Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomiary zrób za 3 dni a należy się spodziewać że po tym dalej ruszy nitryfikacja.

Parametrycznie to ci nie podam bo będziesz chciał takie właśnie zobaczyć a to autosugestia jest.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Podmieniłeś 50% wody i NO3 spadło z 20 do 5? Coś chyba nie halo z testami albo samym pomiarem. Moim zdaniem gdy NO2 będzie już niewykrywalne można wpuszczać obsadę.

Opublikowano

też tak uważam:D a prosiłem kończ waść wybór obsady i zaklepuj ryby . Masz pod Gorzowem Wkpl fajną hodowlę choć polecam też Malawiana i FishMagika:D

Darku tak jak zwrócił uwagę lufa coś tu nie gra.

Maz takie opcje:

1/ Nie robisz testów NO3 JBLem dokładnie wg instrukcji - mało prawdopodobne ale się wielu zdarzyło.

2/ zamieniłeś wcześniej mokrą nakrętkę z potrząsania i zakręciłeś nią ten proszek - szlak go trafia i test zaczyna pokazywać coraz mniej mimo że w baniaku NO3 rośnie

3/ nie podmieniłeś 50% wody a 75%  - najczęstszy błąd że liczymy te litry od pojemności akwarium a liczy się wodę netto.

zmierz miarką od piasku do lustra wody i przemnóż przez wewnętrzne wymiary baniaka po czym odejmij z 50-70l na kamienie tło - to circaebaut jest twoja woda netto.

zrób pomiary NO2 i NO3 za 3 dni.

• Dziękuję 1
Opublikowano
26 minut temu, deccorativo napisał:

też tak uważam:D a prosiłem kończ waść wybór obsady i zaklepuj ryby . Masz pod Gorzowem Wkpl fajną hodowlę choć polecam też Malawiana i FishMagika:D

Obsada Wybrana . Tylko czekam na Hasło " wpuszczaj ryby :D  "

30 minut temu, deccorativo napisał:

1/ Nie robisz testów NO3 JBLem dokładnie wg instrukcji - mało prawdopodobne ale się wielu zdarzyło.

na 99,9% wydaje mi się że robię dobrze :D

35 minut temu, deccorativo napisał:

2/ zamieniłeś wcześniej mokrą nakrętkę z potrząsania i zakręciłeś nią ten proszek - szlak go trafia i test zaczyna pokazywać coraz mniej mimo że w baniaku NO3 rośnie

Sprawa nie możliwa ponieważ wcześniej już o tym czytałem i jestem na to wyczulony.

36 minut temu, deccorativo napisał:

3/ nie podmieniłeś 50% wody a 75%  - najczęstszy błąd że liczymy te litry od pojemności akwarium a liczy się wodę netto.

I tu chyba leży pies pogrzebany....