Skocz do zawartości

Pierwsze 200l Malawi

Deletor

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Szybko i zgrabnie mam na imię Grzesiek, za raz pyknie 28lat ;(((, Bielsko-Biała.

No więc tak, dziś zalałem 4 w domu akwarium :D (gabarytowo drugie no ale ;p)

Przy próbnym zalaniu wyszło ok 190-200l z wskazania licznika nie chce mi się przeliczać bo akwarium profilowane.

Tak to wygląda na chwilę obecną

f3a619b914e35f7b21c721ffb64de025.jpg

W sumie to akwarium żony tzn jej się ma podobać, a co Pań karze to sługa musi

Szkło z odzysku więc oświetlenie na pewno do wymiany teraz są tam jakieś świetlówki pod rośliny. Będę chciał na dniach przerobić pod ledy.

Filtr jakiś kubeł, muszę go dokładnie obejrzeć bo nawet nie znam jego parametrów.

Takie pytanie co polecicie do takiego baniaka? Żona wybiera oczami, ja z Malawi nie miałem nigdy do czynienia wiem tyle ile przeczytam na wiki czy innych stronach akwarystycznych.

W zoologicznym doradzał przerybienie, ja myślę iść w harem 1 samiec 3-5 samic?

Przy haremie jest możliwość obserwowania zachowania ryb, a w zupie mojm zdaniem to tylko tyle że kolorowo. Po za tym nie jestem zwolennikiem.

Żona chciała niebieskie i żółte ^^ zawężenie w poszukiwaniach mega... Z tego co widzę to większość pyszczaków ma takie ubarwienie.

Myślałem o Saulosi, tylko czy to nie będzie zbyt hmm monotonne?! Jedna ryba niebieska, reszta żółte.

Pomóżcie coś... W rybach z Afryki nie mam rozeznania to dla mnie nowość...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze kwestia... Bo nie wiem na ile mogę zaufać zoologicznym i czy już błędu nie popełniłem. Na zdjęciach z waszych akwarii widzę że macie piach albo przynajmniej drobny zwirek. Dla mnie polecił żwir 3-5mm dość gruby.

Dwa parametry wody... On trzyma ryby na kranowie bez zbędnej ingerencji w ph czy twardość. Dla mnie zawsze Malawi kojarzyło się z twardą wodą i ph ok 8 wzwyż. Przeglądając opisy ryb to raczej się nie mylę, a tu propozycja trzymania w ph ok 7 i w razie czego łyżeczka sody jak by ryby dziwnie się zachowywały...
Pomijając fakt że za rybę do Malawi polecał mi Bocje wspaniała...

Witam ;)

Idź teraz do tego zoologicznego i powiedz dlaczego ten Pan/Pani Cie oszukują i tym samym naciągają na koszty. A następnym razem omijaj ten sklep z daleka :)

3-5mm, to zdecydowanie za dużo! Pyski lubią kopać, a przez taka gradacje jaka Ty dales utrudniasz, a wręcz uniemożliwiasz im to. 0.8-1.2mm, to najlepszy i najodpowiedniejszy wybór, zakupisz go w OBI, LEROY MERLIN i podobnych, a zresztą jest o tym w FAQ, którego zapewne nie przeczytałeś i teraz niepotrzebne wydatki :/

Co do wody, to ona w jeziorze jest dość miękką, ale za to zasadowa. W zbiornikach staramy się ja utrzymać na poziomie 7.6-7.8 i tak, można co podmianę dać te łyżeczkę/łyżkę sody do ustabilizowania parametrów.

Bocja do Malawii...od razu powinieneś wyjść z tego sklepu!

Za malo informacji, napisz jaka masz filtracje(nazwę filtrów), oświetlenie, parametry wody (podstawowe pH, NO3, NO2, KH, GH), albo podaj nazwę wodociągu, koledzy tez na pewno pomogą :D, a i z własnego doświadczenia, kup lepiej testy JBLa, później unikniesz niepotrzebnych sprawdzam wiarygodności itp. ;)

Skał jak dla mnie zdecydowanie za malo za nisko i nie mój typ skal. Myślę, ze to nie jest położone na piasku, tylko na dnie i to na jakimś podkładzie?

Jakby cos to pytaj, ale w odpowiednich działach, ew. jeśli tylko bede znal odpowiedz, to na PW ;)

Będziesz hodował mbunę, więc potrzeba więcej rumowisk i kryjówek, zatroszczył bym się także o wyższe kamienie. Żwirek masz do wymiany, spakuj go w siatkę i zanieś z powrotem do sklepu bo zrobili Cię w balona, wciskają co popadnie a nie to co jest wymagane dla naszych ryb. Tak jak pisze luki kup piasek budowlany w obi, albo i moim zdaniem najlepiej piach rzeczny z jakiegoś składu budowlanego, w piasku tym ryby chętnie kopią, nie kaleczą się a i bardzo ładnie naturalnie wygląda z tymi swoimi nieregularnymi ziarnami.

Tylko ten piach powinieneś sparzyć. Z tą wymianą to źle nie wyjdziesz, bo obecnie chyba niezbyt dokładnie o ile w ogóle wypłukałeś żwir, mętna ta woda strasznie.

Ryb nie kupuj w zoologiku, zwłaszcza takim douczonym jak ten wyżej wymieniony, wcisną Ci ryby które im zalegają a które będą kundlami i dziesiątą wodą po kisielu. Radził bym raczej kupić ryby F1 z jakieś polecanej hodowli, nie wiem gdzie mieszkasz bo nie podałeś, ale do większych miast gdzie kursuje kolej wysyłają przesyłkę konduktorską. To najlepszy sposób pozyskania ryb. Tu na forum znajdziesz informację o dobrych hodowlach, ja polecam Tan-Mal gdyż tam się zaopatrywałem w swoje obsady.

Co do filtracji to posprawdzaj co masz i zaraz chłopaki kubełkarze się wypowiedzą czy wystarczy, czy może trzeba coś poprawić.

Co zaś tyczy się Ph, to w kranie raczej masz ~7,5 i to w zupełności wystarczy bez dodawania sody. Jeśli lejesz wodę bezpośrednio do baniaka to powinieneś użyć uzdatniacza np. Amquel Plus lub Seachem Prime. Jeśli wolisz sposób prostszy to można zbudować proste urządzenie do nalewania wody, korpus narurowy z wkładem z węgla spiekanego przykręcany do węża od prysznica a z drugiej strony rura do akwarium i możesz podmieniać wodę bezpośrednio z kranu... oczywiście na tyle powoli aby węgiel zdążył wychwycić związki chloru.

Powodzenia życzę i w razie czego pisz w odpowiednich działach, tu ludziska pomocni, to na pewno uzyskasz informację i pomoc.

Zdravim

Witaj Grzegorzu ;) ...

Fajnie że trafiłeś do nas na forum,bo widać od razu że chcesz prawidłowo założyć akwarium z naszym biotopem,choć widać że zaliczyłeś wpadkę słuchając rad osób z zoologa...

Od razu z marszu tobie powiem,żebyś nie słuchał ludzi z zoologa bo widać jak tobie doradzili w kwestii żwirku,a Bóg wie co jeszcze tobie wcisną i nagadają :(...

Tak wiec radzę od razu póki masz od wczoraj zalany zbiornik, żebyś zmienił ten żwirek na piasek granulacji 0.8-1.2mm(o tym już tobie napisał kolega luki174)...Możesz zakupić w marketach jak pisze kolega piasek np firmy Kreisel,lub odwiedź pobliską żwirownie i tam za parę groszy zakup odpowiedni...

Z mojej strony polecam szary piach z żwirowni,który wprawdzie jest mieszanej granulacji,ale wygląda naturalniej w zbiorniku,w sumie to już tylko kwestia gustu ;)...To mój piach...DSC_0265.JPGDSC_0268.JPG Przy okazji zakupu piachu na żwirowni,rozglądnij się tam za fajnymi kamieniami które też tam kupisz za parę groszy...

Celuj w otoczaki,serpentynit,marmur,piaskowiec itp,w sumie każdy kamień się nadaje do naszego biotopu...Ale ważne jeśli już zdecydujesz się na jakiś kamień,to wybierz sobie jeden rodzaj który jak całość lepiej się prezentuje w zbiorniku,niż różne rodzaje kamieni pomieszane razem...

Wybierz też oprócz mniejszych kamieni też parę kamieni większych(wyższych) żeby zasłonić sprzęt(filtry,grzałkę,rurki itp)...

Aha no i nie zapomnij przy wymianie piasku dać jakiś podkład pod kamienie na dno zbiornika...

Przejrzyj naszą galerie,może ona da tobie inspirację na własną aranżację...

Testy wody zakup tylko kropelkowe JBL...Takie najważniejsze to No2,No3,oraz Ph z zakresu 7,4-9,0(to akurat skala z naszego biotopu...

Co do obsady,parametrów wody,filtracji itd to pytaj w odpowiednich działach do tego przeznaczonych bo w tym dziale się tylko przedstawiamy...

W sumie i tak poszedłem w niezłe OT za co bardzo przepraszam,więc możesz Grzesiu poprosić moderatora żeby twój temat przeniósł do działu ''Podstawy'' bo tam możesz zadawać wszelakie pytania na które nie znasz odpowiedzi ;) ...

Pozdrawiam i życzę powodzenia :) ...

Edit...Jednak już mnie moderator uprzedził :P 

Edytowane przez egon44

Tak też myślałem z tym podłożem...
Powiedzcie mi czy dużym błędem będzie zostawienie tego.

Nie za bardzo bym chciał to wyciągać, nigdzie tego nie wykorzystam w swoich akwariach robię najczęściej ciemne podłoże.

Dno myślę że mam dobrze zabezpieczone, tzn planuje start słonej bańki i tam też jest problem z skałami.

Taki OT mi nie przeszkadza, zawsze to jakieś nowe informacje.

W galerii widziałem że niektórzy mają kilka roślinek. Czy np nurzaniec (mam ten dlugolistny, u mnie do prawie 3metrow dorasta) czy anubian nana się nada? Zastanawiałem się właśnie nad nutą zieleni.

Zoologicznych z zasady nie słucham jeśli chodzi o życie (wczoraj już chciał mi ryby sprzedać), nie sądziłem że z podłożem tem może zrobić mnie w **** zwłaszcza że wszystko miał w jednej cenie i miał pasek, taki zwirek 1-2mm (myślałem właśnie o nim) a ten mi doradził ten grubszy z uwagi na strefy beztlenowe w podłożu. Z jednej strony się z tym zgodziłem bo w innych jak dam zbyt drobne podłoże to jest z tym problem.

Testów na razie nie kupuję, ryby zamierzam wpuścić i tak dopiero za ok 2tyg jak cykl azotowy się zamknie. Także myślę że na kilka dni wcześniej jak zacznę podnosić ph to nic się nie stanie.

23 minuty temu, Deletor napisał:

Powiedzcie mi czy dużym błędem będzie zostawienie tego.

...weź pod uwagę to co Ci Egon ( Andrzej) napisał o kopaniu. One to uwielbiają.....to jest bardzo naturalne dla nich i pozbawisz ich tego. Nie rób  im  tego:)......zmień na piach póki możesz bez robienia "Sajgonu". Poza tym dając piach ( o czym pewnie wiesz) ograniczysz zaleganie organicznych odpadów ( odchody, reszki pokarmu) co wiąże się znowu  z narastaniem NO3. W piasku ,przy dobrej cyrkulacji unikniesz tego. Uwierz mi ,że lepiej teraz zmienić na piasek ( 0.8-1.2 mm) jak później a jestem pewny ,że z biegiem czasu byś sam tego żałował:)

Edytowane przez AndrzejWalb

2 godziny temu, Deletor napisał:

Testów na razie nie kupuję, ryby zamierzam wpuścić i tak dopiero za ok 2tyg jak cykl azotowy się zamknie. Także myślę że na kilka dni wcześniej jak zacznę podnosić ph to nic się nie stanie.

W takim razie, jak bez testów ocenisz, czy już wszystko dojrzało, można wpuścić rybki?