Skocz do zawartości

baniak 1000l 200x90x60wys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam świeży baniak nie mam koncepcji co do obsady prosze o pomoc zbiornik posiada filtracje sump w sumie w obiegu około 1600l a to moje wypociny wystrój poddaje pod ocene

słowa krytyki mile widziane 

Opublikowano

Wymiar dający wiele możliwości ale nad układem kamieni musisz popracować. Przeniosłem do podstaw bo tu możesz zadawać więcej pytań i uzyskać więcej informacji.

Na początek spróbuj z tych kamieni ułożyć jakieś sensowne gruzowisko lub dwa jeśli masz ich na tyle. Może znajdziesz w okolicy zdecydowanie lepiej pasujące otoczaki lub serpentynit?

Opublikowano

Witaj na naszym forum...

Zbiornik naprawdę zacnych rozmiarów ;) ...

O kamieniach już tobie kolega wyżej napisał,ale ja sugeruje również żebyś wymienił ten żwirek na piach o granulacji 0.8-1.2mm...Ten co posiadasz może mieć ostre końce a ryby przekopując go mogą się pokaleczyć...

Również tło bym zmienił na czarne na tle serpentynitu super by to wyglądało w mroczniejszym klimacie,oczywiście to już sprawa gustu posiadacza zbiornika a o tym się nie dyskutuje ;) ...

Co do aranżacji to przejrzyj naszą galerię http://forum.klub-malawi.pl/gallery/category/15-akwaria/ może znajdziesz inspirację :D ...

Opublikowano

Szczególnie poczytaj ten link który wskazała koleżanka. Masz dokładnie jeden z tam skazanych błędów w wystroju.

Następny to światełko - masz chyba jedną belkę ustawioną zupełnie z tyłu i świeci jak reflektor na kawałek tła.

Te nie pasujące kamienie są podświetlone od tyłu a z przodu cień i tak samo będzie z rybami - podstawowy błąd oświetlenia.

Powinno być max z przodu i świecić po skosie w dół i na tło.

Żwirek - jak pisał Andrzej do wymiany na piasek 0,8-1,2mm

Masz ogromną głębię 90cm - moim zdaniem koniecznie tło 3D i to takie miejscami na 20-30cm i kamienie igły aż pod lustro wody

Opublikowano

no dzięki za miłą krytyke ale chodziło mi o to żeby było łekko z tymi kamieniami a nie gruz ,lekko i przestrzennie już kiedyś miałem takie gruzowisko i mnie to nie kręci poza tym łatwiej o czystośc nic nie zalega włącze pompe i ruszy wszystko z dna i okolic kamieni,w sprawie żwiru to czarny piach jest bez ostrych krawędzi kiedyś miałem na tym piachu płaszczki i było ok.chciałbym coś innego w wystroju bo te gruzowiska oklepane.pozdrawiam Pool

Opublikowano

Witaj

Zanim zabierzesz się za aranżację, musisz zdecydować, jakie ryby będą tam pływały. Są dwie (w uproszczeniu) grupy pyszczaków; mbuna, żyjąca w środowisku skalnym, dla której aranżacja powinna zawierać dużo kamienii, poukładanych w gruzowisko i non-mbuna, żyjąca w środowisku przejściowym i piaszczystym, dla której aranżacja powinna tych kamieni zawierać mało. Dla tej grupy mógłbyś też posadzić niedużą ilość roślin. Najlepiej nadaje się nurzaniec (potoczna trawka).

Najpierw zapoznaj się z gatunkami, zdecyduj, którą grupę chcesz trzymać i dopiero wtedy będzie można Ci doradzić, jaką obsadę skomponować.