Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy może mi ktoś podpowiedzieć kilka rzeczy? Rozrysowałem sobie wstępnie plan filtra kasetowego . Niech ktoś się wypowie czy to będzie działać, czy wielkość otworu którym woda wlatuje i wylatuje ma jakieś znaczenie? Do napędu użyję głowicy o mocy 700 l/h ew. dorzucę 500. Nie wiem tylko czy grzałka da rade ogrzać przepływającą wodę. Grzałka ma 100 W w akwarium 120 L radziła sobie świetnie. Jeszcze jedno pytanie może dośc dziwne czy do obudowy filtra zamiast spienionego pcv mogę użyć zwykłego plastikowego pojemnika? I chyba jeszcze głupsze pytanie czym go ewentualnie pomalować żeby nie rzucał sie w oczy.

57bda63cd2d28_beztytuu.JPG.be79ff6ba3bd12129b23462cae2c5da1.jpeg

Posted (edited)

Zamiast kombinować z plastikowym pojemnikiem oraz jego malowaniem to zamów sobie tutaj czarne formatki spienionego PCV docięte na wymiar http://plyty.fabertec.pl/pl/p/Plyta-PCV-spienione-kolor-czarny/94

Do twojego zbiornika to będzie malutki koszt więc szkoda utrudniać sobie życie ;) ... 

Sklejasz i kaseciak gotowy :D...

Aha moim zdaniem druga gąbka(nr 2) zupełnie jest nie potrzebna...

Tak samo grzałkę proponuje umieścić za gąbką(nr 1) pionowo...

Gąbkę nr 1 użyj o gęstości ppi 45 oraz grubości 5cm...

W twoim litrażu grzałka 100w spokojnie wystarczy...

Edited by egon44
Posted

Z tego szkicu absolutnie nic nie wynika, nie wiem jaki jest zamysł, ale może pokażę Ci mój ostatni kaseciak, jest troszkę powiększony ze względu na osadzenie go na stałe w tle strukturalnym, ale wykonany jest tradycyjnie z PCV 3mm

kaseciak 4.0 by Pleziorro.jpg

Kaseciak 4.0 real by Pleziorro.jpg