Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, akwarium 700 litrów, długość 215 cm i wysokość od belki oświetleniowej do podłoża ok. 70 cm. Ze względu na wymiary planuję 4 świetlówki. Zastanawiam się nad Hagen Power Glo z przodu oraz Marine Glo z tył.

Nie wiem natomiast jaką moc powinny mieć w sumie wszystkie świetlówki. Wiem że dla ryb to nie ma znaczenia ale ma znaczenie dla oglądających. Możecie coś doradzić z Waszego doświadczenia.

Dzięki.

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Jumiles napisał:

Wiem że dla ryb to nie ma znaczenia ale ma znaczenie dla oglądających. Możecie coś doradzić z Waszego doświadczenia.

Z mojego doświadczenia to fakt rybom zwisa koło ogona co i jak świeci ale proponuję dla oglądających te 700l i głębokie na 70 cm by "świetlówki " miały funkcję powolnego ściemniania, czyli świt i zmierzch no i nocne niebieskie by było bo to się wielu podoba no i by se to pracowało automatycznie w cyklu dobowych bez twojej ingerencji  no a moc tych "świetlówek " tak na moje oko 80W wystarczy. no i by miało regulację barwy światła białego od ciepłej do zimnej i pełne równe spektrum światła widzialnego dawało - może być?

Natomiast jeśli chcesz Hagen Power Glo i Marine Glo to moim zdaniem do baniaka 700l trzeba minimum długie T5 115cm a nawet dłuższe ale te 115cm to znaczy 54W na sztukę więc łatwo wyliczyć że 4 szt to 216W:huh:  a te najdłuższe 145cm to już 80W /szt i to ma być nie roślinne tylko Malawi??

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano
11 godzin temu, deccorativo napisał:

Natomiast jeśli chcesz Hagen Power Glo i Marine Glo to moim zdaniem do baniaka 700l trzeba minimum długie T5 115cm a nawet dłuższe ale te 115cm to znaczy 54W na sztukę więc łatwo wyliczyć że 4 szt to 216W:huh:  a te najdłuższe 145cm to już 80W /szt i to ma być nie roślinne tylko Malawi??

Nie rozumiem po co ta „farsa” od razu proponuj sterownik i lampę led  (DIY) .
Skoro już nikt nie „lubi” tak niedawno chwalonych naświetlaczy  led 10/20/50watt.
Nie jestem z „malawi” ale mam ponad dwu metrowy zbiornik i do dna prawie 80cm i nie 
pakowałem 80-cio watowych świetlówek .
Mam 9x150cm i 58watt i „połowę świecenia” załatwiam 4szt a 120-stki występują również
w 36wattach jak i 105cm.
„Kolega” proponuje 4x80w ? , jak czytam to niektórzy mają 
2x 120cm (przy podobnych gabarytach) do tego boki owinięte sreberkiem .

• Dziękuję 1