Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Ostatnio kilkukrotnie rozmnożył się mój Protomelas, nie zauważyłem aby samica podczas inkubacji pobierała pokarm. Może posiadacie  gatunki u których zaobserwowaliście to ciekawe zachowanie.

Opublikowano

U mnie M. Msobo Magunga, M estherae pobierają zawsze, czasami nawet duże płatki. Posiadając non mbune nie zaobserwowałem takich sytuacji, chodź właśnie samice Protomelasa boadzulu próby podejmowały, ale bały się mocniej otworzyć pysk i tylko odbijały pokarm :) 

• Dziękuję 1
Opublikowano

U mnie żadne drapieżniki nie pobierały pokarmu podczas inkubacji ale mbuna jak najbardziej ale tez nie wszystka. Przede wszystkim Trevcia i zebroides od czasu do czasu saulosi ale już metriaclima chailosi nigdy nie pobierała pokarmu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kiedy miałem M. lombardoi samice pobierały pokarm w trakcie inkubacji, wyłapywały małe drobinki płatków po czym rozpoczynały memłanie w pysku, tak jakby chciały połknąć pokarm nie połykając ikry.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam, dziękuję wszystkim za informację w tym temacie.
Kiedyś posiadałem ryby z Tanganiki i narybek rodził się zdecydowanie większy. Pobieranie pokarmu przez samicę opisał Kuwamura, przeprowadzał wielokrotnie doświadczenia i opisał to tak:
"Tropheusy które karmiły młode podczas inkubacji były 20% dłuższe i dwa razy większe. Liczba młodych przy nie karmieniu samicy była taka sama. Po wypuszczeniu młodych te większe pływają 21% szybciej, co w dłuższej perspektywie oznacza większą przeżywalność narybku ,,
Jeżeli u tych ryb narybek jest większy to analogicznie samice pobierające pokarm w tym biotopie powinny wypuszczać młode zdecydowanie większe. Pomocne byłyby zdjęcia narybku samic pobierających pokarm, ja wstawiam fotkę młodych Protomelasa nie pobierającego pokarmu podczas inkubacji. Narybek rodzi się niewielki 10-11 mm, najdrobniejszy narybek uzyskałem od Otopharynx który nie pobierał pokarmu podczas inkubacji.
Czekamy na inne gatunki.
pozdrawiam

IMG_2834int.jpg

Opublikowano

U mnie maluchy rodzą się podobnej wielkości, co do szybkości to się nie wypowiem, są szybkie ale czasem nie dość :)

Zauważyłem też że samica tak jak napisał lukas, zjawia się w porze karmienia tam gdzie sypię paszę, ale nie pobiera tylko pływa tam. Jest szansa że najdrobniejsze pyłki pokarmu, mogą być niezauważalnie połykane, ona ma uchylony pyszczek jak inkubuje.

Musiał bym sprawdzić dokładniej przy następnym tarle - zaintrygowałeś mnie tematem ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o moje ryby to samice Iodotropheus sprengerae wogóle nie pobierają pokarmu w czasie inkubacji(przynajmniej nigdy tego nie zaobserwowałem)...

Natomiast jeśli chodzi o drugi gatunek który posiadam to samice Pseudotropheus Saulosi skubną czasami drobinki pokarmu,ale co zauważyłem to pobierają pokarm(drobinki) przeważnie pod koniec inkubacji jak już widać w pyszczku w pełni wykształcone maluchy...Przy początkowej fazie inkubacji jak dopiero mają ikrę w pyszczku nie zauważyłem pobierania pokarmu...

• Dziękuję 1