Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Przemas.ie napisał:

Moze by z marketu budowlanego? 

Oczyswicie nie taki do zaprawy, cos jasnego napewno znajde.

(sorki za brak polskich znakow ale pisze z roboty)

Tak jak kolega Plezzioro pisze poszukaj piachu na żwirowni,lub rzecznego który wygląda bardziej naturalniej w zbiorniku...

Ja posiadam piach z żwirowni koloru szarego o mieszanej granulacji i dla mnie jest super ;) DSC_0265.JPGDSC_0268.JPG

Opublikowano
Dnia 25.08.2016 o 09:27, egon44 napisał:

Ja z mojej strony mogę tobie polecić oświetlenie oparte na modułach Led barwy białej zimnej+RGB i do tego dodatkowo sterownik świtu i zmierzchu ''LedDimmerPro'' naszego forumowego kolegi Romka...

Słabym jestem majsterkowiczem ... czy jest ktoś kto wykonałby dla mnie takie oświetlenie( akwa długie na 150 cm), i jaki byłby tego koszt?

Zmiana w malawi się przeciąga, nie ma chętnych do adopcji obsady :( , nie chcę ich uśmiercać .

Piasek mam ogarnięty ,  kamienie to kwestia kilku minut (podjechać nad morze ).Co do rybek to jeszcze nie wybrałem . ale będą minimum 4 gatunki.

Opublikowano

Ale jeśli chodzi o oświetlenie, to nie jest to trudne ;)

Kupujesz moduły, blachę aluminiową (ja akurat wybrałem ten materiał), kabelki, sterownik i do dzieła ;)

Troszkę lutowania, przyklejasz moduły do blachy jak będziesz chciał, przymocowujesz ją do pokrywy, podłączasz do sterownika i gotowe ;)

Tutaj masz zdjęcie jak przynajmniej u mnie to wyglądało, już przyklejone i jak wygląda oświetlenie :)

Opublikowano
8 godzin temu, Przemas.ie napisał:

Słabym jestem majsterkowiczem ... czy jest ktoś kto wykonałby dla mnie takie oświetlenie( akwa długie na 150 cm), i jaki byłby tego koszt?

Też tak myślałem dopóki nie zrobiłem własnego oświetlenia na tych modułach ;) ...

Naprawdę uwierz że to nic trudnego :D ...

Co do kosztu to myślę że w przybliżeniu wyszło by to ciebie około 250-300zł (to już max moim zdaniem) razem z potrzebnymi kablami itd...Oczywiście sterownik musiałbyś sobie osobno dokupić...

Opublikowano
16 godzin temu, luki174 napisał:

Kupujesz moduły

Konkretnie jakie te moduły. przeglądałem allegro i jest tyle tego że szok. Ze mną jak z dzieckiem, na ebayu pewnie też bym coś znalazł.No i ile tych modułów btm potrzebował, u ciebie naliczyłem 24 , u mnie pewnie ze 2 razy tyle będę potrzebował .

Opublikowano

https://www.smd-led.pl/moduly_led.php?pro_id=1651
https://www.smd-led.pl/moduly_led.php?pro_id=769

ja kupowalem po 12 sztuk z tych linkow, szybka wysyłka, doskonały kontakt ;) Przy okazji zakupiłem u nich przewód RGB 0.5mm.

Jeśli chodzi o ilość, to zależy jak chcesz mieć akwarium oświetlone. Ja je mam na blasze aluminiowej o wymiarach 50x21, a pokrywa pod akwarium 120x40x50 ;)

Ale według mnie gdybyś dal po 15-16 sztuk, to byłoby wystarczająco i z zapasem, skręciłbyś na sterowniku w razie czego moc :)