z tym uzdatniaczem moim zdaniem nie da się zaobserwować startu biologii i jej prawdziwego przebiegu.

Już ktoś z koleżeństwa na tym uzdatniaczu się przejechał - i zaczynał od nowa bo nie dało się nic zaobserwować.

Radzę także tobie bo szkoda czasu.

Radzę szybko zakupić graty do ustrojstawa do nalewania wody z prysznica bo i tak będą ci stale potrzebne do co tygodniowych podmian wody.

Wylać cała wodę i nic nie ruszać więcej a nalać nowej ale koniecznie bez żadnych uzdatniaczy i koniecznie przez ustrojstwo.

wlać dawkę nie startową a testową WA czyli 1ml na 400l wody netto  i wlać jedne z tych sprawdzonych bakterii czyli

Seachem Stability lub Prodibio Biodigest. i zmierzyć na koniec startowe NH4, NO2, NO3 pH masz miodzik i nie musisz nawet kupować testu.

Opublikowano

ok, ustrojstwo właśnie zamówiłem
jeżeli chodzi o WA to dziś zakupie, mam baniak 260L tak wiec muszę wlać około 0.6ml WA tak ?

Co do bakterii to zastosuje te które mam, wykorzystam je.

Rozumie że procedure startu rozpoczynam od nowa tak ?

Opublikowano

Wymiana wody na taką bez uzdatniacza a przez ustrojstwo moim zdaniem niczym nie zachwieje. W wodzie jest b. mało bakterii one siedzą na twardych podłożach.

Jeśli tam były już rozwinięte bakterie nitryfikacyjne to się ujawni po wynikach.

Więc nie będzie to start od zera a kontynuacja stanu obecnego ale w sposób jawny i czytelny.

Jak masz baniak 260l to wody netto najwyżej  180l  a więc  0,4ml WA  lepiej kupić test JBL NH4 bo wtedy zmierzysz - WA w sklepach bywa czasami zwietrzała i nie daje odpowiednich poziomów amoniaku. Z testem można dolewając WA albo wymieniając trochę wody regulować poziom amoniaku na jaki chcesz.

Po wlaniu WA i pomiarach startowych pierwszy pomiar NH4 i NO2 zrób po 12 godzinach - odpowie nam czy coś tam poprzednio ruszyło czy biologiczna pustynia jest i wszystko będzie ruszało od początku. Poznamy efekt tych niemal 2 tygodni startu.