Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zimą czasem załącza mi się Aquael Gold 300W, ale jest ustawiony na temperaturę w baniaku  ~26,7C.

Z tym, że ja mam w dużym pokoju wyłączony kaloryfer na zero i prawie na wciąż uchylone okna, jesteśmy zimnolubni, w domu max 22C.

Opublikowano
47 minut temu, lufa555 napisał:

Jak już rozmawiamy o ogrzewaniu akwarium to kilka moich uwag.

Mam akwarium 160x60x60 a w nim grzałkę aquael 300W.

Tylko, że:

- mam filtrację narurową ( pompa CO pracuje na 3 biegu i pobiera 22W )

- mam kubeł unimax 500 ( 36W )

- falownik RW-15 ( 3 bieg, 20W- mierzone )

Te pompy działają bez przerwy i zapewne to one pozwalają utrzymać daną temperaturę na poziomie 25 stopni. Nie wiem jak jest z oddawaniem ciepła u tych którzy mają kaseciaka.

No temat nie jest o ogrzewaniu akwarium tylko o grzałkach do kaseciaków:D

ale fajnie że napisałeś bo spostrzeżenia cenne.

Dwa z tych żródeł ciepła to pompy elektroniczne i one się grzeją minimalnie - zdecydowana ilość energii z tych Watów idzie na ruch wody a nie grzanie obudowy pompy - tylko kubeł jest nie eco:D.

Jak pisze Rafał w zależności czy to blok z sąsiadami też grzejącymi to zasadniczo decyduje temperatura jaka jest w pomieszczenia a właściwie róznica między tą zadaną w baniaku a tą aktualną w pokoju

Nie napisałeś o oświetleniu bo jeśli masz to tradycyjnie na świetlówkach to to jest główna grzałka w twoim baniaku więc ta 300W Aquaela się nie włącza. Jeśłi masz na LED-ach  to mały wpływ ma oświetlenie na grzanie w baniaku zupełnie analogicznie jak te pompy ECO.

Wojtku fajnie że opisałeś tego mercedesa i ostrzegłeś , myślałem kiedyś to kupić - jak to pozory mylą  ale grzałki Jebo i LiteTech są bardzo dobre - trzymają temperaturę w +/- 0,1 C  natomiast ja mam duże wahania temperatury w mieszkaniu z racji ogrzewania kominkiem i w nocy nie palę więc temperatura w pomieszczeniu spada do 16C a w baniaku  zadana jest stale 26C czyli różnica aż 10 C w kaseciaku siedzi ten Jebo 300W - i widzę że trzyma dokładnie te +/- 0,1 C ale temperatura w baniaku na stałe się przesuwa latem gdy było stale w pokoju 22 C to trzymało 26,2 C a teraz gdy jest ylko 16 C to trzyma 25,8 C i tylko takie wahania zauważam między latem a jesienią - jak przyjdą mrozy to włączę ogrzewanie podłogowe i wtedy wróci do tych 26,2 C .

Jak widać każdy ma swoje spostrzeżenia ale bardzo proszę nie pisać o grzaniu w narurowcach, kubłach i sumpach albo założyć odrębne tematy - bo już wychodzi mętlik informacyjny.

Opublikowano
Godzinę temu, led4grow napisał:

Możesz podać inny link bo na telefonie nie znajduje :(

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

nie bądz dziecinny aukcji z sierpnia na allegro też nie znajduje trzeba poszukać

o masz  Nowa Miłość Domu trzeba szukać:D

https://pl.aliexpress.com/item/New-Love-Home-Automatic-Thermostat-Aquarium-Fish-Tank-Explosion-proof-Electric-Heating-Rods-G015/32748833732.html?spm=2114.010208.3.352.rgdfPE&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchweb201603_1&btsid=b3d4c96e-990f-42ee-a9cb-25a949334d3a

• Dziękuję 1
Opublikowano

Szukałem ale w telefonie nic nie znajdowało. To znaczy znajdowało, ale "heating rods" dla dorosłych ;)

Co myślicie o tym:
Weipro Digital Heater With controller and LCD MX-1000 300w heater, 0.1 C high quality aquarium reef coral tank
http://s.aliexpress.com/mQrq2U3e

Opublikowano

wszystkie te co wybierasz moga być choć nikt u nas nie sprawdził w działaniu więc twoje ryzyko.

te co poleciłem mam dwie i obie działają bardzo dokładnie. Co do trwałości to można dopiero odpowiedzieć po kilku latach.

Opublikowano

Heniu, najgorsze ze to tanie badziewie co kupilismy razem i Tobie sie zepsulo u mnie chodzi caly czas i pokazuje z 1 miejscem po przecinku.

Wykonana jest kiepsko i te 300W mysle troche malo na moje 1000l.

Chcialem sobie polepszyc i kupilem drozsze cudo. Ale wykonanie podobne a dokladnosc +/- 1 stopien. Czy grzalka z taka dokladnoscia moge miec w baniaku? Jak przegladalem na tym aliexpressie wiekszosc ma taka dokladnosc.

Opublikowano

Jeśli masz na myśli tą grzałkę która wyglądała super bo miała wszystko pod kaseciak , wielki wyświetlacz  to może kupię drugą:D nową. Staniały bardzo:D

20160509_085222_001.jpg

która u mnie się zepsuła i stale pokazywała 50 C więc się za nic nie włączała to pozostała mi po tym grzałka 300W nawet z tą wtyczką do tej kostki chińskiej pasującą , mogę ci ją wysłać? będziesz miał  w sumie 600W. a to powinno wystarczyć.

Być może trafiłem na felerny egzemplarz ale wydawało mi się że też pisałeś o jej uszkodzeniu.

U mnie ona utrzymywała a w zasadzie wahała temperaturą o +/- 1 C więc jak ustawiłem 25 to utrzymywała od 24C i grzała do 26 C  ale za to włączała się rzadko.  Myślę że rybom te wahania zwisają bo w jeziorze te co jeszcze tam pływają to  są stale w podobnych wahaniach temperatury. Mnie to denerwowało że tak buja tą temperaturą . Te co używam teraz trzymają co do 0,1C choć jak pisałem wskazania się przesuwają w zależności od temperatury w pomieszczeniu.