Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój "samiec" do Twoich pokazanych tutaj to ma daleko jak od nas do Tokio czy NY.

On, a chyba jednak bardziej ona cały czas jest żółta, a tylko ciemne przebarwienia pasów na głowie i płetwach wskazują na jej różnicę w stosunku do pozostałych ryb.

No nic poczekam na moment gdy moje nowe stadko podrośnie i z niego wyłoni się samiec lub samce.

Wg tego co czytałem na forum jest szansa już za pół roku. Mam nadzieję, że starsze samice mocno nie spowolnią tego procesu.

Oba stada z TAN-MALu zakupione w odstępie 1,5 roku więc mogę mieć obie płci z innych rodziców ;)

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Nolan napisał:

Mój "samiec" do Twoich pokazanych tutaj to ma daleko jak od nas do Tokio czy NY.

On, a chyba jednak bardziej ona cały czas jest żółta, a tylko ciemne przebarwienia pasów na głowie i płetwach wskazują na jej różnicę w stosunku do pozostałych ryb.

Czy (on raczej ona) wygląda mniej więcej tak?To moja samica

Nowe 188.jpg

Edytowane przez egon44
Opublikowano
7 godzin temu, egon44 napisał:

Czy (on raczej ona) wygląda mniej więcej tak?To moja samica

Nowe 188.jpg

Mniej więcej tak.

Jak walczy to dostaje czarne pręgi na głowie i te na tułowiu są mocniejsze ale generalnie bardzo podobna rybka. Płetwy piersiowe trochę bardziej czarne jeszcze.

Poniżej moja królowa ;)

20160830_195302.jpg

Opublikowano

No to okazało się, że posiadam 6 dorosłych samiczek i ani jednego samca z pierwszego zakupionego stada.

W drugim 8 młodzików po 2,5-3cm i spokojnie bez stresu o dobre proporcje w haremie mogę czekać na wybarwienie się chociaż jednego samca ;)

Pewnie za rok jakiś samiec osiągnie wielkość samic.

• 1 rok później...
Opublikowano

Minął ponad rok i co ? I nic....

Jak nie było wybarwionego samca tak nie ma nadal. 

Z nowego stada żadna ryba się nie wybarwiła. 

Oczywiście stara samica Alfa dominuje w akwarium na zmianę z samcem Rdzawego. Są też największymi mieszkańcami zbiornika.

U żadnej z saulosi nie zauważyłem atrap jajowych. 

Czy to możliwe żeby w 2 stadach po 8 sztuk nie trafić na ani jednego samca ?

Czy raczej dominująca samica saulosi + samiec Rdzawego powodują, że z nowego stada nikt nie ma "odwagi" pokazać samczych barw.

Opublikowano
8 minut temu, Nolan napisał:

Czy to możliwe żeby w 2 stadach po 8 sztuk nie trafić na ani jednego samca ?

..mało prawdopodobne. Ale kto wie..byś był szczęściarzem:)

8 minut temu, Nolan napisał:

Czy raczej dominująca samica saulosi + samiec Rdzawego powodują, że z nowego stada nikt nie ma "odwagi" pokazać samczych barw.

Spróbuj  przełożyć samicę saulosi do innego zbiornika (jak masz) i przekonasz się  czy masz czy nie masz "ukrytych" samców. Ja miałem podobnie z tym ,że samiec saulosi był dominatem i agresorem. Jak się go pozbyłem to ujawniło mi się dwóch innych samców oczywiście saulosi.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..mało prawdopodobne. Ale kto wie..byś był szczęściarzem:)

Spróbuj  przełożyć samicę saulosi do innego zbiornika (jak masz) i przekonasz się  czy masz czy nie masz "ukrytych" samców. Ja miałem podobnie z tym ,że samiec saulosi był dominatem i agresorem. Jak się go pozbyłem to ujawniło mi się dwóch innych samców oczywiście saulosi.

Niestety nie czuje się szczęściarzem bo mam już Saulosi w sumie prawie 3 lata i brak samca, który przecież jest bardzo ładną rybą.

Przenieść nie mam gdzie więc mogę poczekać lub oddać samicę Alfa i chyba drugą w kolejności też bym musiał :(

Edytowane przez Nolan