Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piotrek

Odnośnie tego o czym wspomniał Seba.
Jak zrobiłem swój pustako-kaseciak, w pierwotnej wersji wydawał mi się już wystarczająco ciężki.
Nie chciałem przesadzić z ilością CX5 ze względu na to, że wisiało to z jednej strony na wzmocnieniu a z drugiej na mojej wklejce z pleksi.
Po zalaniu wodą było ok, ale jak włączyłem pompę i poziom wody w komorze pompy spadł to właśnie tył kaseciaka zaczęło wypychać ku górze.
Metodą prób i błędów pomiędzy kasetę i skorupę wlałem jeszcze sporo betonu aby na wyższych biegach nie dźwigało kasety.
Uzyskałem w końcu taką równowagę jak chciałem, kasetę mogłem wysuwać jednym paluszkiem.
U Ciebie dźwigać go będzie z lewej, więc ciężar betonu powinien też tam być większy. Na oko to tak chyba jest, ale faktycznie to wyjdzie dopiero w praniu, tj. po zalaniu ;)

Skorupę CX5 z PCV łączyłem klejem (polecanym przez Ciebie) Soudal FiX All Crystal.
Nie wiem czy samo zalanie bez kleju to dobry pomysł. Może się rozejść.
Ja bym to tam gdzie masz dojście, poleciał dodatkowo klejem, a dopiero potem zalewał CX5 jeśli będzie trzeba.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie wszędzie w otwory między kasetą a obudową dałem Saudala. 
Mały off-top. 
Nie mogę znaleźć fajnego piasku w okolicy, większość zawiera dużo małej gradacji. Kupiłem więc na składzie taki oto żwirek:

P61007-135443-1600x1200.jpg

Myślę, żeby zmieszać go z piaskiem Creisel, oczywiście w całej objętości. Jak sądzicie, dobrze to wygląda? 

P61007-135424-1600x1200.jpg

Edytowane przez spiochu
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba spoko, ja bym dał więcej, bo jak ryby zaczną przekopywać to zniknie. Wrzuciłem miesiąc temu koło 20 otoczaków taki około 2-3cm i już większości nie widać :).

ps. rozumiem że piasek z wiadra o którym gadaliśmy, mogę oddać kotu do defekacji :) ?

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano
1 minutę temu, tom77 napisał:

Dodać łatwo, wyjąć już nie....

Jeśli bym dodawał, to ze żwiru usunąłbym największe kamyki.

Tomku, zawsze jest sito i już nie ma kamyczków, choć faktycznie więcej z tym będzie roboty niż z wrzuceniem.

Poza tym idzie zima, dwójka dzieci w domu, poradzi sobie jakoś... :)

Opublikowano
42 minuty temu, Pleziorro napisał:

Chyba spoko, ja bym dał więcej, bo jak ryby zaczną przekopywać to zniknie.

Też tak myślałem ale o dziwo żwirek wyłazi na wierzch ;) 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, JemioloSeba napisał:

Będzie dobrze. Mieszaj i do akwarium. Tylko sporo więcej niż na fotce.

Sebastian to jak to jest?

Jak ja miałem też pomysła coby zmieszać piasek o różnej gradacji (o tu tu ...) to mi napisałeś, żebym dał se spokój, bo tak zrobiłeś i wyszła lipa i żebym poszukał w rzece lub na żwirowniach, a Piotrowi polecasz mieszanie.

Edytowane przez troad