Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim!

Czas na oficjalne przywitanie się i przedstawienie zbiornika :)

3 miesiące temu padł pomysł na akwarium. Przez ponad miesiąc czytałem forum i założyłem nawet kilka tematów. Akwarium w trakcie dojrzewania. Wczoraj zanotowałem wzrost NO2.

Sprzęt:

• Aquael Glossy 120x40x55
  • Filtr zewnętrzny - Aquael UNIMAX 500 + prefiltr (W środku gąbka, wata, ceramika i grys koralowy)
  • Filtr wewnętrzny - Aquael 2000 gąbka (zamierzam zmienić gąbkę na 20x10x10 20ppi
  • Grzałka - Aquael 300W
  • Oświetlenie - Świetlówka LED (ustawiona z przodu zbiornika, skręcona tak, aby oświetlała górę z przodu. Udało się uzyskać głębie, mimo 40 cm szerokości. Sprzęt nie bije po oczach)

Dekoracja:

• Piasek z nad morza
  • Serpentynit
  • PCV 3mm na dno i tło (nie kleiłem)

Prawdopodobnie za słabo wypłukałem piasek i kamienie, przez 2 tygodnie miałem mleko w akwarium + biały pyłek na tafli wody (na szczęście wata załatwiła sprawę). Odwiedziłem 3 składy kamieni. W jednym kupiłem wszystko co mieli, czyli 15kg małych kamieni, w drugim były tylko 2 duże głazy. Nie miałem dużego pola manewru, wykorzystałem wszystkie skały. Pochwała dla Aqueala, reklamowałem drzwiczki, które wyglądały fatalnie, dostałem nowy komplet, bez odsyłania starych. Nie podoba mi się trochę oświetlenie w tym zestawie, marzy mi się barwa światła Power-glo :P

To chyba wszystko. Ryby wpuszczam za 2 tygodnie :)

Pozdrawiam

AFOL

14060439_1230912786959381_1455069932_o.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak dla mnie bomba!!!

Akurat lubię takie mroczne klimaty,jednak dałbym dodatkowo wyższy kamień za tym leżącym z lewej strony zbiornika ;)

Ale i bez niego jest super :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj,

Mam takie samo akwarium i chciałem dopytać o oświetlenie.

1. Świecisz jedną standardowa świetlówką z zestawu glossy?

2. Ustawiona jest tak aby świeciła w górę, w pokrywę akwarium?

Faktycznie głębia i czerń wyszła fajnie. Zgadzam się z przedmówcami odnośnie wyższych kamieni. Choć wiem, że przy tak wysokim i wąskim akwarium, jest to wyzwaniem.

Opublikowano

Wsadziłem tylko jedną świetlówkę z przodu, skręciłem ją maksymalnie, prawie świeci w pokrywę. Sprzęt widać u mnie tylko jak stanie się z boku z prawej strony, z przodu nie widać tego nawet w dzień. Oczywiście zdjęcie trochę przekłamuje, w rzeczywistości jest delikatnie jaśniej. Jeśli chodzi o kamienie to kupiłem dosłownie wszystko co było, nie miałem wyboru, użyłem wszystkich :P Co prawda kupiłem jeden 65kg kamień, chciałem go rozwalić przed garażem, ale nie poszło tak łatwo. Nie wiem Lee jak Ty to zrobiłeś, że masz taką klarowną wodę :) 

Opublikowano
Dnia 26.08.2016 o 15:37, Bezprym napisał:

Do klarowania wody używałem i polecam preparat JBL Clynol. W ciągu 24 godzin woda zrobiła się kryształowa.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Przetestuję :)

Opublikowano

Witaj, ja w przeciwieństwie do poprzedników nie zmieniałbym absolutnie nic. Bardzo mi się podoba Twój wystrój, a kamień po lewej stronie dodaje realizmu. To jedno z niewielu akwariów w tym rozmiarze, które wygląda sensownie. Gratuluję i życzę powodzenia w hodowli! ;) Napisz jeszcze tylko jaką obsadę planujesz :)