Skocz do zawartości

pierwsze malawi. 840 litrow. Pytania techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wielu latach z akwariami roslinnymi postanowiłem pobawić się z Malawi:)

Udało mi się kupić używany zbiornik za bezcen (Akwarium 200X60hX70, aluminiowa pokrywa  +oświetlenie ledowe , 2 filtry unimax 700 + 1 lampa UV, grzałka eheim 300 w, szafka pod akwarium w wymiarach 90H x70x200) za cene 1500 zl  (uprzedam pytania za ile:)

I teraz zaczyna sie problem, zaczne od najważniejszego - akwarium ma wyprowadzone wyjscia do filtrów w dnie z racji tego ze Unimax ma 4 wyloty mam w sumie 8 otworów w dnie  , nie są zrobione na dedykowanych przepustach tylko na zasadzie rura +silikon i troche boje sie żeby nie zalało mi nowego domu, co Wy myślicie o takim rozwiązaniu?? Poza tym dwa unimaxy  to 72waty poboru prądu jak dobrze licze i zastanawiam się czy jest szansa zaslepić otwory w dnie i zrobić filtr narurowy o którym tak dużo na Forum Malawi.

Dodatkowo wypusty z dna będą przeszkadzały mi w układaniu wapienia filipinskiego (60kg wapienia +100kg piasku czeka w garażu)

Drugi problem szafka- blat skreconny z dwóch 18mm płyt + boczne podpory z 18 mm płyty i centralna z 2x18 mm . do tego tył z 18 mm . Wiem że u poprzedniego własciciela to stało ale mnie gnębi pytanie IMG_20160919_191221.jpg czy stało bo nikt tego nie ruszał czy stało bo naprawde tyle wystarczy??:)

Dodaje kilka zdjęć tego co mam  i proszę o ewentualne rady/sugestie .

Pozdrawiam wszystkich:)

IMG_20160919_191301.jpg

IMG_20160919_191329.jpg

IMG_20160919_191356.jpg

IMG_20160919_191423.jpg

IMG_20160919_191536.jpg

IMG_20160919_191602.jpg

IMG_20160919_191656.jpg

IMG_20160919_191705.jpg

IMG_20160919_191716.jpg

IMG_20160919_191727.jpg

IMG_20160919_191735.jpg

IMG_20160919_191749.jpg

IMG_20160919_191806.jpg

Opublikowano

840l to już spory kawałek malawi ale nie rozumiem tych wylotów dlaczego są na środku akwarium?Obawiam się że będzie problem z ustawieniem kamieni a co za tym idzie zasysania odchodów.

Lampe UV  możesz sprzedać bo nie będzie potrzebna.

I za bardzo nie mam pomysłu jak przerobić filtracje, chyba ze w otwory wkręcić/wkleić zaślepki i zrobić filtracje na filtrze kasetowym lub narurowiec.

Opublikowano

Szkoda tego nowego szkła, ja bym sprzedał te dwa filtry i stawiał narurowca jeśli masz miejsce.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja też nie rozumiem takiej ilości otworów , raz 8 -krotne ryzyko przecieku a dwa jak zacząłem ustawiać skały na próbę te wyloty okazały się sporą przeszkodą;/

Godzinę temu, bizonkrk17 napisał:

Rurki od zasysów można usunąć i przykleić w to miejsce "łatkę" ze szkła, widziałem tak zaślepione spusty do sumpa.

Dokładnie nad czymś takim się zastanawiam.

Opublikowano
5 minut temu, ivan161 napisał:

Szkoda tego nowego szkła, ja bym sprzedał te dwa filtry i stawiał narurowca jeśli masz miejsce.

Szafka ma 90cm wysokości i 70 szerokości ,wiec miejsce raczej jest...

Opublikowano

Ehhh 8 dziur i jeszcze tan niechlujnie to zrobione. Ale nie ma co płakać tylko oglądaj filmik stana o filtracji i się wzoruj :-)

Opublikowano (edytowane)

Nie ma żadnego problemu, zasklepiasz niepotrzebne otwory , a masa akwarium to uszczelni i zabezpieczy. Czy szafka, czy stelaż, to nie ma znaczenia. Akwarium jest poziome, więc nacisk na m2 jest stosunkowo niewielki. Nie ma co zawracać sobie tym głowy.

Tu masz omówioną filtrację narurową

Edytowane przez pozner

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dawno się nic nie działo w tym temacie, a to z powodu mojej choroby. Która mnie dopadła w czerwcu zaczęło się, od przeziębienia potem zapalenie płuc i tak mnie trzymało praktycznie do końca sierpnia. Nie ruszałem się właściwie z łóżka i schudłem ponad 20 KG do tej pory nie wiem co mnie tak uczuliło. Więc moje prace ograniczyły się tylko do karmienia, ale ryby przetrwały moją nie dyspozycje bez problemu. Teraz od kilku dni obserwuje mnóstwo młodzików za równo żółtych jak i pomarańczowych. 
    • Obsada: Aulonocara fire fish + Aulonocara ob marmalade Polecicie dietę? Hodowca (z Żor) polecił mi Discus red booster granules dla lepszego wybarawnienia.
    • Ooo... mam blisko do kolegi, 1,5h drogi i oglądanie na żywo 😉
    • Tło jest kosmiczne! Jak byś chciał to mogę Ci przywieźć do Częstochowy kilkanaście sztuk Tramitichromis intermedius kambiri (jestem w każdy poniedziałek) . Mają około 1-1,5 cm. Oczywiście za darmo  
    • Rewelacyjnie wygląda nowa odsłona👍 wszystko się ze sobą ładnie zgrywa. Tło chyba wyszło z pod ręki AquaDan? Sądząc po aranżacji celujesz raczej w non mbune🙂
    • @ziemniak Świetnie to wygląda, ta duża ilość roślin na górze też. 👍 Doniczki nie przeszkadzają w obsłudze akwarium, stojąc na szybach nakrywkowych? Jeśli jest nieco miejsca z tyłu nad akwarium, to pomyślałbym o dorobieniu 1-2 niewielkich modułów do przyklejenia na ścianę, jakby przedłużenia skał ponad powierzchnię wody - moim zdaniem wyglądałoby obłędnie. I hydroponikę zrobiłbym na całej długości, tak jak masz teraz te rośliny. 😀 Takie korytko, coś jak u mnie, no ale trzeba by robić pokrywę. P.S. Zdjęcia znad jeziora, w stopce - też świetne. 💪
    • Tło zarośnie glonami i będzie wyrywać z butów. Super. Kto robił Ci tło, czy to dzieło Twoich rąk? 
    • Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.