Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam urzadzam akwarium Malawi i zastanawiam się co można dać pod piach na wypadek przewrócenia się kamieni. Pewnie styropian ale czy 1 cm wystarczy? Czy styropian moze być w kilku częściach czy lepiej jedna płyta czy musi być pod całym podłożem czy może być jakieś puste pole? Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Witam!

Styropian nie jest najlepszym wyjściem, gdyż jak wiadomo Pyszczaki lubią kopać w podłożu, niejednokrotnie do samego spodu. A jeśli tak się stanie, to zaczną prawdopodobnie skubać go po kawałeczku, a pojedyncze elementy będą wypływać na wierzch :/

W związku z tym, ja bym proponował Ci zwykły podkład pod panele ;) Sam go stosowałem i jestem zadowolony. Są też podstawki pod kamienie, jednak nw czy je wszędzie dostaniesz, natomiast podkład w każdym sklepie z artykułami budowlano-wykończeniowym dostaniesz :)

Docinasz to sobie pod całe dno akwarium na początku najlepiej, a później jak masz jakiś większy fragment przed przednią i bocznymi szybami, to nożykiem tapicerskim można poobcinać :)

Opublikowano (edytowane)

Możesz też zamiast pianki pod panele dać jako podkład spienione PCV grubości 3 mm...

Również potwierdzam żebyś nie ryzykował z styropianem,bo prędzej czy później będziesz wyławiał pływające kuleczki...

Edit...

W jednym zbiorniku mam styropian i czasami zdarza się że wyławiam kawałki styropianu wyskubane przez ryby...

Natomiast w drugim zbiorniku mam taką piankę pod panele i jest wszystko jak najbardziej ok http://www.budocentrum.pl/podklad-pod-panele-3mm-fix-prix,id8027.html  

Edytowane przez egon44
Opublikowano

A racja sorry nie zauważyłem w takim razie styropian idzie między akwarium a szafkę a do akwarium wsadze podkład tylko czy obojętnie jaki? Czy nie będzie reagował z wodą?

Opublikowano

miedzy akwarium, a szafkę podkład tez się zda ;) Styropian, to tez zależy jaka grubość, ale mi jakoś nie pasuje do tego celu :)

Z tym chyba nie ma problemu, ja miałem jakiś w domu z wcześniejszych prac i go zastosowałem, no ale styropian to chyba ma podobny sklad. Także moje zdanie jest takie, ze wez taki, który będzie :)

Opublikowano
52 minuty temu, krycha92 napisał:

A racja sorry nie zauważyłem w takim razie styropian idzie między akwarium a szafkę

...szpetnie będzie wyglądać. Kup normalną matę pod akwarium która jest cienka i nie rzuca się w oczy . Kup coś takiego http://allegro.pl/mata-polietylenowa-120x40-pod-kazde-akwarium-i5355057340.html

.Oczywiście wymiar znajdziesz taki jakie będziesz miał szkło.