Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja u siebie stosowałem Zooleka, w czwartek przyszła do mnie paczka z testami JBLa i wszystkie się pokryły ze sobą

Także nw na jakie Ty trafiłeś, bo tego niestety ale nie ugadniesz :/

Z tym, że u JBLa jest skala bardziej przydatna, bo ma mniejsze przedziały, niż ta u Zooleka i wykonanie jak dla mnie duuuużo lepsze wszystkiego

Po weekendzie zamówię JBL. Pytanie jak bardzo mój wynik jest złym wynikiem?

Opublikowano
3 minuty temu, DigiBirds napisał:

Po weekendzie zamówię JBL. Pytanie jak bardzo mój wynik jest złym wynikiem?

i tu jest problem.

Zoolek ma skalę 20, a później 50, czyli możesz mieć 20, a równie dobrze 40. 20 to jest takie maximum jak na moje oko w zbiorniku dojrzałym ;)

Opublikowano
i tu jest problem.

Zoolek ma skalę 20, a później 50, czyli możesz mieć 20, a równie dobrze 40. 20 to jest takie maximum jak na moje oko w zbiorniku dojrzałym

Może tak być bo to porównywanie kolorów jest troszkę słabe.
Opublikowano

Od razu zaznaczam, że to tylko luźny pomysł :)

Czy kupując jeden element filtru Multikani z głowicą oraz pompę Aquael 1500 da radę to połączyć, żeby sobie to pracowało jako filtr zewnętrzny mechaniczny? :)

Wiem, że Multikani ma w komplecie pompę, ale podobno bardzo słaba wydajność.

78682934d8b1ecbb3d56d970e8f81621.jpg

2bdc296714d6c90119868b099ade6f16.jpg

Opublikowano

Ten aquael nie jest przystosowany do takiej pracy. Kiedyś próbowałem robić coś podobnego tylko z korpusem narurowym i wyszła kompletna klapa. Druga sprawa, że nadal w akwarium musiałbyś mieć gąbkę aby aquael nie zaciągał brudnej wody bo w przeciwnym wypadku wirnik szybko padnie.

Opublikowano
Ten aquael nie jest przystosowany do takiej pracy. Kiedyś próbowałem robić coś podobnego tylko z korpusem narurowym i wyszła kompletna klapa. Druga sprawa, że nadal w akwarium musiałbyś mieć gąbkę aby aquael nie zaciągał brudnej wody bo w przeciwnym wypadku wirnik szybko padnie.

No to wszystko jasne.
Może w takim razie sprawdzi się coś takiego. Unimax 700 ma dwa węże zasysu oraz dwa wyloty. Gdybym na zasysach dał trójnik

e2b1b10d30c20025077f99f46c704c6b.jpg

Za trójnikiem podłączyłbym ten moduł Multikani, a potem znów trójnik i znów dwa węże do filtra :)
Opublikowano
16 minut temu, DigiBirds napisał:

No to wszystko jasne.
Może w takim razie sprawdzi się coś takiego. Unimax 700 ma dwa węże zasysu oraz dwa wyloty. Gdybym na zasysach dał trójnik

e2b1b10d30c20025077f99f46c704c6b.jpg

Za trójnikiem podłączyłbym ten moduł Multikani, a potem znów trójnik i znów dwa węże do filtra :)

To nie wyjdzie, znacząco zmniejszysz przepływ :/ Chyba, że na tym rozgałęzieniu miałbyś takie jak na rysunku rurki, a tę pojedynczą grubszą, tak aby woda leciała z taką samą wydajnością :)

Opublikowano
To nie wyjdzie, znacząco zmniejszysz przepływ :/ Chyba, że na tym rozgałęzieniu miałbyś takie jak na rysunku rurki, a tę pojedynczą grubszą, tak aby woda leciała z taką samą wydajnością

Ten trójnik to tylko podglądowy wrzuciłem. Właśnie się zastanawiam na ile by spadła taka wydajność. Tak bardzo chcę uniknąć wewnętrznego mechanika.
Opublikowano

Opcja z trójnikiem nie przejdzie.

Masz dwie opcje:

Wewnętrzny mechanik 

Lub

Kup pompę do centralnego ogrzewania i zamontuj 4 korpusy - 2 mechaniczne, 1 biologiczny i jeden z purolite. Kubeł sprzedaj.

Opublikowano
Opcja z trójnikiem nie przejdzie.

Masz dwie opcje:

Wewnętrzny mechanik 

Lub

Kup pompę do centralnego ogrzewania i zamontuj 4 korpusy - 2 mechaniczne, 1 biologiczny i jeden z purolite. Kubeł sprzedaj.

OK, to chyba najlepsza opcja, ale w przyszłym roku chciałbym zmienić akwarium na coś większego np. 150cm.

Gdybym do tego czasu wybrał opcję z mechanikiem wewnętrznym np. Aquael 2000 to czego użyć do filtracji. Wiem, że o ma kubeł do którego można coś włożyć lub nie zakładać kubła i użyć tylko gąbki. Co polecasz?