Skocz do zawartości

Idealne rozmiary Akwarium na Szafkę 170x40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

proszę o poradę jakich rozmiarów wykonać zbiornik na Szafkę z blatem 160cm x 40cm. (taką mamy szafkę w wnęce - zdjęcie w założeniu). Miejsca jeszcze jest na 12 cm, więc myślę o przedłużeniu, bo i tak planuję wzmocnić oczywiście tą komodę i dać drugi blat. Mógłbym komodę troszkę wysunąć do przodu i zyskać 5 cm (bo tak jak wspomniałem będę robił drugi blat) z szerokości ale żonka się buntuje, bo przejście się się pomniejszy. Czy warto stoczyć z połowicą batalie? W akwa planuje kaseciak więc szerokość jakby nie patrzeć będzie potrzebna.

Szkielko chciałbym zrobić Opti-white, czy 10mm z wzmocnieniami będzie wystarczające?

Jaką wysokość zbiornika wykonać?

20160924_153005.jpg

Opublikowano

przemyśl sprawę, składałem takie meble i zobacz co jest napisane w kwestii obciążenia blatu ..

mam meble z tej serii i siadając na komodzie pod tv widać jak ugina się blat (ważę 90-100kg - zależy od sezonu) - zbiornik będzie ważył dużo więcej ..

sugerowałbym zmienić szafkę ..

te meble ładnie wyglądają, ale nie są zbyt mocne 

Opublikowano (edytowane)

Widzę również, że szafka w środku nie ma pionowej przegródki. Cały ciężar będzie spoczywał na na dwóch bocznych ścianach. Nawet dołożenie blatu może nic nie dać. Nikt nie da Ci gwarancji, że wytrzyma obciążenie zalanego baniaka. Doskonale może wytrzymać 5 lat a może poskładać się po paru dniach. Ja klasyczną 240 stawiałem na meblach z Ikei co z perspektywy czasu uważam, że było nierozsądne.

A i jeszcze zauważyłem, że w bocznej ścianie jest szkło. To tak samo jak Michał, bałbym się na tym nawet usiąść nie mówiąc już o stawianiu 400 kg akwarium.

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano

nawet zakładając, że zrobisz najmniejszy wymiar zbiornika (jamnika) a pewnie wolałbyś więcej ..

170x40x50 (DxGxW) daje to 340l

waga wody, szkła, kamienie i piach da spokojnie 500kg (a raczej więcej) a ta komoda ma plecy z 3-4mm płyty pilśniowej przykręconej na malutkie wkręty ..

najlepiej skonsultuj z jakimś stolarzem z pojęciem co Ci doradzi - może będzie umiał to wzmocnić odpowiednio - w obecnej formie nie ryzykowałbym z takim obciążeniem

Opublikowano
Jak zamierzasz wzmocnić szafkę w miejscach gdzie jest szkło ?

Szafka ma 3 drzwiczek. 2 z motywami szklanymi i jedne pełne oddzielone ścianką pionową. Czyli w 2/3 długości szafki jest pionowa płyta. Plecy zamienię na płytę. Z przodu natomiast dołożę 10cm słupki w ilości 3 i zastanawiam się aby dodać jeszcze jedna płytę pionową w połowie części szklanej.

Czy na takiej mocno wzmocnionej konstrukcji mogę dołożyć blat który będzie o 10cm dłuższy od szafki ale będzie podparty płytą pionową z lewej strony tam gdzie jest z lewej strony szkło? Dokładają 5cm z grubości blat by wisiał z tyłu te 5cm bez żadnej podpórki. Czy ma to sens?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czyli szafkę przesuwasz o te 10 cm w lewo i na końcu, od strony komina dajesz płytę? Moim zdaniem ma sens i ta strona jest załatwiona.
Musisz faktycznie wzmocnić szafkę w 2/3 długości czyli w połowie szkła. Możesz dać pionową płytę ale też, moim zdaniem, dać pionową rurę od przodu, może będzie wyglądała estetycznej? Przechodzącą przez półkę albo w dwóch częściach.
Plecy koniecznie z pełnej płyty ale nie przykręcone od tyłu tylko włożone pomiędzy ścianki a blaty.
Jak przedstawia się poziom szafki i jak jest ona zbudowana od dołu? Ma tam jakieś liche nóżki, stoi na podłodze? Możliwe, że tam też trzeba będzie kombinować.
Acha, wystający 5 cm blat to nie problem.

Wysłane z telefonu

Opublikowano
3 godziny temu, spiochu napisał:

Czyli szafkę przesuwasz o te 10 cm w lewo i na końcu, od strony komina dajesz płytę? Moim zdaniem ma sens i ta strona jest załatwiona.

Taki mam plan.

Plecy koniecznie z pełnej płyty ale nie przykręcone od tyłu tylko włożone pomiędzy ścianki a blaty.

Oczywiście.

Jak przedstawia się poziom szafki i jak jest ona zbudowana od dołu? Ma tam jakieś liche nóżki, stoi na podłodze? Możliwe, że tam też trzeba będzie kombinować.

Od dołu jest płyta 16mm na nózkach, które usunę. Szafka będzie leżeć całą powierzchnią na podłodze, która jest w poziomie ;)

Dziękuję serdecznie za wszelkie porady, teraz pozostaje tylko wysokość, 45cm czy 50cm, czy może więcej.