Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, za 5 tygodni przeprowadzka do nowego domu a co za tym idzie nowe akwarium ( to już mój kolejny temat, ciągle mam wiele pytań :) ). Zmieniam 150x50x60 na 200x50x60.

Dziś przyszedł zamówiony przed weekendem falownik Jebao RW-8 ( mieszkam w Holandii, tutaj zamawiałem, cena 77,50 euro więc podobnie jak u nas ). W starym akwarium nie używałem falownika dlatego moje pytanie, gdzie go najlepiej zamontować i jak ustawić. Poczytałem trochę na forum, obejrzałem parę filmików na you tubie, m.in. CYRKULACJA WODY W AKWARIUM (biotop malawi) ponad 1000L. W moim akwarium będę miał dwa filtry kubełkowe, jeden zabieram z obecnego akwa ( Aqua Pro 1 ), drugi większy dostane razem z nowym akwa które odbieram w tą sobotę. Myślałem żeby ten większy zastosować jako biolog+mechanik, a ten mniejszy tylko mechanik. Dodam że przy wykonywaniu tła wewnętrznego będę chciał wloty z prefiltrami zabudować żeby nie były widoczne z przodu ( myślę żeby od tafli wody w dół dać styropian który kończyłby się około 10-15 nad dnem i w razie czego można kilkanaście cm przed zabudowanym narożnikiem rzucić jakiś kamień ). Dostęp do prefiltrów na wlotach miałbym z góry.

Jak na tę chwilę, po obejrzeniu filmików, wymyśliłem sobie taki schemat. Myślicie że ma to sens ?

cyrkulacja wody w akwarium.png

Opublikowano

Czy większy kubełek będzie także miał większy przepływ? Jeżeli tak to będzie bardziej przydatny jako mechanik. Kwestia tylko doboru mediów filtracyjnych.

Opublikowano

Większy na pewno będzie miał większy przepływ, obecnie u tego od którego kupiłem działa tylko on i na 600 litrów radzi sobie sam. Tylko kwestia tego że u mnie ten większy musi być po prawej stronie ( chodzi o to że mały wejdzie do szafki pod akwa a duży nie a po lewej nie ma miejsca na duży ) czyli musiałbym dać falownik też po prawej stronie. Czyli mały lepiej jako biolog ? Ceramika i jakaś wata/gąbka na górę ? A do mechanika też dać ceramikę skoro jest większy ? 

Czyli miało by być tak po zmianie

cyrkulacja wody w akwarium.png

Opublikowano

Większy jako mechanik mniejszy biolog, jak chodzi o falownik to ustawienie zależy od aranżacji akwa. Każdy przypadek jest inny i nie ma uniwersalnej zasady. Zobaczysz gdzie zbiera się syf i wtedy ustawisz falownik. Teoretyzowanie na tym etapie nie ma najmniejszego sensu.