Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli  będziesz zmieniał akwarium to jako cyrkulator kup jebao/jecod RW8 będzie najlepszym rozwiązaniem a w przyszłości da rade w tych 150cm.

Opublikowano
Jeśli  będziesz zmieniał akwarium to jako cyrkulator kup jebao/jecod RW8 będzie najlepszym rozwiązaniem a w przyszłości da rade w tych 150cm.

Kupię go już na początku października :)
Opublikowano

Robiąc filtrację narurową pod akwarium to możesz zmienić akwarium a filtrację zastosować tę samą. Nie wiem ile masz miejsca pod akwarium ale jeśli nie lubisz mieć mechanika i sprzętu w akwarium to zrób sobie narurowca. 

Kubeł raczej widzę, że Ci nie podejdzie bo do niego potrzeba mechanika wewnętrznego no chyba, że kupisz bardzo mocny kubeł typu fx6 i dasz korpus narurowy jako prefiltr. 

2 godziny temu, DigiBirds napisał:

Gdybym do tego czasu wybrał opcję z mechanikiem wewnętrznym np. Aquael 2000 to czego użyć do filtracji. Wiem, że o ma kubeł do którego można coś włożyć lub nie zakładać kubła i użyć tylko gąbki. Co polecasz?

Wtedy kubeł jako biolog. A aquael 2000 z gąbką 45ppi i tyle. Kubełek na media zbędny zbędny w codziennym użytkowaniu ale warto mieć w szafce na np. węgiel itp.

Opublikowano

Seba co do FX prefiltr jak dla mnie jest zbędny. Jest tam tyle gąbki że naprawdę chwilę potrzeba żeby go zatkac.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli kolega chciałby zrobić filtracje narurową musiałby zmienić szafkę na stelaż a to są dodatkowe koszta. 

No chyba że jakimś cudem uda mu się to zmieścić w szafce. 

Opublikowano
Robiąc filtrację narurową pod akwarium to możesz zmienić akwarium a filtrację zastosować tę samą. Nie wiem ile masz miejsca pod akwarium ale jeśli nie lubisz mieć mechanika i sprzętu w akwarium to zrób sobie narurowca. 

Kubeł raczej widzę, że Ci nie podejdzie bo do niego potrzeba mechanika wewnętrznego no chyba, że kupisz bardzo mocny kubeł typu fx6 i dasz korpus narurowy jako prefiltr. 

Wtedy kubeł jako biolog. A aquael 2000 z gąbką 45ppi i tyle. Kubełek na media zbędny zbędny w codziennym użytkowaniu ale warto mieć w szafce na np. węgiel itp.

Filtr wewnętrzny zamontować naprzeciwko zasysu i wylotu kubełka? Gąbka na jakiej wysokości ma być od podłoża?

Opublikowano
2 minuty temu, JemioloSeba napisał:

Ja bym zamontował po tej samej stronie. Woda w tym miejscu krąży najwolniej i będzie dobrze zbierał zanieczyszczenia. 

... dokładnie jest tak jak piszesz . Ja zasys kubełka i wewnętrznego mam razem. Wylot zewnętrznego naprzeciwko . W takiej kombinacji wylot z mechanika mam na 1/3  możliwości i jest OK. Nic nie "fruwa " i nie błądzi po akwa:)

Opublikowano
... dokładnie jest tak jak piszesz . Ja zasys kubełka i wewnętrznego mam razem. Wylot zewnętrznego naprzeciwko . W takiej kombinacji wylot z mechanika mam na 1/3  możliwości i jest OK. Nic nie "fruwa " i nie błądzi po akwa:)

Wylot będę musiał przenieść na drugą stronę bo mam po tej samie stronie co zasys. Podłączyłem przed chwilą Aquael 2000 i przy pełnej mocy niezła wirówka, skręciłem, żeby nic nie fruwało. Nie mam jeszcze gąbki ppi45 bo w zoologicznych straszna bieda i pozostaje Allegro, chyba, że do kupienia w innym sklepie? (Obi, Castorama?)

Jutro zamawiam Purelite i wkładam do kubełka.

Opublikowano
Godzinę temu, DigiBirds napisał:

chyba, że do kupienia w innym sklepie? (Obi, Castorama?)

...tam nie kupisz. Ja mam coś takiego https://www.google.pl/search?q=gąbka+akwarystyczna+45ppi&biw=1152&bih=587&tbm=isch&imgil=2DlLQfK7gpniWM%3A%3BTSNG9jXgC_Y0wM%3Bhttp%253A%252F%252Fnatanio.pl%252Foferty-produkt%253Afiltry-akwarystyczne-wklad-filtracyjny-gabka-50x50x5-45ppi%252Cproducent%253Atropical.html&source=iu&pf=m&fir=2DlLQfK7gpniWM%3A%2CTSNG9jXgC_Y0wM%2C_&usg=__H_qYp-MEMeVRpJaIO-WMQgYQzuI%3D&ved=0ahUKEwijsPXx8JvPAhUFGZoKHTUlASkQyjcIMA&ei=bRbgV-PFMoWy6AS1yoTIAg#imgrc=2DlLQfK7gpniWM%3A

istotne są te rowki. Przy dobrej cyrkulacji bardzo dużo odchodów wpada w nie. Ja dałem rozmiar 9x15 cm. Duża ale mniej się zapycha jak mniejsza i od podmiany do podmiany spokojnie daje radę. Może być też okrągła.  Natomiast na zasys do kubełka dałem taki prefiltr https://www.google.pl/search?q=Prefiltr+eheim&biw=1152&bih=587&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMy4O58ZvPAhUoDJoKHTMxByUQ_AUIBigB#imgrc=pmGuC-jLy8cqZM%3A

tyle ,że zamiast gąbek daję watę akwarystyczną bardzo gęsto.