Skocz do zawartości

280l - pierwsze Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór Wszystkim,

chciałbym założyć akwarium Malawi i nawet trochę już poczytałem na ten temat, ale jak to zwykle bywa, ciężko czasem dokładnie określić czy idzie się dobrą drogą. Obecnie mam 200l roślinne akwa z grupką pospolitych rybek (jeśli można je tak nazwać), więc nie jestem totalny laikiem.

Zamierzam wymienić akwa na 280l. Trochę nietypowe ale to jest max co mogę wcisnąć na szafkę - 140x40x50. Przy okazji, czy może ktoś polecić jakąś firmę, która tanio wykonuje akwaria w okolicach Krakowa ?

Wybrałem piasek kwarcowy i serpentynit. Mam dwa filtry kubełkowe Eheim 2224 i Eheim Pro 3 2073. Ze względu na serpentynit do jednego z filtrów chcę wrzucić grys koralowy. Czy to wystarczy jako filtracja (w sensie te dwa filtry)?

Oczywiście grzałka w standardzie.

Zamierzam zaprosić do akwa 3 gatunki rybek w konstelacji 1 samiec + 2-3 samice z Mbuna.

Czy jak do tej pory dobrze planuję? Jakieś sugestie ?

Opublikowano

Yyyy... Szafkę zawsze można zmienić albo dołożyć do niej większy blat. Przesiadka z 200 na 280 l troszkę bez sensu IMHO. :)
A po co Ci grys w kuble?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Zawsze to 40cm długości więcej dla rybek (to chyba ma znaczenie), a poza tym moje obecne akwa jest trochę porysowane (dostałem je od innej osoby) i trochę mnie irytują te rysy jak oglądam rybki.

Grys chcę dać żeby podnieść pH, ponieważ z tego co czytałem serpentynit nie podnosi pH, a rybki wolą pH zasadowe.

Opublikowano

Możesz zawalić akwarium wapieniem a pH podskoczy o śladowe wartości. Nie tędy droga. Generalnie woda w naszych kranach ma Ph odpowiednie dla tego biotopu, więc nie masz czym się przejmować. Jeśli nawet będziesz miał ciut za niskie Ph, nie będzie problemu, ryby to zaakceptują. Ciesz się rybami, nie chemią.