Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich cieszę się bardzo że trafiłem do was bo potrzebuje pomocy. Dzielnie czytam forum gromadzenie wiedzę ale jeszcze dużo przede mną wiele niejasności w mojej głowie. Mam na imię Jarek mieszkam w Anglii po przeprowadzce do nowego domu obiecałem sobie akwarium malawi. Rybki mam od zawsze ale tropikalne inne biotopy o pyśkach jak je nazywacie nie wiem nic, już sporo przeczytałem i nie rozumiem wielu zagadnień. Na początek może akwarium już wybrałem wstępnie co sądzicie https://www.allpondsolutions.co.uk/aquarium/fish-tanks/cabinet/250l-107cm-3-6f/.  Do tego oczywiście piasek oraz spodobał mi się wystrój z wapieni filipińskich ale co dalej jaki filtr zewnętrzny do tego i co jeszcze trzeba proszę o pomoc

Opublikowano

...cześć Jarku. Miło nam ,że do nas dołączyłeś. Ale pytania na interesujące Ciebie zadawaj działach do tego przeznaczonych bo ten służy tylko do przedstawienia siebie i akwa. Tak po prostu zachowujemy porządek. Ja tylko odniosę się do akwa które zamierzasz kupić...: kupuj jak największe jakie możesz:)

Pytaj ,czytaj a zawsze Ci pomożemy:)

Opublikowano

Witaj na naszym forum...

Tak jak kolega Andrzej napisał zadawaj pytania w działach do tego przeznaczonych,a pomoc na pewno otrzymasz ;) ...

Jedynie co tobie tutaj mogę zaproponować na początek twojej przygody z naszym biotopem to żebyś poczytał sobie dział FAQ który znajduje się u góry na pasku miedzy albumem a czatboxem...

Jeśli już przyswoisz podstawy to śmiało pytaj w odpowiednich działach :D ...

Opublikowano

Witaj Jarku.

Przeglądając zbiornik z linku nie mogę znaleźć wymiarów akwarium ale na zdjęciu wydaje się wysokie i krótkie. Jeśli masz dobrać akwarium to lepiej dłuższe i szersze, wysokości starczy 50 cm a u niektórych osób to i wysokość 40 cm rewelacyjnie wygląda.

Opublikowano

Witam rozumiem.... Rozmiary tego akwarium to  Dimensions: 1069(L) x 434(W) x 730mm /  czyli 107cm długość 43cm szerokość i aż 73cm wysokość więc za wysokie na malawi, więc szukam dalej akwarium rozumiem że to wykluczamy? Jak się ma ta wysokość do technicznej strony malawi czy chodzi o fale i prąd wody?

Opublikowano
28 minut temu, Jarko napisał:

więc szukam dalej akwarium rozumiem że to wykluczamy? Jak się ma ta wysokość do technicznej strony malawi czy chodzi o fale i prąd wody?

też cie witam serdecznie w gronie młodzanków:D ale jak koledzy pisali - tu się tylko przedstawiamy . Co prawda niewiele masz na razie do pokazania a wiele do pytania ale zacznij tak.

1/ wstaw w swój profil miasto w UK bo to robi ogromną róznicę - dalej załapiesz dlaczego:D

2/ W dziale Osprzęt zacznij nowy temat w stylu " Jak duży i tani baniak zataskać do Anglii wraz z szafką"

3/ Weż miarkę i wymierz jaki największej długości baniak ci wejdzie tam gdzie myślisz postawić a potem się rozejrzyj czy w innym miejscu nie stanie jeszcze większy. :DTu radzę wciągnąć w dyskusję twoją kobietę bo potem łatwiej akceptację zyskać.jak od początku jest doceniana jej opinia.

Paczka do 30kg z Polski do ciebie to ok 12-15 zł a np komplet testów JBL CombiSet NH4 w walizce u nas to 130zł czyli 26 funciaków - sprawdz ile taki o połowę mniejszy API kosztuje u ciebie - i tak ze wszystkimi rzeczami do akwarystyki.. A z tym akwarium tak kombinuj :D by weszło ci minimum 150x60x60cm z front OW lub UCG - szafki takie są bez problemu.

Nie będę się tu pchał dalej w OT.

taki baniak 150x60x60 -540l z front UCG to jakieś 180 funtów a przesyłka paletowa ok 120-150 zł zależy dokąd w tym UK:D

życzę ci powodzenia w tej pasji

Opublikowano
1 godzinę temu, Jarko napisał:

Jak się ma ta wysokość do technicznej strony malawi czy chodzi o fale i prąd wody?

Cześć.
Chodzi o to, żeby zapewnić pyszczakom jak największą pow. dna, ponieważ to ryby terytorialne i potrafią ostro walczyć o każdy centymetr dna. Im go więcej tym mniej agresji:-)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.