Skocz do zawartości

Dojrzały zbiornik?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Dokładnie tydzień temu zalałem swój pierwszy zbiornik malawi 120x40x50.

Parametry jakie zbadałem, to:

31.08.2016r.

PO4 0
NO2 0,025
NO3 20
pH 7,6
GH 31
KH 17

03.09.2016r.

PO4 niewykrywalne

NO2 niewykrywalne

NO3 20

06.09.2016r.

NO2 niewykrywalne
PO4 niewykrywalne
pH 7,8
NO3 >20 i <50

Czy możliwe, że złoże już wystartowało? Wcześniej pracowało w moim poprzednim baniaku przez rok, znaczy się tym samym, tylko z inną obsadą i wgl. Wszystko wypłukałem i włożyłem z powrotem do kubełka, który teraz pracuje w obecnej aranżacji (ceramika+lawa wulkaniczna razem ok. 3L).

Dodam, że filtry jakie pracują, to JBLe901- biolog, AQUAEL TURBO2000- mechanik

Co sądzicie o tym GH oraz KH, nie będzie za wysokie dla pyszczaków?

Zdjęcie zbiornika z wczorajszego wieczoru :)

EmNwIQ4.jpg

Opublikowano

No teraz jest tu gdzie powinno.

Kolego jak przełożyłeś cała ceramikę ze starego do nowego to od pierwszego dnia ten baniak jest dojrzały i nazajutrz po jego zalaniu i wyrównaniu temperatury mogłeś wpuścić cała planowaną obsadę.

Więc nie wiem na co czekasz:D na oklaski - bo sie należą za aranż a buczenie za nie znajomość cyklu azotowego w akwarium:angry:

zarybiaj i nie kłopocz się o GH.

Opublikowano

Nie no, o cyklu wiem, bo przecież startowałem w zeszłym roku zbiornik ;)

Ale wolałem trochę dłużej poczekać, bo jednak lepiej chwilkę poczekać, niż później mieć problemy z NO2, NH4.

A jeśli chodzi o oklaski, to nie o to mi chodzi ;) W końcu zbiornik mój, ale jeśli ktoś chce, to serdecznie zapraszam do oceny i opinii, zarówno tej pozytywnej, jak i negatywnej :)

Dzięki za odpowiedź ;)

Opublikowano

Czym dłużej trzymasz bakterie nitryfikacyjne na głodzie i więcej ich idzie spać:D z głodu jak niedzwiedzie na zimę tym więcej ci się pojawi NO2 po wpuszczeniu ryb. ale takie chwilowe NO2 - 0,1 to żaden problem dla ryb.

powodzenia w hodowli życzę

Opublikowano

:D

A teraz tak, żeby ich nie zagłodzić mogę trochę pokarmu wrzucić?

Dziś wrzucę purolite do kubełka i przy okazji do korpusu liniowego, aby przy podmianach już nalewać wodę również poprzez to złoże ;)

A powiedz mi jeszcze, jeśli chodzi o podmianę wody teraz, to czy wystarczy jeśli zrobię podmianę 50L, czyli ok. 25%? A może na razie mija się z celem?

Opublikowano

Zoolek ;)

Tak wiem, ale sprawdzałem go, jak również NO2 z JBLem i nie oszukiwał. Jednak przy kolejnych zakupach już wybiorę od razu JBLa ;)