Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widze, że ten sklep to nawet u mnie w mieście ;D Szkoda tylko że w nim nie mają płyt 25mm Jest 18 i 36 .... Mógłbym sobie wszystko tam zamówić i spokój.

60 cm wysokości będzie odpowiednie Waszym zdaniem ? Teraz mam szafkę 55cm i akwarium wysokie na 50cm (+10cm pokrywa) i dla mnie jest za nisko.

Opublikowano

Suricade ma po części rację, że wyższe akwarium i wyżej postawione sprawia kłopot przy czyszczeniu wewnątrz, ale piasek można wzruszyć kijkiem :) a głównie to bym patrzył na to gdzie siedzę przy obserwacji baniaka. 280l miałem uystawioną o 5-6cm za wysoko i centralnie oko patrzyło na piasek, obecnie obniżyłem je o 7cm i jest super :)

A do czyszczenia nie zdejmuję pokrywy (korony) i i tak muszę brać krzesełko, bo wylosowałem tylko 176cm wzrostu i zapracowałem na solidny mięsień piwny :)

Opublikowano

Akurat te nóżki które podał Plezi są brzydkie no i tracisz 10cm na wysokości szafki. Daj regulator poziomu np. taki jak w linku a szafka pod razu będzie ładniejsza i więcej w niej będzie miejsca. Zyskasz plusa u nowej żony ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, spiochu napisał:

Akurat te nóżki które podał Plezi są brzydkie no i tracisz 10cm na wysokości szafki. Daj regulator poziomu np. taki jak w linku a szafka pod razu będzie ładniejsza i więcej w niej będzie miejsca. Zyskasz plusa u nowej żony ;)

Wysłane z telefonu

Akurat tutaj Śpiochu ma rację, są brzydkie jak czarna deszczowa noc listopadowa, ale po primo u mnie ich nie widać a nośność mają zacną :)

po drugie primo (przez ignorantów nazywane secondo) przestrzeń pod szafką ~8cm daje mi możliwość sprawdzenia się w pracach domowych zleconych przez żonę i wetknięcie pod szafkę rury od odkurzacza :)

I trzecie primo (zwane przez wyżej wymienionych terzo) nóżki z linku  u mnie nie miały by przyszłości, ponieważ podłoga moja pamiętająca cukierki od Towarzysza Edwarda G. jest tak krzywa że 10mm różnicy na nodze nie robiło by na niej większego wrażenia :) te brzydkie mają zakres ~30mm.

Wracając do prośby autora tematu, tak mogę Ci pomóc, powiedz tylko co byś chciał zmienić w moim sprawdzonym projekcie :) (poza wymiarami)

Edytowane przez Pleziorro
Opublikowano

Rozmieszczenie półek mnie satysfakcjonuje. Jedynie co chciałbym dodatkowo to drzwi. Dzielone najlepiej na 3 części. No i wysokośc szafki jednak dałbym 65 cm. Tylko nie wiem co z nóżkami. Twoje są w kolorze czarnym a ja będę potrzebował kolor Olcha/Wiśnia więc to nijak będzie się prezentowało

Opublikowano

No to właściwie, nie potrzebujesz projektu :) nóżki możesz dać takie jak poleca Śpioch, odejdzie problem koloru bo nie będą widoczne, lub poszukać nóg aluminiowych albo dać te brzydkie i je zamaskować cienką 16mm płytą.

Drzwiczki montujesz na zawiasach  z płyty 16-18mm pomniejszając o stosowną grubość półki. 

Opublikowano

Właśnie projekt chciałbym gotowy dla stolarza. Bo wątpię bym sam się wziął za skręcanie tego. Ewentualnie jakbyś mógł podesłać wymiary gotowych formatek i ile potrzebuję

Opublikowano

Jak stolarz to on sam sobie da radę, daj mu tylko wymiary zewnętrzne mebla i ilość drzwiczek jaka ma być. I, najważniejsze, zalecenie, że plecy mają być z pełnej płyty wsadzonej między ścianki a nie przykręconej do nich "od czoła".

Wysłane z telefonu

Opublikowano

A skąd ty jesteś ?

Może masz kogoś do pomocy co troszku majsterkuje ? samemu ciężko, ale we dwie osoby się elegancko montuje. Potrzeba tylko wiertło do konfirmatów ~40zł, wiertarkę, poziomicę, wkrętarkę i worek konfirmatów :)+ piwko i chęci.