Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...tam nie kupisz. Ja mam coś takiego https://www.google.pl/search?q=gąbka+akwarystyczna+45ppi&biw=1152&bih=587&tbm=isch&imgil=2DlLQfK7gpniWM%3A%3BTSNG9jXgC_Y0wM%3Bhttp%253A%252F%252Fnatanio.pl%252Foferty-produkt%253Afiltry-akwarystyczne-wklad-filtracyjny-gabka-50x50x5-45ppi%252Cproducent%253Atropical.html&source=iu&pf=m&fir=2DlLQfK7gpniWM%3A%2CTSNG9jXgC_Y0wM%2C_&usg=__H_qYp-MEMeVRpJaIO-WMQgYQzuI%3D&ved=0ahUKEwijsPXx8JvPAhUFGZoKHTUlASkQyjcIMA&ei=bRbgV-PFMoWy6AS1yoTIAg#imgrc=2DlLQfK7gpniWM%3A

istotne są te rowki. Przy dobrej cyrkulacji bardzo dużo odchodów wpada w nie. Ja dałem rozmiar 9x15 cm. Duża ale mniej się zapycha jak mniejsza i od podmiany do podmiany spokojnie daje radę. Może być też okrągła.  Natomiast na zasys do kubełka dałem taki prefiltr https://www.google.pl/search?q=Prefiltr+eheim&biw=1152&bih=587&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMy4O58ZvPAhUoDJoKHTMxByUQ_AUIBigB#imgrc=pmGuC-jLy8cqZM%3A

tyle ,że zamiast gąbek daję watę akwarystyczną bardzo gęsto.

Udało mi się dziś kupić gąbkę o symbolu pu-f45 i tak się zastanawiam czy to jest to samo. Przed chwila ją zamontowałem zamiast tej, która była w komplecie z filtrem. Przed wymiana mogę potwierdzić, że brak odchodów wszystko poszło do gąbki, wiec cyrkulacja wydaje się poprawna, a co do klarowności wody to chyba lekko postęp był, ale ta oryginalna gąbka ma dość duże pory.... Zobaczymy jak się sprawdzi ta nowa.

Jak dojdzie Purolite to zrobię porządek w kuble i dam jeszcze prefiltr możliwe, że taki sam jak pokazałeś.

Opublikowano
26 minut temu, DigiBirds napisał:

Jak dojdzie Purolite to zrobię porządek w kuble i dam jeszcze prefiltr możliwe, że taki sam jak pokazałeś

...tylko upewnij się czy średnica węża pasuje do średnicy rurki prefiltra. Bo chyba kiedyś Matik pisał ,że coś  było nie tak ze średnicą . Chociaż ta rurka z prefiltra  ma jakby dwie średnice czego nie widać patrząc na zdjęcie. Po prostu w połowie swojej długości ma ona przewężenie. I mój wąż pasuje akurat do tej mniejszej średnicy. Czyli do jednej rurki z prefiltra pasują dwie różne średnice węży.

Opublikowano
...tylko upewnij się czy średnica węża pasuje do średnicy rurki prefiltra. Bo chyba kiedyś Matik pisał ,że coś  było nie tak ze średnicą . Chociaż ta rurka z prefiltra  ma jakby dwie średnice czego nie widać patrząc na zdjęcie. Po prostu w połowie swojej długości ma ona przewężenie. I mój wąż pasuje akurat do tej mniejszej średnicy. Czyli do jednej rurki z prefiltra pasują dwie różne średnice węży.

Dzięki za info. Jutro zajmę się tematem.
Unimax 250 ma wewnętrzna średnicę 16mm

Opublikowano

Filtr wewnętrzny z gąbką ppi 45 nie rozwiązał mojego problemu. Na pewno poprawiła się cyrkulacja bo żadne odchody nie zalegają w akwarium. Dziś przeglądając forum trafiłem na ciekawy wątek niemalże identyczny jak mój. Opisując swój problem pominąłem chyba ważny problem gdyż, nie wspomniałem, że na tafli wody powstał jakiś czas temu film bakteryjny i wydaje mi się, że od tamtego momentu zaczęły się problemy z drobinkami w wodzie. Zacząłem rozbijać taflę wody deszczownicą, efekt jest bo film się zmniejszył, ale nie ustąpił do końca. Forumowicz w swoim wątku pisał, że przez rozbijanie tafli w jego zbiorniku zaczęły pływać białe drobinki (być może u mnie jest ten sam problem i te pływające drobinki to efekt rozbijania tafli, oby). Polecano mu kupić skimmer Eheim 350, który z filmem bakteryjnym sobie poradzi bez problemu. Niestety nie wiem czy to pomogło bo wątek się urwał bez zakończenia. Jutro kupuję skimmer, do mechanika włożę włókninę JBL lub Aqua Szut (zobaczę co będzie dostępne w sklepie) i liczę, że to rozwiąże mój problem, a jak nie to zmieniam akwarium na takie, podobno zero problemów :)

c5054b88438c3761d3e3ed161498cd52.jpg

Opublikowano

Myśle, że temat można zamknąć. Udało mi się wyklarować wodę. Kupiłem filtr wewnętrzny Aquael 2000 plus skimmer. Wizualnie średnio mi się podoba taka opcja, ale w tym roku już nic nie zmieniam. Latem będę zmieniał panele w salonie, więc będzie okazja do zmiany filtrowania oraz wystroju wnętrza.

Dzięki koledzy za pomoc :)

643f4f2e9bd2cfcd1a2216a5b28fc140.jpg