Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, MatiK napisał:

Witaj, ja w przeciwieństwie do poprzedników nie zmieniałbym absolutnie nic. Bardzo mi się podoba Twój wystrój, a kamień po lewej stronie dodaje realizmu. To jedno z niewielu akwariów w tym rozmiarze, które wygląda sensownie. Gratuluję i życzę powodzenia w hodowli! ;) Napisz jeszcze tylko jaką obsadę planujesz :)

Dzięki MatiK :D w planach był zakup I. Sprengerae  P. Msobo Magunga i P. Demasoni po 10szt, następnie redukcja do 1+3/4 z każdego gatunku.

Wczoraj byłem z żoną w akwarystycznym i mówili, że P. msobo magunga jest bardzo ciężko dostać. Mieli rdzawe, demony i membe deepy i tak się teraz zastanawiam, czy może nie zamienić msobo na membe deep. Już nawet myślałem, żeby zmienić na P.Saulosi, ale jak już pisałem w innym temacie u mnie musi być P. Demasoni :P, a P. saulosi miałem okazję hodować jakieś 8 lat temu jak jeszcze mieszkałem z rodzicami (dostałem wstedy 8 szt od Wojtka Sierakowskiego i wyszło z tego 1+7 :)

Czytając czasami forum, nie rozumiałem po co tak się spieszyć z tym startem biologii, jakieś kombinowanie na szybszy start, bakterie od znajomych itd, ale chyba już rozumiem - wczoraj jak wszedłem do pierwszego sklepu i zobaczyłem akwarium o wymiarach mniej więcej 3mx1,2m, następnie dział z malawi i gapiliśmy się na nie z 1h to chciałem mieć je już! :P

Opublikowano

jeśli chcesz membe deep'a to nie kupuj tego w zoologicznym tylko gdzieś z pewnego źródła .. mogę Ci polecić Aquaafrika sam stamtąd kupiłem i widać, że to membe deep, wcześniej kupiłem saulosi coral, który miał być membe deepem ..

ewentualnie Malawian, bo też (tak jak Aquaafrika) ściąga je ze Słowacji (taką informację podał przez telefon)

membe deep / saulosi coral będzie wygladał tak (przy dobrych wiatrach)

med_gallery_6174_22_1469460469_6821.jpg)

a membe deep tak :

metriaclima-sp.-membe-deep-maingano_4.jp

Opublikowano
54 minuty temu, michal_j napisał:

jeśli chcesz membe deep'a to nie kupuj tego w zoologicznym tylko gdzieś z pewnego źródła .. mogę Ci polecić Aquaafrika sam stamtąd kupiłem i widać, że to membe deep, wcześniej kupiłem saulosi coral, który miał być membe deepem ..

ewentualnie Malawian, bo też (tak jak Aquaafrika) ściąga je ze Słowacji (taką informację podał przez telefon)

a membe deep tak :

54 minuty temu, michal_j napisał:

a membe deep tak :

Gdybym mieszkał w Polsce z pewnością nie kupiłbym ryb z zoologicznego, niestety mieszkam w Danii.. a jedna z sensownych hurtowni Malawi jakie udało mi się znaleźć, jest aktualnie zamknięta. Membe deepy, które widziałem w Randers miały inną budowę, niż saulosi i wierzę, że to właśnie te prawdziwe, nie żadne saulosi coral. Maluchy były lekko przybrudzone, wyglądały jak ta żółta z drugiego zdjęcia.

Opublikowano

Nie rozpisując się zbytnio bo to nie ten dział, obsadę jeszcze bym przemyślał... ;) Po 1 jeśli już 3 gatunki do takiego baniaka to jakieś mniej agresywne (czyt. nie Demasoni). Jeśli Demasoni to też zastanowiłbym się nad towarzystwem dla nich bo ani żywieniowo ani behawioralnie Rdzawe do nich nie bardzo pasują moim zdaniem. Ale jak napisałem, to już jest kwestia na inny dział ;) sorry za OT.

Opublikowano

Sprengerae nie pasują do Demasoni? Jest to najbardziej elastyczny gatunek pod względem żywieniowym. Jeśli mówimy o wszystkożerności to Sprengerae jest najlepszym tego przykładem w dosłownym tego słowa znaczeniu. Demasoni natomiast z racji swej agresywności powinien być trzymany w większej grupie czyli raczej nie nadaje się jako 3 gatunek przy takim litrażu.

Wysłane z mojego LG-D722

Opublikowano
3 minuty temu, Bezprym napisał:

Sprengerae nie pasują do Demasoni? Jest to najbardziej elastyczny gatunek pod względem żywieniowym. Jeśli mówimy o wszystkożerności to Sprengerae jest najlepszym tego przykładem w dosłownym tego słowa znaczeniu.

No właśnie, są wszystkożerne i to tak, że bardziej się nie da :P Demasoni z kolei to typowy roślinożerca jeśli się nie mylę, a to oznacza trzymanie Rdzawych na samych roślinach co chyba nie byłoby jednak najlepszym rozwiązaniem, bo dobrze jeśli ta ryba ma urozmaicone menu...

Opublikowano

Matik a co ty myślisz że karmy dla roślinożerców nie zawierają mięsa. W przypadku rdzawych ich wszystkożernośc świadczy o tym że znakomicie chowają się na każdego rodzaju karmie.

Wysłane z mojego LG-D722

• Dziękuję 1
Opublikowano

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale te ilości są śladowe w porównaniu do karm typowo mięsnych. Ich wszystkożerność oznacza, że dają sobie radę na obu typach karmy, ale nie wydaje mi się żeby na samych karmach roślinnych rozwinęły się tak jak rozwijają się na diecie mieszanej. Tak czy inaczej z mojej strony to koniec dyskusji na ten temat tutaj bo brniemy w ostre OT.