Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem i mam kilka pytań do was i mam nadzieje, że mi pomożecie zrobić odpowiednią filtrację. 
Moje akwarium ma 200x50x50 cm czyli 500l. W tym momencie jako filtracje mam wewnętrzny filtr Atman AT 203 i zewnętrzny Fluval 306. Udało mi się kupić nowy kubełek Eheim 2228, falownik JVP-101B o wydajności 3000l, mam tez napowietrzacz z Sera Air 275 R Plus. Pomóżcie mi wybrać coś z tych sprzętów jakie posiadam jakąś fajną i odpowiednią do mojego akwarium filtrację.

Z góry dzięki za pomoc.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Masz podobne akwarium do mojego i podobną filtrację. Twój falownik plus ten Atman (też go mam) poradzi sobie bez problemu z cyrkulacją. Nie wiem, czy nie wystarczy sam Atman. Musiałbyś przetestować. Wszystko zależy od tego ile ryb chcesz trzymać w tym akwarium, jeśli mało, to wystarczy Eheim, jeśli dużo, to podłącz obydwa. Ja mam swoje podłączone po obydwu stronach akwarium. Jak zamontować filtr wew. i falownik względem siebie, żeby wszystko ładnie wymiatały, to już będziesz musiał pokombinować, obserwując jak się zachowują nieczystości.

Opublikowano

Witaj królu Egiptu.

Witaj królu Egiptu  ( to ten drugi temat):D

Fajnie że do nas zawitałeś ale wybacz  wszystko już wybrałeś i zakupiłeś więc po co prosisz o pomoc w doborze jak dobór został przez ciebie zamknięty.

Pozostaje mi więc ci życzyć by ta kompletacja dała radę z filtracją a sądzę że po japońsku czyli jako-tako.

By jednak wsadzić 3 grosze w to co zrobiłeś to:

Air Serę wywal chyba że te bąbelki cię uspokajają bo mnie praca pompki zawsze drażniła.

Te wszystkie  falowniki marki  jvp  to mają dziwną miarę przepływu - mnie się wydaje że zawsze dają tylko 1/2  tego co producent pisze.

Jak nie masz za dużo kamieni to co zakupiłeś ogarnie filtrację - wszystko już masz więc śmiało królu próbuj i sam dojdziesz co nie za zbytnio trafione w tych zakupach.

Pisz normalnie a nie wklejaj bo do sąsiada musiałem pójść by całość przeczytać

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie w 280l - 140x40x50 robi cyrkulację, ale widać że niedostateczną, na drugim końcu woda słabo płynie, oczywiście nieczystości i tak trafiają pod zasys, ale przy 2 metrach to bym się zastanawiał. No ale skoro u Poznera daje radę, to pewnie da i u Ciebie.

Ale pamiętaj, że u niego może być znacznie mniej kamieni z racji hodowli non mbuna. Nie wiem jakie ryby będziesz chciał trzymać, jeśli mbuna, to wymagają więcej rumowisk a wtedy już JVP może się okazać zbyt słaby. 

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

Rafał, ja napisałem, że mam Atmana. Nie mam falownika. U mnie Atman daje radę, ale ja mam 180cm. dł. Przy 200 może też wystarczy, ale jeśli nie, to ten falownik moż go wspomóc przy odpowiednim ustawieniu. Przed non-mbuną miałem mbunę i też Atman dawał radę. Te dwa filtry zewnętrzne, jako biologi, ogarną wszystko bez problemu.

Deccorativo, kolega prosi o pomoc w dobraniu odpowiedniej filtracji z tego co ma, bo może nie wszystko musi być wykorzystane. Jak sam napisał, jest nowym użytkownikiem.

Opublikowano
3 godziny temu, Ramzes437 napisał:

Pomóżcie mi wybrać coś z tych sprzętów jakie posiadam jakąś fajną i odpowiednią do mojego akwarium filtrację.

sorki pozner masz rację - kolega prosi o fajną i odpowiednią czyli do 500l i 2m baniaka i z tego co ma.

Ramzes już o Air Sera napisałem - na OLX :D

Fluval 306 - pompa 1150l/h przeznaczony do baniaka  max 300l  ale na prawdę to on tak z 600-700l/h sika więc może być jako biolog - zostaje:D tylko wkłady trzeba zweryfikować bo tam może być stary węgiel od roku .

Eheim 2228 - niby do 500l ale pompa 1050l czyli  faktyczny wypływ jak ten Fluval a dwu biologii nie trzeba - więc albo ten albo ten na OLX:D który nowszy i w lepszym stanie zostaje.

Atman203 jest ok jeśli założona drobna gąbka z rowkami i da radę na mechaniku bo to 2000l/h jedynie bym zmienił przyssawki na takie z amortyzacją bo buczy - to pozostaje.

pozostaje kwestia cyrkulacji wody - jvp101B  moim zdaniem za słaby do 2m baniaka i tu pytanie czy jak sprzedasz co podałem to stać cię na wydatek na Jebao RW8? - ten wart tej kasy.

Opublikowano

To ja Cie nie zrozumiałem w takim razie. Wiem natomiast, ze w mojej 280 sam falownik + wylot z kaseciaka na Atmanie 306 są na granicy naganiania kupek pod zasys filtra. Tylko tak jak piszę, może tu być spowodowane rumowiskiem kamieni.